Din fericire, exista multe jucarii senzoriale pe care le poti face tu singura acasa, cu minim de efort si, mai ales, de bani.
1. Pungulite senzoriale
Pentru aceste pungulite senzoriale ai nevoie de pungi alimentare cu sistem de inchidere (ziplock) sau cu fermoar. Iei o pungulita din aceasta si o umpli cu cel mai ieftin gel de par pe care il gasesti pe piata. Ai grija sa nu o umpli prea tare, pentru a nu se sparge atunci cand cel mic o va framanta in manute.
In punga poti pune apoi ce ai la indemana prin casa, atata timp cat nu e ceva cu margini ascutite. Celofan colorat, nasturi, margele, jucarii micute, ochisori mobili care se lipesc pe jucarii, ce doresti tu. Inchide apoi punga si sigileaz-o cu banda adeziva pe toate cele patru margini, nu doar la capatul cu ziplock sau fermoar. Pentru si mai multa siguranta, poti baga punga intr-o alta punga, pe care, la fel, sigileaz-o de jur imprejur. Poti adauga si putina culoare jocului, folosind coloranti alimentari pe care sa-i amesteci cu gelul. Atentie insa, nu-l lasa pe cel mic nesupravegheat, pentru ca exista riscul ca punga sa se sparga daca este rontaita.
2. Sticle magice
La fel ca si pungile, sticlele senzoriale sunt o mare distractie pentru cei mici. Poti folosi PET-uri de 250 ml, pe care sa le umpli cu apa (in care poti adauga colorant alimentar), gel, jucarii, orez, boabe de fasole etc. Preferabil, totusi, nu toate odata. Poti face mai multe sticle, pentru a vedea pe care le prefera copilul. Ai grija sa lipesti bine capacul sticlei, pentru ca cel mic sa nu-l poata desface. Si nu uita sa dai jos eticheta de hartie de pe sticle.
3. Cuburi homemade
Majoritatea copiilor iubesc cuburile, iar acestea se pot face foarte usor acasa. Din cutiile de lapte, de exemplu. Cutiile se taie transversal la inaltimea dorita, apoi partea de sus se indoaie si se lipeste cu banda adeziva. Cuburile pot fi umplute cu jucarii care zdrangane, cu pietricele sau cu ceva care sa le confere greutate. Apoi se imbraca in autocolant de culori diferite, pentru a fi mai interesante si pentru a se putea curata.
4. Peretele vesel
O alta idee este sa-i creezi copilului o zona plina de provocari. Poti face asta cu ajutorul unei bucati de placaj, PAL sau MDF pe care sa aplici sau sa lipesti apoi diverse lucruri care sa-l distreze pe cel mic. Cum ar fi bucati de material de diverse texturi, o oglinda, un intrerupator, un lacat, zale din plastic. Placa poate fi fixata pe perete, la ce inaltime vrei tu – mai jos pentru copiii care stau in fundulet sau mai sus, pentru a-i incuraja sa se ridice pe cei mai marisori.
5. Moon sand
Moon sand este un fel de nisip-plastilina. Se gaseste si de cumparat, dar se poate face foarte usor acasa. Are consistenta nisipului ud si nu pateaza, nu se lipeste si se poate modela ca plastilina. Iar ingredientele sunt doar doua: faina si ulei. Multe retete spun sa se foloseasca uleiul de bebelusi, dar mult mai ieftin iese cu ulei alimentar, iar in afara de faptul ca nu va mirosi la fel de placut, nu exista nicio diferenta. Se amesteca patru cani de faina cu o jumatate de cana de ulei si gata. Faina va dobandi o textura fina, ca de nisip umed si se va putea modela. Daca doresti o cantitate mai mare, pastreaza proportiile. De exemplu, la 8 cani de faina, o cana intreaga de ulei si tot asa. Moon sand se poate pastra la frigider mult timp.
6. Vopsea comestibila
Vopsitul cu degetele este o modalitate placuta de a dezvolta creativitatea copiilor. Iar daca cei mari pot folosi si vopsea din comert, pentru copiii care inca baga totul in gura se poate face vopsea comestibila. De exemplu, se pot amesteca 2 linguri de zahar, 1/3 cana de faina si 2 cani de apa. Se toarna toate ingredientele intr-o cratita pusa pe foc si se amesteca cu telul pana cand compozitia nu mai are cocoloase si se intareste. Compozitia se lasa apoi la racit, se dozeaza in recipiente si se toarna cateva picaturi de colorant.
O alta reteta, care nu implica zahar, este urmatoarea: o jumatate de cana de amidon de porumb, 2¾ cani apa rece, un plic de gelatina, un sfert de cana de apa calda si colorant alimentar. Amidonul de porumb se amesteca bine cu apa rece, pana dispar cocoloasele. Se pune apoi pe foc mic amestecand continuu, pana cand compozitia fierbe si devine mai limpede. Intre timp, gelatina se amesteca cu apa calda. Apoi se ia compozitia de pe foc si se amesteca cu gelatina. Dupa ce s-a racit, se imparte in mai multe vase si se adauga colorant alimentar (cam jumatate de lingurita). Vopseaua se poate tine la frigider cel putin cateva zile.
Comentarii articol (0)