Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala ar putea fi cumparate online de la farmacii autorizate de Ministerul Sanatatii, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008, lansat in aceasta saptamana in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.
Conform documentului, vanzarea si eliberarea medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala, prin intermediul serviciilor societatii informationale se va face de catre farmaciile comunitare si drogherii in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.
Mai exact, reglementarile aflate in debzatere publica creeaza cadrul legislativ pentru vanzarea online a medicamentelor fara prescriptie medicala, a explicat recent Oana Grigore, directorul Departamentului Comunicare, citata de Mediafax.
"Nu orice farmacie va putea sa vanda online. Farmaciile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii vor putea sa isi faca site-uri pentru vanzare online si numai in anumite conditii care vor fi stabilite ulterior. Farmaciile vor avea cadru legal dupa ce se vor aproba si normele de aplicare de a-si deschide si site online de vanzare", a declarat sursa citata.
In prezent, exista farmacii care vand online medicamente fara reteta, insa este posibil ca dupa aprobarea normelor propuse de Ministerul Sanatatii, activitatile din domeniu sa fie reglementate mai clar.
In conditiile in care si acum medicamentele pot fi cumparate de pe internet, cu ce ne ajuta sau cu ce ne incurca acest lucru?
Argumente PRO
1. Daca apelam la farmaciile de pe internet si cumparam online medicamente, atunci economisim timpul petrecut la cozile interminabile din sediile farmaciilor. Astfel, cu un singur click putem achizitiona medicamentul de care avem nevoie, fara sa mai asteptam dupa fiecare cumparator, care in afara de medicamente doreste si sfaturi de la farmacist.
2. In cazul farmaciilor care au un sediu fizic, exista posibilitatea sa nu gasim medicamentul dorit si sa fim nevoiti sa mergem in mai multe farmacii, unde va trebui sa stam la alte cozi. Aceasta situatie ar putea fi evitata daca vom alege sa cumparam medicamentele de la farmaciile online. Si in cazul acestora se poate intampla ca anumite produse sa nu mai fie pe stoc, insa cautarea pe internet este mult mai rapida si confortabila, spre deosebire de plimbarea de la un sediul la altul al farmaciilor.
3. Cumparaturile online presupun plata cu cardul, astfel ca am putea beneficia de unele reduceri. Mai exact, unele banci ofera reduceri la efectuarea tranzactiilor cu cardul, insa doar in situatia in care au incheiate parteneriate cu comerciantii respectivi.
Argumente CONTRA
1. Principalul dezavantaj al cumpararii medicamentelor fara reteta de pe internet este ca nu mai putem interactiona cu un farmacist, care are cunostinte in domeniu si care ne poate oferi un sfat avizat la achizitionarea produselor. Cumpararea online a medicamentelor este riscanta, pentru ca nu mai intram in contact cu farmacistul care ne poate recomada cum sa administram respectivele pastile. Mai mult decat atat, chiar si pentru medicamentele eliberate fara reteta exista contraindicatii, astfel ca riscam sa fim supusi unor complicatii daca nu suntem informati despre acestea. Nu este indicat sa luam medicamente dupa judecata noastra sau dupa sfaturile altora, ci este recomandat sa consultam si farmacistul.
2. De aici decurge un alt argument impotriva comercializarii medicamentelor pe internet. Mai exact, persoanele varstnice s-ar putea sa aiba nevoie, mai mult decat alte persoane, de asistenta unui specialist atunci cand cumpara medicamente, chiar daca acestea se elibereaza fara reteta. In plus, pentru acestia varianta cumpararii online s-ar putea sa nu fie o solutie tocmai buna, deoarece nu stiu cum sa foloseasca internetul.
3. Cumpararea online a medicamentelor prespune costuri suplimentare, pe langa cel inclus in pretul produselor. Astfel, va trebui sa platim o taxa pentru livrare fie prin curier rapid, fie prin posta, care variaza intre 10 si 20 de lei. De asemenea, livrarea prin curier presupune ca vom primi pastilele in cateva zile si nu in momentul in care avem nevoie de ele. Mai mult decat atat, daca vom alege livrarea prin posta, atunci va trebui sa facem un drum pana la un oficiu postal pentru a le ridica, ceea ce inseamna timp suplimentar.
Voi ce preferati, farmaciile clasice sau cele online?
Comentarii articol (9)