Chestiunea e cuprinsă în Legea nr. 295/2020, în vigoare de joi.
"Persoana fizică care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una din formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 [...] răspunde pentru obligaţiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activităţii cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanţelor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului" este noua formă a articolului 23 (3) din cod.
Până acum, codul făcea referire doar la cei care desfășoară o „profesie liberă”, nefiind însă expres menționați nici PFA-urile, nici întreprinderile individuale și întreprinderile familale.
În condițiile noii legi, devine foarte clar cine e vizat de acest tip de răspundere.
Termenul de „profesie liberă”, conținut până acum în codul de procedură, ar putea duce la neclarități, mai ales că, de principiu, el nu ar trebui să includă PFA-urile, întreprinderile individuale sau pe cele familiale. Asta dacă presupunem că e vorba de același lucru la care se referă „profesia liberală” - situație în care OUG nr. 44/2008 (care reglementează activitatea PFA-urilor și a întreprinderilor individuale și familiale) prevede expres că această ordonanță nu se aplică profesiilor liberale, deci face o diferență clară între acestea și activitatea PFA-urilor și a întreprinderilor individuale și familiale.
O altă noutate care ar trebui să se aplice, teoretic, și în această situație, va fi notificarea debitorului cu privire la aplicarea măsurii. Problema e că noile schimbări se referă la notificarea preluării datoriilor, de către alte persoane (cele „care devin debitori”, mai exact, existând câteva situații în care datoria unei persoane este preluată de o alta). Rămâne de văzut dacă Fiscul va include aici și situația în care vorbim de aceeași persoană, dar cu un patrimoniu personal și unul de afectațiune.
Într-un material pe tema datoriilor unui PFA punctam acum ceva vreme aspectul urmăririi silite pentru bunuri care excedează patrimoniului de afectațiune - reprezentat de tot ceea ce include PFA-ul (dar și titularii întreprinderii individuale sau membrii întreprinderii familiale) în evidența contabilă ca având destinație profesională. Dacă PFA-ul e datornic, creditorii săi îi pot urmări silit bunurile din acel patrimoniu al afacerii și doar în subsidiar se pot uita și înspre alte bunuri ale acestuia, dacă cele din patrimoniul de afectațiune nu sunt suficiente.