Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Printre contribuabilii care obtin astfel de venituri se numara si persoanele fizice autorizate.
Ce se intampla insa cu veniturile obtinute de o PFA din inchirierea apartamentului care face parte din patrimoniul afacerii si care este inscris in Registrul-inventar? Este PFA obligata sa inregistreze la organul fiscal contractul de inchiriere?
Codul fiscal stabileste la art. 48 ca venitul net din activitati independente, care constituie baza de calcul a impozitului datorat de persoana fizica autorizata, se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, inregistrate in contabilitatea in partida simpla, explica ANAF pe pagina sa de internet.
Conform pct. 36 din Normele de aplicare a Codului fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi:
- venituri din vanzarea de produse si de marfuri,
- venituri din prestarea de servicii si executarea de lucrari,
- venituri din vanzarea sau inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii,
- venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii prin centrele de colectare a deseurilor,
- orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale,
- veniturile din dobanzile primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii, din alte activitati adiacente si altele asemenea.
De asemenea, ANAF precizeaza ca art. 2 lit. j) din OUG. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale prevede ca in patrimoniul de afectatiune se cuprind totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora.
"In cazul PFA nu exista un patrimoniu distinct de acela al titularului, ci doar o fractiune de patrimoniu afectata afacerii, si care fractiune se numeste patrimoniu de afectatiune", subliniaza Fiscul.
In Normele de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca patrimoniul afacerii se constituie din toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii si se inscriu in Registrul-inventar.
"Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale mentionate, in cazul in care apartamentul se afla in patrimoniul afacerii persoanei fizice autorizate, contractul de inchiriere nu trebuie inregistrat la organul fiscal competent, in acest caz nedatorandu-se impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor intrucat venitul obtinut din inchiriere reprezinta venit obtinut din activitatea independenta", explica ANAF pe pagina sa de internet.
Baza legala: Codul fiscal - art. 48, Normele de aplicare a Codului fiscal - pct. 36 si 41, OUG nr. 44/2008 - art. 2 lit. j).