Ce noutăți au apărut recent
În 2021, piața polițelor RCA de la noi a rămas fără doi dintre asigurători. Mai exact, City Insurance a intrat în insolvență, iar Uniqa Asigurări s-a retras voluntar. Astfel, acum, cei interesați își mai pot asigura mașina la următoarele companii:
Apoi, când vine vorba despre prețul unei polițe RCA, acesta este diferit de la un asigurător la altul. Toți asigurătorii ce activează pe piața RCA au calculatoare de prețuri prin care pot fi stabilite, cel puțin de principiu, costurile implicate de cumpărarea unei astfel de polițe. Calculatorul de preț al fiecărui asigurător în parte sau mai multe informații despre tarifele practicate pot fi accesate prin link-urile din lista de mai sus.
Astfel, de exemplu, o persoană în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.
Tot în 2021 s-a stabilit că asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului și că polița RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu a fost radiată din circulație, chiar dacă-i nefuncțională.
Chiar dacă era anunțată la începutul lui 2021, apariția polițelor RCA cu decontare directă obligatorie n-a avut loc până acum.
Bine de știut: Cum se calculează sistemul bonus-malus pentru șoferii care nu mai cumpără polițe RCA timp de mai mulți ani.
Sancțiuni pentru lipsa unei polițe RCA valabile
În cazul în care un șofer nu încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o conduce, amenzile pe care le pot aplica polițiștii sunt cuprinse, potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, între 1.000 și 2.000 de lei.
Suplimentar, se va aplica și măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.
Dacă șoferul nu face dovada asigurării mașinii în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, autoritățile vor radia din evidență autovehiculul, potrivit Codului rutier.
Șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.
Comentarii articol (5)