Parintii care au incasat indemnizatie de crestere a copilului in urma unui calcul eronat realizat de angajatii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi scutiti de la plata datoriilor catre stat. De aceeasi facilitate vor beneficia si unii pensionari carora li s-au calculat gresit pensiile.
Prevederile sunt cuprinse in doua proiecte de lege adoptate luni de Senat, in calitate de prima camera sesizata.
Mai mult decat atat, senatorii au decis ca parintii si pensionarii care au restituit deja banii statului isi vor primi banii inapoi. Returnarea se va realiza esalonat, in termen de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie 2015.
"Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale", se precizeaza in cele doua proiecte mentionate.
Important! Nu vor fi scutite de la plata debitele constituite din culpa dovedita a parintilor/pensionarilor, materializata in folosirea de catre acestia a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acestia a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora.
Argumente PRO
1. In primul rand, trebuie retinut ca vina nu apartine nici pensionarilor, dar nici mamelor. Este vina functionarilor statului, care au calculat gresit fie pensiile, fie indemnizatiile de crestere a copiilor. Tocmai din acest motiv, amnistia fiscala este doar pentru cei care au primit bani in plus in fiecare luna in urma erorii angajatilor statului, nu si pentru cei care au incercat sa insele sistemul, declarand date false. Prin urmare, cetatenii nevinovati nu trebuie sa plateasca pentru greseala altora.
2. Pensiile sunt destul de mici, astfel ca cei mai in varsta nu ar fi avut de unde sa plateasca datoriile. In aceeasi situatie se afla si multe mame, care au primit o indemnizatie modesta. Asadar, chiar daca ar fi decis sa ii oblige pe cetateni sa plateasca, statul s-ar fi putut trezi ca oricum nu incaseaza niciun ban din datoriile acestora.
Argumente CONTRA
1. Solutia nu prezinta sustenabilitate. Astfel de masuri "sociale" au intotdeauna scopul de a multumi pe toata lumea, insa, pe termen lung, nu dau rezultate prea bune. Aceasta intrucat nu responsabilizeaza si nici nu mareste gradul de constientizare a importantei corectitudinii. Bugetul de stat ar putea fi prejudiciat si exista riscul ca, pe viitor, sa nu mai fie bani pentru a plati alte pensii si alte salarii. Mai mult, poate ca, pentru a acoperi aceste lipsuri, autoritatile vor opta pentru scumpiri, ceea ce inseamna ca toti cetatenii vor fi afectati in final.
2. Greselile trebuie asumate si platite. Prin masura luata de autoritatile centrale, s-a creat un precedent si, pe viitor, toti vor revendica dreptul de a fi scutiti de la plata, indiferent de greseala realizata. Faptul ca statul isi asuma aceste plati in locul functionarilor care au gresit ii absolva pe acestia din urma de vreo vina. Mai mult decat atat, "iertand" fara a face nimic in acest sens, statul da liber functionarilor de a gresi din nou, pentru ca nimeni si nimic nu poate asigura ca situatia nu se va repeta.
Voi ce spuneti, de care parte a baricadei va situati?
Comentarii articol (28)