Cum se calculeaza greutatea ideala
Nimic mai simplu, daca stii urmatoarea formula de calcul si putina matematica: 2 x anii copilului + 8. De exemplu, 2 x 5(ani) + 8 = 18. Astfel, la 5 ani greutatea standard este de 18 kg. Atentie, aceasta este masa corporala ideala teoretica a copilului. Dar nu te impacienta prea tare daca socoteala nu se potriveste cu realitatea. Valorile, cum spuneam, sunt un ideal teoretic, fiind permise mici variatii in plus sau in minus. Sa nu uitam, de asemea, ca evolutia ponderala a fiecarui copil este strict individuala, depinzand de o serie de factori, precum cei genetici, hormonali, de sex, de mediu sau chiar greutatea la nastere.
Este firesc faptul ca cei nascuti de 4 kg sa mentina, pana la un moment dat, un avans in crestere fata de cei care au debutat la 2,5 kg.
Normal
Greutatea normala a unui nou-nascut se situeaza in intervalul 2,6 – 4,3 kg cu o medie de 3,2 kg. Aceste cifre sunt insa orientative si prezinta deosebiri importante chiar si intre frati si surori.
In general, in primele 3 luni, bebelusul creste cu 25 – 30 grame pe zi, adica 800 g – 1 kg in medie pe luna, dupa care luarea in greutate se diminueaza progresiv. Astfel, intre 3 – 6 luni, sugarul trebuie sa ia cam 20 – 25 gr/zi, respectiv circa 600 – 750 gr pe luna, la 6 – 9 luni: 15 – 30 gr/zi, respectiv 450 – 900 gr/luna, iar la 9 – 12 luni: 10 – 16 gr/zi, respectiv 300 – 480 gr/luna. De regula, greutatea la nastere a bebelusului se dubleaza la 5 luni, se tripleaza la 1 an, se cvadrupleaza la 2 ani. Pe la trei ani incep sa se observe diferentele dictate de natura sexului.
Astfel, la 3 ani fetitele ar trebui sa aiba intre 13,7 – 14,1 kg, iar baieteii intre 14,3 – 14,7 kg.
La 4 ani, fetele: 14,8 – 15,7 kg, iar baietii: 15,7 – 16,1 kg.
La 5 ani, fetele: 16,1 – 17,7 kg, iar baietii: 18 – 18,2 kg.
La 6 ani, fetele: 18,2 – 20 kg, iar baietii: 19 – 20 kg, etc.
Prea slab
Copilul este considerat slab atunci cand are o greutate cu 10-15% mai mica decat valoarea medie calculata pentru varsta si inaltimea sa. Asadar, daca la varsta de 5 ani copilul tau are o greutate mai mica de 15,3 kg, ar fi cazul sa faci niste investigatii. De obicei, scaderea sau stagnarea luarii in greutate la copii are mai multe cauze, care se pot combina, fiind extrem de greu de depistat.
Cele mai intalnite situatii care duc la subponderabilitate sunt refuzul alimentatiei (fie nu respecti orarul meselor celui mic, fie ii dai dulciuri inainte de masa, fie nu accepta decat o serie restransa de alimente), existenta unor afectiuni organice (raceli, gripe, boli contagioase, parazitoze, enterocolite, viermi intestinali, pneumonii), un metabolism accelerat sau factori genetici (parintii au fost si ei mai slabuti la aceeasi varsta). Si neglijarea programului de odihna are un rol nefast in aceasta ecuatie. Un copil obosit nu va avea pofta de mancare, perpetuarea acestei stari de fapt conducand inevitabil la subponderabilitate sau chiar anemie, cu repercusiuni mai grave asupra sanatatii de mai tarziu. De aceea, urmareste cu maxima rigoare problema, consulta medicul si fa-i analize de sange.
Supraponderal
Daca in trecut starnea ingrijoare doar conformatia firava, costeliva a copiilor, in prezent si colaceii a la Omuletul Michelin, altadata considerati semn “de bine”, sunt un motiv de neliniste. Si pe buna dreptate. Numeroase studii au demonstrat ca micutii rotofei devin la maturitate obezi. Mai mult, se pare ca excesul de grasime corporala in copilarie sau adolescenta mareste riscul unei sanatati precare la maturitate, indiferent daca adultul este sau nu obez. In cazul copiilor vorbim de supraponderabilitate atunci cand greutatea sa depaseste cu 15 – 20% valoarea medie calculata pentru varsta si inaltimea sa. Cauzele pot fi: alimentatia necorespunzatoare, de tip fast-food, excesiva, bogata in grasimi, dulciuri si consumul de bauturi carbogazoase indulcite cu zahar la care se adauga lipsa de activitate fizica si rareori o tulburare a sistemului nervos sau endocrin. Daca observi ca puiul tau are tendinte spre ingrasare trebuie sa intervii: redu-i progresiv portiile, dar in niciun caz nu-l infometa, gateste-i mancare sanatoasa, inlocuieste-i produsele de patiserie cu fructe, incurajeaza-l sa faca miscare si sa se joace, inscrie-l la inot sau la un cerc de dans.
Comentarii articol (0)