Parerile cu privire la consumul de ciocolata sunt impartite nu doar printre parinti, ci chiar si printre medici. Unii recomanda ca cei mici sa primeasca ciocolata cat mai tarziu, preferabil dupa varsta de 5-6 ani, in timp ce altii vorbesc despre beneficiile pe care ciocolata le are pentru organism. Care sunt argumentele celor doua tabere?
Tabara pro-ciocolata
Pana la un an, copii nu ar trebui sa primeasca deloc zahar, deci nici ciocolata. Dupa varsta de un an sau doi ani, unii medici spun ca este in regula daca cei mici mai gusta din cand in cand cate o bucata mica de ciocolata.
Beneficiile pentru sanatate despre care vorbeste aceasta tabara sunt asociate insa nu cu ciocolata in sine, ci cu ingredientul esential, si anume cacaoa. Aceasta contine un nivel ridicat de antioxidanti, sub forma flavonoidelor, care intaresc sistemul imunitar. Cacaoa nu ridica colesterolul rau (LDL), datorita continutului de fibre insolubile si este o sursa bogata de fosfor, magneziu, vitaminele E si B. Flavonoidele din cacao contribuie la sanatatea cardiovasculara si la o digestie mai buna. In acelasi timp, ofera si o oarecare protectie impotriva radiatiilor ultraviolete.
In plus, spun unii medici nutritionisti, daca ii limitezi copilului accesul la ciocolata, este posibil ca acesta sa dezvolte o adevarata obsesie pentru acest produs, existand riscul ca, mai tarziu, atunci cand poate alege singur ce cumpara, ciocolata si dulciurile sa devina principala lui preocupare.
Tabara anti-ciocolata
Pe de alta parte, dulcele desert nu contine doar cacao, atrag atentia cei din tabara anti-ciocolata, ci si mult zahar, pentru a acoperi gustul amarui dat de cacao. Iar consumul de zahar a fost legat de aparitia cariilor la copii, dar in special a obezitatii, problema care poate duce la maturitate la afectiuni grave cum ar fi boli de inima, atac cerebral, hipertensiune arteriala etc.
De asemenea, consumul mare de dulciuri si de alimente de tip fast-food poate conduce in timp la aparitia unor afectiuni precum diabetul de tip 2, o boala de care sufera tot mai multi copii in ultimii ani.
In plus, putine feluri de ciocolata contin unt de cacao, acesta fiind inlocuit de producatori cu ulei vegetal hidrogenat, pentru un cost de productie cat mai scazut. Iar acest tip de grasime nu aduce niciun beneficiu organismului.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este ca ciocolata contine si cofeina, deci il poate agita pe copil si-i poate strica tiparele de somn. Iar zaharul rafinat prezent in ciocolata va determina o crestere rapida a secretiei de adrenalina, ceea ce se traduce prin stari de hiperactivitate sau anxietate, dar si o putere de concentrare mai scazuta.
De asemenea, ciocolata contine oxalati, care favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi si inhiba absorbtia calciului.
Ce fel de ciocolata alegi
Daca doresti sa-i oferi copilului ciocolata, fii atenta la ingredientele rele trecute pe ambalaj: aditivi, coloranti, conservanti, emulsificatori etc. Cauta ciocolata de buna calitate, neagra, cu continut de cacao de minim 65%, dar nu uita de efectul excitant al acesteia asupra sistemului nervos. Evita pe cat poti ciocolata cu diverse creme, umpluturi sau arome, deoarece gustul acestora este dat doar de chimicale.
In ceea ce priveste cantitatea, incearca sa-i limitezi copilului accesul la nu mai mult de unul-doua patrate de ciocolata pe zi, sau echivalentul a pana la 15-20 g. Atentie insa la copiii hiperactivi si la cei care au deja probleme cu greutatea. Acestia nu ar trebui sa primeasca ciocolata decat foarte rar sau deloc.
Alternative la cacao
Un inlocuitor al pudrei de cacao, cu un gust apropiat si o culoare identica, este pudra de roscove (carob). Aceasta din urma nu contine cofeina, este un indulcitor natural cu indice glicemic scazut si calorii putine, are proprietati antioxidante, este o buna sursa de calciu si are un continut bogat de vitamine (A, B, B2, B3, D) si minerale (magneziu, fier, mangan, potasiu).
In retetele care contin cacao, poti inlocui jumatate din cantitatea de cacao cu pudra de roscove, obtinand un amestec cu continut redus de grasimi. Sau poti folosi doar carob, retetele fiind delicioase si fara cacao. Carobul se poate da inclusiv copiilor sub 1 an, dupa inceperea diversificarii.
Comentarii articol (0)