ACCES GRATUIT
Romania are, incepand de ieri, piata pentru energia eoliana si solara
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) a lansat, ieri, primele tranzactii de certificate verzi. Acest lucru inseamna ca de ieri Romania are o piata a energiei produsa din surse regenerabile, precum energia eoliana si energia solara.
Articolul continuă mai jos
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) a lansat, ieri, primele tranzactii de certificate verzi. Acest lucru inseamna ca de ieri Romania are o piata a energiei produsa din surse regenerabile, precum energia eoliana si energia solara. Certificatele verzi sunt emise de Transelectrica si fiecare dintre acestea este corespunzator unei cantitati de energie electrica produsa din surse regenerabile de 1 MWh. Valoarea minima a unui certificat este 24 euro, iar cea maxima 42 euro. Toti furnizorii vor fi obligati sa cumpere certificate verzi, in caz contrar fiind penalizati, a declarat directorul general al OPCOM, Victor Ionescu. Pentru fiecare certificat neachizitionat, penalizarea este de 63 euro, in perioada 2005-2007 si de 84 euro/certificat dupa 1 ianuarie 2008. Introducerea pe piata a unei astfel de energii va avea influente si asupra pretului la consumatorul final.
Mentionam ca energia electrica produsa din surse regenerabile este mult mai scumpa decat cea obisnuita. Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare, sustine ca in primul an influenta nu va fi mai mare de 1% in pretul energiei electrice, insa in 2010 se va ajunge la 2 euro/ MWh. Nivelul cotelor anuale privind ponderea acestei energii in instalatii trebuie sa fie de 0,7% in 2005 si sa ajunga treptat la 8,3% in 2010. De asemenea, este prevazut ca ponderea in consumul national brut sa ajunga in 2010 la 33%.
Tarife sociale la gaze
Cu ocazia lansarii certificatelor verzi, ministrul economiei, Codrut Seres, a declarat ca pentru 2006 a fost stabilita, in principiu, cresterea tarifelor la gaze naturale. Aceasta va tine cont de majorarea pretului gazelor din import cu 25 dolari/mia de metri cubi si cea a importurilor, estimata la 40 dolari/mia de metri cubi. Seres a spus ca vor fi majorate preturile, insa in acelasi timp vor fi luate si anumite masuri de sprijin, precum tarifele sociale pentru persoanele cu venituri reduse, dupa modelul aplicat la energia termica si continuarea programului de acordare de ajutoare pentru achizitia de sisteme de incalzire. Dupa 2007 nu vor mai putea fi acordate tarife sociale fiindca nu permite UE, insa vor putea fi adoptate anumite programe sociale pentru sustinerea celor cu venituri reduse.
www.gardianul.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)