Obligatia angajatorului de a elibera salariatului adeverinte este prevazuta de Codul muncii la art. 34: "La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".
Acelasi act normativ stipuleaza in continuare, la art. 40, ca printre obligatiile angajatorului se numara eliberarea la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Legislatia muncii stabileste si amenzi pentru angajatorii care refuza sa elibereze documentele solicitate. Astfel, incalcarea de catre angajator a acestei obligatii va constitui contraventie si va fi pedepsita cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
Desi aceste reglementari prevad obligatii si amenzi, ele nu stipuleaza un termen legal in care documentele solicitate trebuie eliberate.
Tocmai din acest motiv, in Forumul AvocatNet.ro a fost initiata o discutie pe aceasta tema. Mai precis, unul dintre utilizatori a intrebat "Care este termenul legal, si unde este legiferat, de eliberare de catre angajator a diferitelor adeverinte?"
La aceasta intrebare, consilierul juridic Cornel Vasile a raspuns facand referire la prevederile legale cuprinse de HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Acest document prevede, la art. 8, ca angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
- copii ale documentelor existente in dosarul personal;
- copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Asadar, spre deosebire de Codul muncii, HG nr. 500/2011 prevede un termen in care angajatorul trebuie sa se incadreze: cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Daca, din motive obiective, angajatorul nu poate elibera documentele, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.
"Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii", se precizeaza in HG nr. 500/2011. Pentru eliberarea acestei adeverinte de catre ITM, solicitantii vor plati un tarif de 50 lei/document.
Cornel Vasile aminteste, de asemenea, si de Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr. 60/2006.
Acestea stabilesc, la art. 38, urmatoarele: "Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical".
Asa cum Codul muncii nu face referire la termene, nici normele nu prevad un termen legal in cadrul caruia angajatorul trebuie sa elibereze adeverintele.