Daca nu iei micul dejun in mod regulat, este foarte posibil ca, in timp, sa te confrunti cu un surplus de greutate, sa dezvolti afectiuni cardiovasculare si chiar diabet. Capacitatea de concentrare scazuta si productivitatea diminuata pot fi si ele consecinte ale saritului peste masa principala a zilei.
Cresterea in greutate
De ce oamenii care sar peste micul dejun risca sa se ingrase si nu sa scada in greutate? Explicatia ar fi ca saritul peste mese determina organismul sa accentueze starea de foame deoarece
metabolismul nu mai functioneaza normal. Exista dovezi potrivit carora saritul peste micul dejun altereaza modalitatea in care corpul depoziteaza grasimea. Organismul si chiar creierul au nevoie de un aport energetic in fiecare zi, de aceea o persoana care sare peste micul dejun are tendinta sa se simta atat de infometata incat la masa de pranz sa consume alimente in exces ori sa faca
alegeri alimentare nesanatoase.
Aparitia afectiunilor cardiovasculare
Saritul peste micul dejun in mod regulat creste riscul aparitiei unei
boli de inima cu potential fatal, se precizeaza in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Neglijenta de a manca dimineata duce la obezitate (aparitia unor depozite de grasime in jurul stomacului) si cresterea nivelului colesterolului, factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare. Saritul peste micul dejun activeaza si
cresterea nivelelor de insulina din sange, un semn de avertizare asupra aparitiei diabetului. In Jurnal se precizeaza ca cele mai mari riscuri apar la persoanele care obisnuiau sa nu manance dimineata atunci cand erau copiii si care si-au pastrat acest obicei si odata ce au devenit adulti. Cercetatorii cred ca motivele care stau la baza acestui fapt sunt acelea ca oamenii prefera sa ia o gustare intre mese sau sa manance dulciuri in loc sa consume alimente ce contin fibre, vitamine si minerale.
Performanta scazuta a memoriei
Adultii care sar peste
micul dejun inregistreaza o performanta scazuta a memoriei. Cel putin asa spun studiile. Asa ca, daca pe timpul diminetii ai de realizat cateva sarcini ce tin de memorare, nu ar trebui sa fii surprins ca te confrunti cu o scadere a capacitatii de concentrare dar si a productivitatii. Faptul ca ai sarit peste micul dejun este cel mai bun indiciu.
Un mic dejun sanatos
Este mai important sa mananci orice dimineata decat sa nu o faci deloc. Un
mic dejun sanatos presupune, insa, sa eviti anumite alimente care au un continut ridicat in zaharuri, sare, grasimi saturate sau calorii. Evitati cerealele cu zahar, produsele de patiserie cu un continut caloric ridicat, dar si sunca sau sosurile deoarece acestea contin o cantitate mare de sare si grasimi saturate.
Un mic dejun recomandat
trebuie sa includa proteine si foarte multe fibre. Aceasta combinatie contribuie la potolirea foamei si ofera senzatia de satietate pentru intreaga zi. Proteinele pot fi obtinute din consumul de carne slaba, oua, alune sau produse lactate. Alimentele bogate in fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale.
Sugestii pentru micul dejun
Un
mic dejun sanatos nu trebuie sa fie extravagant si nici sa iti ia mult timp pentru a-l prepara. Iata cateva sugestii:
• Cateva felii de paine din cereale integrale cu oua fierte tari
• Pizza vegetala
• Biscuiti din cereale integrale in combinatie cu branza slaba in grasimi sau unt de arahide
• Un sandvis din paine integrala cu carne slaba, branza cu putine grasimi, rosii, salata verde, castraveti si boia dulce dupa gust
• Omleta de oua cu legume
• Clatite cu fructe si iaurt
In cazul in care sari peste
micul dejun deoarece timpul nu iti permite sa il pregatesti, ai putea sa prepari totul cu o seara inainte. Astfel, dimineata nu va mai fi nevoie decat sa-ti incalzesti micul dejun deja pregatit si sa-l savurezi.
Comentarii articol (4)