Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, se precizeaza in Codul rutier.
In momentul de fata, salariul minim este in valoare de 850 de lei, insa, de la 1 iulie, acesta va fi majorat la 900 lei, ceea ce inseamna ca si punctul-amenda va creste la 90 lei, fata de 85 lei, cat e in prezent.
Aceasta este deja a doua modificare a amenzilor de circulatie din acest an, ultima actualizare avand loc la 1 ianuarie, cand valoarea unui punct de amenda a ajuns la 85 de lei, de la 80 lei, cat a fost in 2013. Majorarea de la inceputul anului s-a datorat tot cresterii salariului minim pe economie.
Care va fi valoarea amenzilor de la 1 iulie?
In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.
Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
- clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
- clasa a II -a - 4 sau 5 puncte-amenda;
- clasa a III -a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
- clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
- clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda (aceste sanctiuni se aplica numai persoanelor juridice).
Asadar, de la 1 iulie, amenzile vor fi, in functie de clasa:
- de 180 sau 270 de lei (clasa I);
- de 360 sau 450 de lei (clasa a II);
- cuprinse intre 540 si 720 de lei (clasa a III-a);
- cuprinse intre 810 si 1800 de lei (clasa a IV-a);
- cuprinse intre 1890 si 9000 de lei (clasa a V-a).
Potrivit legislatiei rutiere, cu amenda prevazuta in clasa I sunt sanctionati soferii care conduc un autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv. De asemenea, 2 sau 3 puncte-amenda vor fi acordate si pentru nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers, precum si pentru conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei.
In ceea ce priveste pedepsele prevazute de clasa a II-a de sanctiuni, acestea se aplica conducatorilor auto care nu respecta semnificatia indicatoarelor si marcajelor de obligare si nici regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora. Tot cu 4 sau 5 puncte-amenda, adica amenzi de la 360 la 450 lei, vor fi pedepsiti si cei care nu respecta traseele stabilite de politia rutiera pentru pregatirea practica sau sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere, dar si cei care conduc un autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa.
Mai mult, Codul rutier stabileste, in continuare, ca, in cazul anumitor contraventii, soferii nu vor fi pedepsiti doar cu amenzi de la 360 la 450 de lei, ci li se va suspenda si dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Este vorba, printre altele, de urmatoarele fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
b) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;
c) nerespectarea regulilor privind depasirea;
d) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;
e) neprezentarea la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale,
De la 6 la 8 puncte-amenda (clasa a III-a de sanctiuni) vor primi soferii care conduc un autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat sau care isi monteaza pe masina lumini de alta culoare sau intensitate sau dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate. In acelasi timp, amenzi cuprinse intre 540 si 720 de lei vor primi si cei care nu respecta normele privind circulatia bicicletelor si cei care nu reduc viteza in cazurile prevazute de regulament.
Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplica celor care circula cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat, care transporta pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau care folosesc in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.
De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1800 de lei) vor fi sanctionati cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi:
- refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;
- conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;
- depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.
Potrivit Codului Rutier, cu amenda maxima de pana la 1800 de lei, precum si cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sanctioneaza urmatoarele contraventii:
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani);
- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
- depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;
Cat vei plati pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri?
Potrivit legislatiei rutiere, pe langa sanctiunea amenzii, se poate aplica si un numar de puncte de penalizare.
Astfel, de la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite, ca si pana acum, cu 2 puncte de penalizare. Amenda, insa, va creste, fiind de 180 sau 270 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:
- oprirea in loc nepermis;
- depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
- oprire neregulamentara.
- circulatia pe "interzis".
Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:
- stationarea neregulamentara;
- depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
- patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.
Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 540 si 720 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.
Alte contraventii sanctionate des de politisti vor costa, de la 1 iulie, astfel:
- intoarcere "pe linia continua" - amenda cuprinsa intre 810 si 1800 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;
- trecerea pe culoarea rosie a semaforului - permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 540 si 720 de lei;
- neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor - permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (360 sau 450 de lei).
Cand si unde se platesc amenzile de circulatie?
Amenzile de circulatie fac venit integral la bugetele locale, iar, conform art. 119 din Codul de Procedura Fiscala, neplata lor la timp nu atrage penalitati si dobanzi de intarziere.
Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
De asemenea, pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
In aceasta ultima situatie descrisa, agentul constatator trebuie sa iti elibereze o chitanta reprezentand contravaloarea amenzii. Pe chitanta vor fi mentionate data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea unui proces-verbal de constatare a contraventiei, daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.
Amenzile de circulatie se pot plati:
- la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
- la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
- online, pe ghiseul.ro.
In conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din OG nr. 2/2001, dupa efectuarea platii, in termen de 15 zile, trebuie predata o copie de pe chitanta de plata a amenzii agentului constatator.
Aceasta poate fi transmisa si prin posta unitatii de politie din care agentul de circulatie face parte (institutie mentionata in antetul procesului-verbal de contraventie).
Pentru Bucuresti, documentul se va trimite pe adresa Brigazii Rutiere, cu sediul in Bucuresti, Str. Logofat Udriste nr. 11-15, sector 3.
Important! Codul rutier ar putea fi modificat anul acesta, un proiect de lege in acest sens aflandu-se in dezbaterea Parlamentului. Concret, desi Senatul a respins propunerea legislativa, deputatii inca se mai pot pronunta, intrucat ei au putere de decizie in acest caz. Documentul actualizeaza regulile privind obtinerea permisului de conducere, dar aduce si noutati cu privire la clasele de sanctiuni si la amenzile pe care politistii le pot aplica. Puteti citi aici pe larg despre subiect.
Comentarii articol (10)