"Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie care il despagubeste pe tertul pagubit in cazul in care producem un prejudiciu din vina noastra, fie ca este vorba de repararea daunelor materiale, vatamarilor corporale sau daunele morale, in limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare", a declarat, la solicitarea noastra, Cati Stoican, Director General Adjunct Safety Broker de Asigurare.
Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania.
Potrivit specialistului, insa, sunt unele aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand incheiem o astfel de asigurare.
Mai precis, intr-o prima faza, trebuie sa verificam daca polita de asigurare RCA contine informatii corecte despre:
1. partile implicate in contract: Asiguratorul sa fie unul dintre cei autorizati sa practice acest tip de asigurare, Asiguratul sa fie proprietarul autovehiculului cu datele acestuia inscrise corect;
2. limitele maxime de despagubire valabile in prezent: pagube materiale 1.000.000 euro, vatamari corporale si decese: 5.000.000 euro;
3. perioada de valabilitate a asigurarii - pot fi maxim 3 variante: 1 luna pentru autovehicule supuse inmatricularii in Romania, 6 luni sau 12 luni pentru cele inmatriculate in Romania;
4. prima de asigurare: trebuie sa fie identica cu cea inscrisa pe chitanta in cazul platilor in numerar;
5. datele tehnice reale ale vehiculului: numarul de inmatriculare / inregistrare, seria de sasiu a vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia (talon si/sau carte de identitate, fisa de inmatriculare). Atentie la seria de sasiu, care trebuie sa aiba in cazul autovehiculelor inmatriculate 17 caractere, pentru ca se poate gresi la inscrierea pe polita; seria de sasiu este esentiala in caz de dauna, trebuie verificata;
6. clasa bonus – malus: trebuie verificata daca este corespunzatoare istoricului daunelor;
7. statele in care acest document are valabilitate: daca o tara este bifata pe polita, ea nu este valabila in tara respectiva; in plus, trebuie sa tinem cont in cazul in care iesim cu masina in afara tarii, e bine sa nu alegem RCA-ul dupa pret, o extindere casco in afara tarii costa cel putin 30 de euro, iar in cazul achizitionarii pachetului casco si RCA de la acelasi asigurator, polita CASCO se extinde gratuit in afara tarii, iar noi putem beneficia de reduceri la incheierea lor la pachet.
De asemenea, inainte de a ridica polita RCA de la emitent, trebuie sa verificam daca pe polita exista o vigneta cu serie si numar in partea dreapta- jos identic cu seria si numarul politei, impreuna cu documentul international de asigurare (Cartea Verde) si chitanta, in cazul platii cu numerar.
Expertul Safety Broker a mentionat, totodata, ca trebuie sa fim atenti la serviciile pe care ni le ofera vanzatorul la cumparare: "Ideal este sa ni se ofere serviciul de asistenta la daune si avizare la expirarea politei", puncteaza Cati Stoican.
In acelasi timp, indiferent daca a fost cumparata polita de la un broker sau direct de la un asigurator, trebuie sa verificam daca pe polita apare sigla unuia dintre asiguratorii autorizati sa practice acest tip de asigurare la momentul cumpararii.
Cele 11 societati autorizate sa practice RCA sunt: ABC Asigurari, Allianz Tiriac, Euroins, Asirom, Astra, CITY Insurance, Groupama Asigurari, Carpatica Asig, Generali Romania, Omniasig si Uniqa Asigurari.
Un aspect important, este, de asemenea, ca asigurarea sa fie cumparata de la o persoana de incredere, din sediile Brokerilor sau din sediile Asiguratorilor in care exista la vedere o autorizatie de functionare, certificat sau alt document care sa ateste autorizarea acestuia.
"In situatia in care dorim sa verificam daca polita cumparata este valabila, in termen de minimum 5 zile de la cumparare putem verifica acest lucru in baza de date CEDAM", mentioneaza reprezentantul Safety Broker.
Mai precis, explica in continuare specialistul, se poate accesa link-ul: http://www.asfromania.ro/index.php/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca, unde vom introduce numarul de inmatriculare sau, cel mai sigur, seria de sasiu a autovehiculului pentru care dorim sa efectuam verificarea si data la care ne dorim sa stim daca este in vigoare.
Odata introduse aceste date, se va afisa valabilitatea politei si compania la care este incheiata.
Care sunt cazurile in care nu este valabila asigurarea RCA, desi a fost incheiata?
