Regulile privind depunerea raportarilor contabile pentru prima jumatate a anului au fost stabilite recent, prin Ordinul MFP nr. 936/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 540 din 21 iulie.
Conform acestui act normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste 220.000 lei.
Asadar, contribuabilii a caror cifra de afaceri nu depaseste aceasta valoare nu au obligatia de a depune raportari contabile la 30 iunie.
Atentie! Incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Dispozitiile in materie stabilesc, totodata, care sunt operatorii economici care nu trebuie sa depuna raportarile contabile la 30 iunie.
Astfel, este vorba, in primul rand despre firmele care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2014.
De asemenea, nici firmele care s-au infiintat in cursul anului 2014, precum nici cele care se afla in curs de lichidare nu vor depune raportarile contabile pentru primul semestru.
Ordinul Finantelor stipuleaza, in acelasi timp, ca nici operatorii economici care s-au aflat in inactivitate temporara pe tot parcursul semestrului I din 2014 nu au obligatia de a depune raportarile contabile.
In plus, conform actului normativ, sunt si anumite institutii ce nu vor depune raportarile contabile in termenii si conditiile valabile pentru operatorii economici, ci conform reglementarilor ce urmeaza a fi emise de Banca Nationala a Romaniei sau de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Din aceasta categorie fac parte entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre raportarile contabile la 30 iunie.
Comentarii articol (0)