1. Scurtmetraj romanesc experimental, in selectia Recent Experimental Shorts de la Stockholm
Institutul Cultural Roman de la Stockholm contribuie la editia din acest an a maratonului de scurtmetraj experimental european REX cu filmul "The Matriarch", regizat de Barna Nemethi (Romania, 2013), informeaza ICR, care precizeaza ca aceasta este cea de-a sasea editie a festivalului si totodata cea de-a sasea participare romaneasca.
Scurtmetrajul "The Matriarch" a fost proiectat in selectia oficiala a mai multor festivaluri internationale de film experimental, printre care Festivalul International de Film Experimental de la Bucuresti BIEFF, 2013, si festivalul MAKING WAVES: New Romanian Cinema de la New York. In 2014, scurtmetrajul a facut parte din selectia Festivalului de film underground de la Montreal.
Din distributia filmului face parte Luminita Gheorghiu, cunoscuta publicului suedez din "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, si "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, ambele distinse cu premii internationale.
Lotul national olimpic prezent la a XI-a editie a Olimpiadei Internationale de Geografie a continuat seria succeselor din anii precedenti, reusind sa cucereasca patru medalii: doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz. In clasamentul pe natiuni, excelentele rezultate individuale au plasat Romania pe locul I in Europa si pe locul al treilea la nivel mondial (dupa Singapore si Australia).
Medaliile de aur au fost cucerite de Andra-Cosmina Albulescu (clasa a XII-a/Colegiul National Costache Negri din Galati) si Cosmina-Andreea Manea (clasa a XII-a/Colegiul National I. C. Bratianu din Pitesti). Ambele eleve au fost laureate cu aur si la editia din 2013. Medalia de argint i-a revenit Aurei-Elena Amironesei (clasa a XI-a/Colegiul National din Iasi), in timp ce medalia de bronz a intrat in posesia Ancai-Maria Radulescu (clasa a XII-a/Colegiul National I. C. Bratianu din Pitesti).
Olimpiada Internationala de Geografie s-a desfasurat in perioada 11-18 august, in orasul polonez Cracovia. Au participat 142 de concurenti din 36 de tari.
3. Festivalul International de Muzica Clasica "Clara Haskil" debuteaza la sfarsitul lunii august la Sibiu
In perioada 30 august – 4 septembrie 2014, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc prima editie a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil”, primul proiect de talie internationala din Romania care onoreaza memoria legendarei pianiste de origine romana.
Timp de sase zile, sase nume importante ale scenei muzicale internationale alaturi de artisti romani consacrati vor sustine o serie de recitaluri si concerte unice, cu muzica de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann-Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti.
Printre artistii pe care publicul ii va putea asculta in cadrul primei editii a Festivalului se numara: Dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti – cunoscuta pentru turneele sale internationale de amploare, Cvartetul Arcadia – unul dintre cele mai aclamate si premiate cvartete romanesti ale ultimilor ani, Marina Chiche (Franta), „o violonista de talie mondiala”, potrivit Stüddeutsche Zeitung, István Várdai (Ungaria), unul dintre cei mai apreciati violoncelisti ai scenei muzicale internationale din noua generatie sau Adam Laloum (Franta), castigatorul prestigiosului Concurs International „Clara Haskil” (Vevey, Elvetia) in anul 2009, „un pianist care este deja un mare artist si, in egala masura, un poet” (Le Monde).
4. Promenada Operei are loc pe 30 august si include, anul acesta, lucrari coregrafice
Promenada Operei va avea loc, anul acesta, pe 30 august, si va include, in premiera, lucrari coregrafice moderne si clasice, informeaza un comunicat al organizatorilor.
Devenit deja o traditie a institutiei, evenimentul, care atrage anual mii de oameni, se va desfasura pe esplanada Operei, iar intrarea va fi libera. Spre deosebire de editiile trecute, evenimentul din acest an va include, pe langa titluri celebre de opera, si lucrari coregrafice cunoscute, atat din repertoriul clasic, cat si din cel contemporan. Cea de-a VIII-a editie a Promenadei Operei se va constitui, la fel ca anul trecut, ca avanpremiera a viitoarei stagiuni, prilejuind dezvaluirea principalelor titluri, evenimente speciale si activitati culturale conexe.
Printre premierele stagiunii 2014-2015, din care au fost incluse fragmente in programul artistic al concertului, se numara operele verdiene "La Traviata" in regia lui Paul Curran si "Falstaff" in viziunea regizorala a celebrului Graham Vick, "Manon Lescaut" de Giacomo Puccini, in regia lui Jonathan Kent.
5. Monica Niculescu, in semifinale la dublu la New Haven
Perechea Monica Niculescu/Caroline Garcia (Romania/Franta) s-a calificat, joi, in semifinalele probei de dublu din cadrul turneului de la New Haven (SUA), dotat cu premii totale de 710.000 de dolari, informeaza wtatennis.com.
Niculescu si Garcia au trecut in sferturile de finala de cuplul Cara Black/Sania Mirza (Zimbabwe/India - favorita 1), scor 7-6 (2), 6-4. In runda urmatoare, Monica Niculescu si Caroline Garcia vor intalni perechea Marina Erakovici/Arantxa Parra Santonja (Noua Zeelanda/Spania).
Prin accederea in semifinale, Niculescu si Garcia si-au asigurat un premiu de 11.000 de dolari si 185 de puncte WTA.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)