avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este termenul legal si unde este legiferat , de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este termenul legal si unde este legiferat , de eliberare decatre angajator a diferitelor adeverinte

Buna ziua
Am foarte multe solicitari de eliberare adeverinte pentru angajati , pentru medic famile, pentru spital , pentru banci, pentru CAR-uri, pentru Asistenta social sau pentru Agentia de plati, pentru scoala, pentru facultate, pentru lemne de foc sadm. Am incercat din rasputeri si nu ma pot incadra in 1-2 zile sa le eliberez. Angajatorul doreste sa afisam contextul legal si termenul de eliberare. Solicitarile le primesc doar verbal, e bine? Am gasit in Codul muncii, insa nu e mentionat termenul, iar in HG 500 , a) copii ale documentelor existente în dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la p
ersoana
sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul
general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel m
ult 15 zile de la data solicitării.
Multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:00, 29 August 2014
HG 500/2011 prevede termenul in care trebuie eliberat un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

art. 8 din HG 500/2011:
(1) Angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
.....

Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad :
Art. 38. - (1) Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (in primele 5 zile: angajatorul) au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute n ultimele 12 luni, n vederea acordarii certificatelor de concediu medical.
Ultima modificare: Luni, 18 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Un subiect de mare actualitate pentru mine.

Angajatorul este obligat sa acorde aceste documente ori de cate ori i se solicita de catre angajati?

De vreme ce nu se specifica expres in lege, se pot impune niste taxe pentru eliberarea documentelor?

Inteleg eliberarea documentului la incetarea relatie contractuale de munca, dar dupa 6 luni, un an, doi, cine suporta costurile?

De asemenea, exista in format impus? Ma refer la adeverinta de angajat.

Cred ca legea nu e clara in multe aspecte.
Cum se face eliberarea? Prin posta cu confirmare de primire? Cine suporta, din nou, costurile?


Angajatorul este obligat sa acorde aceste documente ori de cate ori i se solicita de catre angajati?


Da, atatat timp cat legea nu prevede un numar lmitat de solicitari.

De vreme ce nu se specifica expres in lege, se pot impune niste taxe pentru eliberarea documentelor?


Probabil ca unii angajatori se gandesc la asa ceva.

De asemenea, exista in format impus? Ma refer la adeverinta de angajat.


In general, pentru adeverintele de vechime in munca se merge pemodelul agreat de ITM-uri pana la 01.01.2011.

Cum se face eliberarea? Prin posta cu confirmare de primire? Cine suporta, din nou, costurile?


O astfel de procedura , costurile trimiterii trebuie sa fie reglementata la nivel de angajator in reg.intern sau in ccm aplicabil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime ani355 ani355 Societatea la care lucrez detine arhiva începand cu anul 1968. As dori sa stiu daca este un termen limita care se impune pentru a elibera o adeverinta cu ... (vezi toată discuția)
Demisie mmus mmus Buna ziua, In cazul demisiei, ce documente trebuie angajatorul sa-i inmaneze fostului salariat: adeverinta de vechime, copie dupa Revisal etc.??? Multumesc ... (vezi toată discuția)