Petruta Tatulescu a absolvit cu succes doctoratul in literatura comparata la Universitatea din Heidelberg, Germania.
Anterior, obtinuse o diploma in Managementul Strategic de la Open Universities of Australia si un M.A. (Master of Arts) in Germana si Engleza de la Universitatea din Heidelberg.
Si-a dezvoltat atat cariere academice – a fost Assistant Professor de Germana la Trinity College Dublin, Irlanda, cat si diplomatice, ca Observer la Natiunile Unite in Geneva, Elvetia, si, pe plan economic, in Business Development, Partner Management, Sales, Marketing si Comunicare la cateva firme din Fortune 500 si cateva start-up-uri.
In plus, Petruta este fluenta in Germana, Engleza, Italiana si Franceza, a publicat extensiv ca jurnalista, articole academice si fictiune si a lucrat ca moderatoare. De cand a plecat din Romania, in 1997, s-a finantat intotdeauna singura.
--
Cum a fost sa studiezi in alta tara, standardele sunt mai ridicate, cerintele mai grele?
Petruta Tatulescu: Studiasem un an in Romania, unde nicio universitate nu este nici macar in topul 500 mondial. Apoi, am inceput cursurile la Universitatea din Heidelberg, care este cea mai veche universitate din Germania, infiintata in anul 1386, una dintre cele mai vechi si ilustre universitati din lume si permanent in topul 50 mondial.
Standardele sunt inimaginabil de ridicate, exigenta de asemenea. Mai mult, cerintele nu sunt ridicate numai din partea universitatii, ci si studentul invata sa aiba cerinte mari fata de sine. Nivelul este cu totul si cu totul altul: se cere totul, nu numai ce se discuta la cursuri, dar, in acelasi timp, ti se ofera toate conditiile. Biblioteca din Heidelberg este cea mai frecventata din Germania, chiar daca nu exista o carte acolo. Dureaza doar cateva zile pana o aduce biblioteca de oriunde din lume, chiar si din cel mai indepartat colt. Studentul nu este tratat ca un idiot care nu stie nimic si trebuie torturat cu examene, ci ca urmatorul cercetator, profesor universitar etc., pe care statul, sistemul, profesorii si colegii il ajuta si il promoveaza. A fost dificil la inceput, dar partea pozitiva a depasit greul foarte repede. A fost o experienta benefica sa studiez intr-o limba straina, intr-un sistem complet diferit. Si conditiile de viata sunt cu totul altele – la camin nu exista decat camere in care se sta singur. A fost greu la inceput, pentru ca m-am finantat singura si trebuia sa tin pasul la facultate si sa si lucrez. Dar mi-am intrat repede in ritm si m-am organizat in asa fel incat sa le fac pe toate cu succes – si studiul si cariera.
Care sunt, din punctul tau de vedere, avantajele studiului in strainatate? De ce ar trebui sa aleaga un student un master/doctorat in afara?
Petruta Tatulescu: Sincer, de ce nu ar trebui? Ce motive sunt sa studieze aici? Ce ofera universitatile autohtone? Si nu conteaza doar calitatea, colegii, profesorii. Vorbim de o lectie de viata, aceea de a pleca de pe o carare batuta si bine cunoscuta pe una total necunoscuta, dar si de sansa de a te descoperi pe tine ca om, de a-ti atinge telurile in viata.
Ai lucrat in diplomatie, in invatamant, in comunicare si vanzari. Ce ti-a placut cel mai mult si de ce?
Petruta Tatulescu: Lucrez inca in diplomatie, ca Observer la Natiunile Unite in Geneva, Elvetia, am fost Assistant Professor la Trinity College in Dublin, Irlanda, si am o cariera solida in strategie, marketing, vanzari si comunicatii cu specializare pe IT in Germania. Am publicat extensiv ca jurnalista, articole academice si fictiune, am lucrat ca moderatoare si am avut aparitii la TV. Fiecare dintre carierele astea mi-au placut in felul lor, altfel nu le faceam. Fiecare are farmecul ei si toate dovedesc multilateralitatea mea profesionala si personala.
Desi ai avut atatea experiente internationale, in prezent esti stagiara la Cancelaria Prezidentiala. Cum ai ajuns sa faci acest stagiu, ce pasi ai urmat?
Petruta Tatulescu: A fost o procedura de selectie apriga, au fost 300 de candidati pe locul ce-l ocup in prezent. Eu m-am hotarat in ultima zi sa imi trimit aplicatia, pentru ca sunt un pic la rascruce de drumuri profesionale dupa terminarea doctoratului si a inca unei facultati (de data asta de economie) si ma intrebam care va fi noul pas in cariera mea.
Ce responsabilitati ai la Cancelaria Prezidentiala? Cum este lucrul la una dintre cele mai importante institutii din stat?
Petruta Tatulescu: Am o functie consultativa. Nu voi intra, insa, in amanunte, intrucat este firesc ca la cea mai importanta institutie publica a Romaniei sa existe angajamente de confidentialitate. Doar atat va pot spune: sunt impresionata de profesionalismul si pasiunea colegilor, dar si de cat de sociabili sunt ca oameni. Ma duc cu drag la serviciu in fiecare zi.
Din punct de vedere diplomatic, crezi ca Romania se ridica la nivelul celorlalte state europene?
Petruta Tatulescu: Romania s-a ridicat demult la nivel diplomatic international de varf, altfel nu ar fi fost acceptata in NATO si in Comunitatea Europeana.
Ce ai schimba la tara noastra?
Petruta Tatulescu: Imi doresc din toata inima schimbarea in si mai bine, si, daca pot sa imi aduc contributia, sunt pregatita sa ma dedic acestui tel.
Intentionezi sa te intorci definitiv in Romania sau ai vrea sa lucrezi peste hotare?
Petruta Tatulescu: Cred ca raspunsul e mai mult decat clar: daca pot servi tarii si pot ajuta schimbarii in bine, stau la dispozitie. Vreau sa fac treaba, daca voi fi lasata.
Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit?
Petruta Tatulescu: Am fost intotdeauna extrem de independenta, ambitioasa, incapatanata, nonconformista si am stiut dintodeauna ce vreau. Mi-am vazut de treaba mea si am mers pe drumul meu. Foarte rar am ascultat de sfaturi si bine a fost si este. Nu am regretat asta niciodata. Invat, citesc, ma informez, dar eu decid ce mi se potriveste mie, nu las pe nimeni sa ma sfatuiasca. Pana acum am avut foarte mult succes si sunt fericita. Deci, de ce as schimba ceva?
Care este cel mai mare castig al tau de pana acum?
Petruta Tatulescu: Experienta.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (3)