De ce ati ales sa fiti mediator, a fost intamplator sau v-ati dorit acest lucru?
Ana Cristina Margu: Consider ca nimic nu poate fi intamplator in viata noastra, existand o predestinare catre ceea ce ni se intampla, catre ceea ce devenim. Am vazut de-a lungul vietii mele multa durere si suferinta, multa nedreptate si am fost, inca de timpuriu, martora multor situatii conflictuale. Asa fiind, am dezvoltat un puternic spirit al dreptatii si, de asemenea, un puternic spirit pacifist. Nu puteam niciodata ramane indiferenta in fata unor situatii in care oamenii se insultau, se luptau pentru motive absurde uneori, si erau gata sa se sfasie intre ei. Interveneam si, deseori, reuseam sa ii determin sa renunte la ostilitate si sa-si dea mana. Astfel, mai tarziu aveam sa devin jurist, iar, mai tarziu, cand am inteles ca empatia este una dintre calitatile care ma definesc, am ales sa devin mediator.
Va aduce satisfactii aceasta meserie, va implineste?
Ana Cristina Margu: Da, mi-am iubit profesia inca de pe bancile scolii de formare ca mediator.Aceasta profesie m-a completat, m-a implinit si mi-a conferit noblete. O cariera de succes este undeva la orizont, tind catre ea. Chiar daca fiecare mediere reusita poate insemna succes, adevaratul succes ramane inca un ideal catre care tind si stiu ca il pot atinge, cata vreme iubesc ceea ce fac si dau dovada de daruire si pasiune. Profesia de mediator este una dintre cele mai importante profesii, pentru ca mediatorii sunt acei profesionisti care pot aduce pacea in comunitati, care pot contribui la eliminarea tensiunilor si a stresului din societate, la reimpletirea relatiilor interumane. Mediatorii pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor, la evitarea ajungerii pe rolul instantelor a unor conflicte perfect mediabile. Este nevoie de mediere, insa oamenii trebuie bine informati si incurajati sa utilizeze medierea, este nevoie de o legislatie mai buna si de implicarea in promovarea profesiei de mediator nu numai a mediatorilor, ci si a profesiilor juridice, iar asta in beneficiul societatii, in ansamblul ei.
Care este primul sfat pe care il dati oamenilor care vin la o sedinta de mediere?
Ana Cristina Margu: Pe oamenii care apeleaza la serviciile mele ii sfatuiesc sa renunte la manie intai, la a vedea in celalalt un adversar, pentru ca adevaratul inamic este problema cu care se confrunta.Sa aiba incredere in potentialul medierii si sa fie sinceri, sa joace cu cartile pe masa atunci cand ne aflam impreuna la masa medierii.
Ce v-a determinat sa va inregistrati pe forumul AvocatNet.ro si de cat timp sunteti consultant?
Ana Cristina Margu: Pe AvocatNet.ro am intrat initial in cautare de legislatie. Desigur, am gasit ceea ce cautam. Se intampla prin anul 2007. Am venit si am ramas, deoarece, explorand forumul, am constatat ca exista si o sectiune cu intrebari si raspunsuri si am considerat ca pot si eu sa fiu de ajutor utilizatorilor, oferind din invatatura mea in materie juridica. Astfel, mi-am creat primul cont de consultant. Aprecierile au venit repede, lucru ce m-a motivat sa continui. Avocatnet.ro a fost pentru mine si a ramas un loc confortabil, un loc in care mi-am facut prieteni si care a contribuit in multe feluri la dezvoltarea mea profesionala si la dezvoltarea personala, ajutandu-ma sa-mi dezvolt si sa-mi constientizez abilitatile si potentialul. AvocatNet.ro este o parte insemnata din viata mea.
Cat timp petreceti pe forumul nostru, intrati zilnic?
Ana Cristina Margu: Da, accesez zilnic forumul AvocatNet, ca regula. Doar in mod exceptional poate sa treaca vreo zi in care sa nu intru pe forum. Chiar daca ma aflu in deplasare si nu am acces la computer sau laptop, utilizez telefonul mobil, macar sa trag cu ochiul si sa ma asigur ca totul este ok in sectiunile unde sunt moderator. De ceva timp, am achizitionat o tableta, astfel incat va fi mai simplu, in orice situatie.
Cat de mult conteaza familia pentru dvs.? Petreceti multi timp alaturi de cei dragi?
Ana Cristina Margu: Familia este foarte importanta pentru mine. Acolo se afla persoanele langa care m-a asezat Dumnezeu si impreuna cu care am trait si bucurii si necazuri. Acolo sunt oamenii pentru care stiu ca, oricat de jos as putea fi la un moment dat, voi continua sa insemn ceva. Desi ei sunt doar o mana de oameni, pentru mine valoreaza cat intregul univers. Familia mai inseamna pentru mine statornicie, apartenenta, caci, oriunde as pleca, pentru oricat timp, voi reveni acolo, pentru a darui si a primi, pentru echilibrul de care am nevoie. Uneori devine dificil, intr-adevar, sa impac pe toata lumea. Iar asta pentru ca sunt o persoana care are nevoie de suficient timp si spatiu personal. Incerc, insa, sa jonglez cu toate, nedorind sa afectez pe nimeni. Totusi, uneori mai simt urme de nemultumire. Deseori ajung sa cred ca ziua are prea putine ore pentru a-mi duce la indeplinire toate indatoririle.
