Conform documentului citat, Romania si-a mentinut locul al 5-lea in clasamentul Deloitte CE Top 500 si, fata de anul trecut, in acest an sunt cu sapte companii mai multe prezente in top. De asemenea, 16 companii din top si-au imbunatatit performantele anul acesta, iar 29 de companii au inregistrat venituri in crestere fata de 14 in 2012.
"Editia din acest an a Deloitte CE Top 500 confirma cresterea economica pe care a inregistrat-o Romania, dar avand in vedere climatul geopolitic instabil, care nu lasa prea mult loc pentru optimism, companiile prezente pe piata romaneasca vor trebui sa continue sa se reinventeze pentru a mentine aceasta tendinta ascendenta", a spus Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania.
Aceasta a adaugat ca multe companii vor trebui sa se concentreze pe eficienta serviciilor si a produselor si pe dezvoltarea talentelor pentru a atrage investitiile de care au nevoie si pentru a dezvolta alternative la serviciile si produsele lor traditionale. Asa cum arata raportul Deloitte CE Corporate R&D 2014 publicat in vara aceasta, Romania este tara din regiune care aloca cei mai putini bani ca proportie din PIB pentru cercetare-dezvoltare, iar acest lucru va trebui sa se schimbe pentru ca Romania sa-si imbunatateasca competitivitatea, a continuat Ahmed Hassan.
"Pe fundalul destul de auster al performantei economice din Europa Centrala, Romania a inregistrat cateva miscari pozitive si anume prezenta mai multor companii cu venituri in crestere decat in scadere (29 din 42), in comparatie cu cresterea medie zero a Europei Centrale, cea mai mare crestere in termeni absoluti, de la 35 la 42 de companii incluse in top, si cel mai mare salt in top, cu 258 de pozitii inregistrat de Ford Romania", a mentionat George Mucibabici, Presedinte si Coordonator Sector Public Deloitte Romania.
Toate acestea sunt semne incurajatoare si dovedesc capacitatea continua de crestere a Romaniei, a carei performanta economica nu a egalat inca potentialul in marime si populatie, a mai spus acesta.
Ca si in anii anteriori, industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului ocupat de Romania in clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde de euro, urmata de industria bunurilor de consum si transporturi cu 12,1 miliarde de euro, industria prelucratoare cu 8,1 miliarde de euro si tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) cu 2,3 miliarde de euro.
"Sectorul energetic ramane in continuare interesant, dar provocator pentru majoritatea economiilor din regiune, inclusiv pentru Romania", a declarat Farrukh Khan, Partener Audit si Coordonator Sector Energie & Resurse Deloitte Europa de Est.
Daca sectorul arata provocator pe termen mediu, perspectivele pe termen lung atrag atentia asupra nevoii de investitii concentrate, a mai spus acesta, care a specificat ca rolul autoritatilor este esential in aceasta privinta, mai ales pentru a se asigura un echilibru intre nevoia de a atrage investitii, a solutiona cerintele privind emisiile de carbon, a indeplini planurile legate de eficienta energetica si accesibilitate.
"In etapa post-criza a dezvoltarii economice curente, credem ca bancile se confrunta cu provocarea de a-si dezvolta si rafina oferta, introducand idei noi, inovatoare, inclusiv prin solutii bancare electronice. Bancile isi adapteaza si concentreaza atentia catre nevoile in schimbare ale clientilor, de aceea o focalizare pe pastrarea clientilor profitabili si, mai mult, identificarea nevoilor de servicii in segmente ale pietei inca neabordate. In perioada de crestere economica, bancile au beneficiat de succese facile, insa pentru a extrage maximum de valoare pe termen lung, focusul se indreapta acum in directia corecta, si anume inspre relatia cu clientul, a transparentei, a ofertei de noi produse si servicii, dar cu limitare la o crestere organica deocamdata. Ne asteptam ca activitatea de fuziuni si achizitii de portofolii va aduce oportunitati de crestere organica pentru bancile care au resursele si capacitatea sa achiztioneze si sa absoarba cu succes astfel de portofolii/alte banci", a afirmat Haris Hanif, Consilier Senior Coordonator Deloitte Sector Bancar..
---
Concluzii Deloitte Central Europe Top 500, 2014:
- Veniturile cumulate ale companiilor prezente in Top 500 au scazut cu 0,4% fata de 2012, la 712 miliarde de euro;
- Companiile din regiune au inregistrat, in medie, stagnarea afacerilor, fata de cresterea de 3,3% din anul precedent;
- Pentru al treilea an consecutiv, numarul companiilor care au raportat venituri in scadere a crescut;
- Jumatate din companii au inregistrat scaderi ale veniturilor;
- Industria prelucratoare a crescut cu 2,9%;
- Sectorul bunurilor de larg consum a crescut cu doar 1,1% fata de 4,8 % anul trecut;
- Sectorul TMT a scazut cu 4,9%;
- Sectorul imobiliar a inregistrat cea mai puternica scadere de 15,7%;
- Activele totale ale celor mai mari 50 de banci au crescut cu 2,8% fata de 6,6% in 2012;
- 29 institutii financiare au raportat cresteri ale activelor comparativ cu 37 anul precedent;
- Scaderea medie a primelor brute subscrise in asigurari este de 0,8%;
- Totalul primelor brute subscrise a scazut cu 3%, ceea ce reflecta stagnarea din sectorul asigurarilor.
Comentarii articol (0)