Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, dupa cum urmeaza:
- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti
- Ziua Muncii - 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august
- Sfantul Andrei – 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie
Dupa cum a calculat AvocatNet.ro inca de la inceputul anului, 9 dintre aceste zile nelucratoare pica in timpul saptamanii normale de lucru (luni-vineri), multe intervenind in zile de joi sau marti.
In aceste cazuri, Guvernul a acordat in nenumarate randuri zile libere in plus, pentru a lega sarbatorile legale de week-end.
Cea mai recenta masura luata in acest sens a fost in luna mai, atunci cand 1 mai, ziua internationala a muncii, a fost sarbatorita intr-o zi de joi. Pentru ca salariatii sa se bucure de mai mult timp liber, Executivul a decis atunci sa declare si ziua de vineri, 2 mai, nelucratoare.
Pe viitor, "problema" ar putea fi rezolvata mai simplu, intrucat mai multi deputati PSD au inregistrat la Senat un proiect de lege care modifica in acest sens Codul muncii.
Concret, solutia propusa de parlamentari este ca zilele lucratoare interpuse intre zilele de sarbatoare legala si cele de week-end sa devina automat zile libere. Altfel spus, daca 1 mai va "cadea" intr-o zi de joi, vineri va fi liber fara ca Guvernul sa mai emita vreun act normativ in acest sens. Situatia este similara si daca sarbatoarea va fi marti, caz in care luni devine zi libera.
"Daca intervalul de timp dintre zilele de sarbatoare legala din timpul unei saptamani si zilele de repaus saptamanal (sambata si duminica, n.r.) este de 24 de ore, acestea vor fi considerate de drept zile nelucratoare. Pentru termenele mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileste prin hotarare a guvernului", se precizeaza in documentul citat.
Propunerea parlamentarilor nu face referire la o categorie anume de salariati, bugetari sau din mediul privat, astfel ca masura s-ar putea aplica tuturor angajatilor. Prin comparatie, hotararile de Guvern care stabileau zile libere in plus, pe langa sarbatorile legale, se adresau exclusiv bugetarilor, "privatii" dand liber doar daca doreau.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, stabilirea "mini-vacantelor” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, avand ca efect stimularea acestui sector important pentru economia romaneasca.
"Totodata, in urma cresterii volumului de vanzari a pachetelor de turism, se va inregistra, in mod automat, si o crestere a sumelor atrase la bugetul de stat", motiveaza initiatorii propunerii legislative.
--
Proiectul de lege se afla la inceput de drum, el fiind inregistrat in luna iunie la Senat, prima camera sesizata. Ca sa se aplice, el trebuie sa treaca de votul senatorilor, apoi sa fie adoptat si de Camera Deputatilor, forul decizional. Ulterior, trebuie sa fie promulgat de presedintele statului si apoi publicat in Monitorul Oficial.