Cui ii datorati reusitele avute pana in prezent?
Ana Cristina Margu: Mare parte dintre reusitele mele le datorez mamei, intai, pentru ca ei ii datorez viata. Am invatat de la ea, atat din reusitele, cat si din esecurile ei. Mi-a fost aproape sotul meu, alaturi de care si cu sprijinul caruia am devenit omul de astazi. Desigur, contributia personala si autorealizarea sunt subintelese, intrucat nimeni nu poate avea idealuri si nu poate invata in locul altcuiva. Conteaza, insa, sa fii incurajat, sprijinit si inteles.
Cum se deruleaza o zi din viata dvs.?
Ana Cristina Margu: Am sa spun intai ca zilele mele sunt cumva la indigo, sub anumite aspecte. Urmez o anumita rigoare si disciplina, intrucat doar astfel ma pot incadra in timpul pe care-l am la dispozitie pentru a-mi indeplini toate treburile, intreaga rutina a fiecarei zile. Astfel, este vorba despre munca de jurist cu program part- time, munca de la biroul individual de mediator, despre activitatea de promovare, scrierea unor articole de specialitate, lecturi, pregatirea emisiunii saptamanale pe care o realizez la un post local TV, activitatea de pe care o desfasor pe AvocatNet.ro ca moderator si consultant, navigare pe internet, socializare si treburi casnice.
Cum ati defini succesul?
Ana Cristina Margu: Pentru mine, succesul inseamna sa-mi realizez toate obiectivele, sa ajung acolo unde imi doresc. Sa devin printre cei mai buni sau cea mai buna in domeniul meu, sa ma bucur de recunoastere si apreciere.
Care este cel mai mare castig de pana acum?
Ana Cristina Margu: Cel mai mare castig? Nu poate fi un castig mai mare decat acela de a fi parinte. Orice as fi dobandit pana in prezent sau voi dobandi in continuare, nimic nu poate egala ceea ce am dobandit in clipa in care am devenit mama.
Care este cel mai mare regret pe care il aveti?
Ana Cristina Margu: Regretul meu cel mai mare este acela de a nu fi fost mereu suficient de buna si integatoare cu cei dragi si ca, poate, voit sau nu, le-am pricinuit vreun rau cat de mic.
Ce este fericirea pentru dvs.?
Ana Cristina Margu: Imi este greu sa pot defini feicirea. Pot afirma, insa, cu tarie ca, asa cum sunt construita, nu am fost si nici nu as putea deveni un om care sa raporteze starea de fericire la propria-i pesoana, fara a lua in considerare umanitatea in integralitatea ei. Sunt o persoana care este conectata in permanenta la bucuriile si durerile lumii. Un intelept spunea ca fericirea este asemeni unui bulgare dupa care alergam sa-l prindem, iar cand il ajungem din urma, trebuie sa-i mai dam o lovitura, pentru a alerga din nou dupa el si a-l prinde din nou, aplicandu-i o noua lovitura. Astfel, numai in aceasta stare de alergare perpetua, putem fi fericiti si impliniti, sperand si avand dorinta de ajunge din urma fericirea. Fericirea este ceva sublim, intangibil, este apogeul, iar eu raman un alergator de cursa lunga.
Ce lectii ne preda viata?
Ana Cristina Margu: Viata ne da atatea lectii cate suntem dispusi sa primim. Ideal ar fi sa le putem invata pe toate, insa, uneori nu suntem niste elevi atat de silitori. Consider, insa, ca este absolut necesar sa invatam cum sa devenim mai buni unii cu ceilalti, sa iubim mai mult si sa renuntam la ura, egoism si indiferenta fata de suferinta semenilor nostri, sa fim solidari si sa cream impreuna o lume din ce in ce mai buna.
Care este cel mai bun sfat pe care l-ati primit? V-a influentat in vreun fel?
Ana Cristina Margu: Cred ca, de-a lungul vietii, mai mult am oferit sfaturi decat am primit. Dintre sfaturile primite, insa, cel mai mult l-am luat in considerare pe acela prin care eram indemnata sa nu ma schimb, sa raman un om autentic si fidel valorilor in care cred.
Mai poate fi lumea schimbata, mai sunt oameni motivati si determinati, care sa mute muntii din loc?
Ana Cristina Margu: Cred cu ardoare in binele acestei lumi si nu pot considera ca totul este pierdut, in pofida atator lucruri care fac ca, la acest moment, lumea sa se afle in declin. I-as incuraja pe semenii mei sa nu renunte la a spera la o reasezare a lucrurilor pe fagasul lor firesc si i-as indemna ca nu ramana nepasatori si sa puna cu totii umarul la reconstructia lumii. Sa gaseasca acele resurse care se gasesc din belsug in interiorul fiintei lor, care sa-i motiveze in a-si aduce aportul la redobandirea binelui general, pentru ca omenirea are, pe langa interesele individuale, si un interes comun. Daca oamenii vor constientiza acest lucru, vor gasi puterea necesara chiar si pentru a muta muntii din loc daca trebuie. Pamantul este casa noastra, a tuturor, si trebuie sa invatam sa convietuim in mod pasnic, fiind loc pentru toti, pentru orice fiinta pe pamant.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (17)