Desi a fost incheiata, polita RCA nu este valabila daca soferul cumpara un fals si se dovedeste a fi fals de catre Compania de asigurari a carei sigla este folosita.
"Societatea de asigurari nu poarta responsabilitatea despagubirii tertului pagubit, daunele fiind platite, dupa caz, fie direct de soferul vinovat, fie de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, care va recupera ulterior sumele de la soferul vinovat", a atentionat Cati Stoican.
De asemenea, RCA-ul nu va fi valabil nici daca are inscris la rubrica Asigurat o alta persoana decat cea care este proprietarul de drept al autovehiculului conform actelor de proprietate sau daca vorbim de un alt autovehicul asigurat (adica difera pe polita seria de sasiu, numarul de inmatrculare si seria cartii de identitate a vehiculului).
In plus, avand in vedere ca polita RCA produce efecte de la data intrarii in valabilitate, care poate fi diferita de data emiterii, atunci ea poate sa nu fie valabila la data producerii prejudiciului/accidentului.
Pe de alta parte, specialistul contactat de noi a precizat ca pot exista cazuri in care RCA-ul este valabil, dar sa nu isi produca efectele. O astfel de situatie este atunci cand prejudiciul este provocat de dispozitivele sau de instalatiile montate pe un autovehicul inmatriculat, daca acestea sunt utilizate ca utilaje sau instalatii de lucru.
Asigurarea nu isi va produce efectele nici daca se depasesc limitele maxime de despagubire din Norma RCA valabile in prezent: pagube materiale - 1.000.000 euro, vatamari corporale si decese - 5.000.000 euro. Pentru partea din prejudiciu produs in unul si acelasi accident reprezentand suma ce depaseste limitele respective nu se acorda despagubire, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate si de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea prejudiciului.
Potrivit expertului Safety Broker, RCA-ul nu are niciun efect daca bunul avariat si vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al sotilor, dar nici daca prejudiciile au fost produse bunurilor apartinand persoanelor fizice sau persoanelor juridice, daca au fost provocate de un vehicul asigurat RCA, aflat in proprietatea sau utilizat de aceeasi persoana fizica sau juridica si care este condus de un prepus al aceleiasi persoane juridice ori de o alta persoana pentru care raspunde persoana fizica sau persoana juridica (exceptie fac societatile de leasing, cand asigurat este societatea de leasing, dar utilizatorii sunt diferiti).
Ce se intampla daca pe polita sunt trecute, din greseala, date incorecte?
Daca pe polita sunt trecute eronat date (spre exemplu, se redacteaza gresit o cifra sau o litera din seria de sasiu sau lipseste un caracter sau, la numele sau CNP-ul/CUI-ul asiguratului, este trecuta eronat o litera/cifra), atunci se transmit asiguratorului care a emis polita copii dupa documente justificative si se corecteaza eroarea prin emiterea unui duplicat cu date corecte, a explicat Cati Stoican.
"In anumite situatii, se calculeaza si o diferenta de prima pe care asiguratul trebuie sa o achite inainte de eliberarea duplicatului", a atentionat specialistul.
Totusi, chiar daca polita a fost incheiata cu date eronate, exista posibilitatea de corectare a greselilor.
Astfel, dupa cum a mentionat Cati Stoican, soferul se poate adresa unui broker sau oricarei agentii/sucursale a companiei de asigurari emitente, iar, in baza sesizarii acestuia, erorile constatate se vor corecta de catre asiguratorul emitent.
Asiguratul trebuie sa depuna urmatoarele acte justificative cu privire la corectura solicitata:
- copie talon si carte de identitate,
- copie dupa cartea de indentitate a asiguratului sau dupa CUI, in cazul persoanelor juridice,
- copie dupa actul de proprietate (contract de vanzare-cumparare sau factura fiscala)
- copie dupa permisul asiguratului, in anumite cazuri.
"In cazul in care rezulta si o diferenta de prima, dupa achitarea acesteia de catre asigurat, se elibereaza un duplicat intr-un interval cuprins intre 24-72 de ore, facut de asigurator, de la data depunerii actelor justificative cu privire la corectura solicitata", a subliniat Directorul General Adjunct al Safety Broker.
---
RCA este o asigurare obligatorie de raspundere civila pe baza careia asiguratorul care a emis polita plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat acea asigurare RCA.
Scopul asigurarii RCA este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.
Comentarii articol (8)