avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si constituie un patrimoniu de afectatiune ?

Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri.
Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau, .. "

Astfel intreb, PFA poate avea drepturi si obligatii ce rezulta dintr-o activitate desfasurata de aceasta dar sa nu aiba constituit un patrimoniu de afectatiune ?

De asemenea, poate exista o confuziune intre patrimoniul persoanei fizice si patrimoniul de afectatiune al PFA ? (poate exista o confuziune a patrimoniilor?)

Stiu ca suna ciudat intrebarile dar sunt din cazuri practice.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: dorelore , utilizator 13:53, 13 Noiembrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Bine, dar daca de exemplu PFA, in aceasta calitate, incheie un act (un contract) cu o persoana si nu are constituit patrimoniu de afectatiune atunci drepturile dobandite si obligatiile asumate intra in patrimoniul PFA sau in patrimoniul persoanei fizice ?
Daca PFA nu are patrimoniu de afectatiune constituit atunci patrimoniul persoanei fizice este in acelasi timp si patrimoniul PFA ?

In plus, din art.2, lit.j al OUG 44/2008 rezulta ca ,,patrimoniul de afectatiune – totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora; ''

Din acel art. 2 as intelege ca patrimoniul de afectatiune al PFA este o fractiune din intreg patrimoniul PFA, astfel ca nu al persoanei fizice.

Sau trebuie inteles ca PFA este una si aceeasi entitate cu persoana fizica doar ca PFA are un statut juridic diferit?

Multumesc.
Da,avocatul spune ca PFA va vinde si pisica din batatura ca sa iasa dinr-o situatie,iar asta ne arata ca PFA se confunda cu persoana fizica,cu omul!Mai bine ati intreba ce situatii de acest gen ar putea sa apara sau de evitat,exemple!!!Legile pentru persoanele fizice autorizate sunt nedrepte,statul doar ia,nu sprijina cu nimic PFA,dar nici nu se gandesc ca daca PFA face bani si plateste un impozit mai mic,pt ca nu este intreprindere,restul banilor ii cheltuie tot in economie,astfel circuitul banilor este asigurat!Legile pt. PFA sunt mai rele ca legile pentru intreprinzatorii particulari care activau in anii 70,80!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu de afectatiune Angela Stancioi Angela Stancioi buna ziua, ce inseamna patrimoniu de afectatiune si cum pot fi utilizate veniturile unui pfa in acest caz? multumesc (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala caprice caprice Buna ziua : as avea o intrebare: intreprinderea individuala are capital social? daca da , cat are? multumesc (vezi toată discuția)