Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
Amenzile de circulatie se pot plati:
- la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
- la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
- online, pe ghiseul.ro.
De-acum, insa, soferii au posibilitatea sa achite, oricand si oriunde s-ar afla, contravaloarea amenzii auto din aplicatia Auto.ro, pe care si-o pot instala gratuit pe telefonul mobil.
"Aplicatia este extrem de utila soferilor care au amenzi de platit si opteaza sa plateasca jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, fiindu-le mai usor sa se incadreaze in termenul de 2 zile lucratoare de la data primirii procesului verbal de constatare a contraventiei, deoarece o pot plati de oriunde si la orice ora", se precizeaza in documentul de presa al Auto.ro.
Concret, procesul de plata a amenzii auto din aplicatia de mobil Auto.ro este simplu si rapid: soferii completeaza datele procesului verbal, achita amenda prin card bancar si primesc confirmarea, respectiv dovada platii, prin e-mail.
In plus, platforma ofera utilizatorului posibilitatea sa aleaga localitatea de domiciliu (domiciliul fiscal) catre care se va face plata.
Fiind in format electronic, dovada platii amenzii poate fi regasita cu usurinta in caz de necesitate.
"Tehnologia ne da posibilitatea sa accedem la servicii de plata mai avansate, care sa raspunda adecvat stilului de viata tot mai alert si dinamic al utilizatorilor. Astfel, oferim soferilor posibilitatea de a beneficia de un nou sistem de plata mobile. Implementarea platii amenzii din telefonul mobil vine in completarea serviciilor de plati auto utilizate cu succes: Rovinieta, RCA, Parcare", a declarat Sergiu Gamureac, Director Executiv Auto.ro.
Tot prin aceasta aplicatia Auto.ro, soferii isi pot achizitiona rovinieta si asigurare RCA, dar pot, de asemenea, achita parcarea.
Mai mult chiar, cei care utilizeaza aplicatia beneficiaza si de oferte de la service-uri auto, la cerere, si de locatii auto (benzinarii, spalatorii).
Serviciul de plata a amenzii de circulatie este disponibil momentan in resedintele de judet din tara si in cele 6 sectoare din Bucuresti. Totusi, intr-o faza urmatoare, serviciul va fi extins la nivelul intregii tari.
Cat platesc soferii pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri?
Amenzile de circulatie au crescut incepand cu 1 iulie 2014, astfel ca cea mai mica suma pe care soferii care incalca regulile o platesc este de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei.
Aceasta intrucat amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Avand in vedere ca salariul minim a fost majorat, la 1 iulie, la 900 lei, si punctul-amenda a crescut la 90 lei.
Asadar, incepand cu 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite, cu 2 puncte de penalizare, amenda fiind cuprinsa intre 180 si 270 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:
- oprirea in loc nepermis;
- depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
- oprire neregulamentara.
- circulatia pe "interzis".
Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:
- stationarea neregulamentara;
- depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
- patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.
Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 540 si 720 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.
Alte contraventii sanctionate des de politisti costa, de la 1 iulie, astfel:
- intoarcere "pe linia continua" - amenda cuprinsa intre 810 si 1800 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;
- trecerea pe culoarea rosie a semaforului - permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 540 si 720 de lei;
- neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor - permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (360 sau 450 de lei).
Comentarii articol (5)