Proiectul, ce se va desfasura pe o perioada de 24 de luni, va fi structurat pe 7 module, fiecare incluzand o serie de activitati. Proiectul de Twinning va avea ca scop intarirea capacitatii institutionale a ANPM, managementul institutional si tehnic al personalului, aprobarea si revizuirea instrumentelor de control si a sistemelor de raportare stabilite pentru Planurile Regionale, stabilirea regulilor pentru monitorizarea procesului de implementare a Planurilor de Actiune la nivel local, regional si national, cât si a altor planuri si programe în domeniu. Totodata se va urmari completarea ghidurilor si a metodologiilor pentru coordonarea si controlul Sistemului National de Monitorizare Integrata de Mediu, în scopul coordonarii activitatii Laboratoarelor de Referinta Nationale pentru: calitatea aerului, managementul deseurilor, zgomot si radioactivitate. Se are in vedere revizuirea inventarului de specii si habitate, documentatia pentru stabilirea noilor arii protejate, (incluzând site-urile „Natura 2000”), si sistemul operational de monitorizare al starii retelei de arii protejate existente.
De asemenea, Proiectul va stabili un sistem pentru coordonare, monitorizare si diseminare a rezultatelor activitatilor realizate, va completa ghidurile, standardele nationale si manuale de proceduri furnizate de ANPM asupra activitatii din coordonare. Se vor asigura pentru toate agentiile regionale si locale de protectia mediului ghiduri si proceduri, în scopul promovarii si aplicarii acestora la nivel national. Se vor organiza traininguri pentru personalul din toate ARPM-urile, ALPM-urile si pentru Garda Nationala de Mediu, referitoare la ghidurile si procedurile dezvoltate prin acest proiect de twinning.
La evenimentul prezidat de Attila KORODI, Secretar de Stat pentru Integrare Europeana si Lucia Ana VARGA, Secretar de Stat pentru Ape, din cadrul MMGA, au participat si Adriana MICU- Delegatia U.E la Bucuresti, Ioan GHERHES- Presedintele Agentiei Nationala de Protectia Mediului (ANPM), Silvian IONESCU – Comisar General al Garzii Nationale de Mediu, directori din cadrul MMGA, precum si Sefi de Proiect din Romania, Germania, Austria si Olanda.
Attila KORODI, Secretar de Stat pentru Integrare Europeana, din cadrul MMGA, a subliniat faptul ca prioritatea cheie a progamului PHARE pentru sectorul de mediu o constituie punerea în aplicare a legislatiei transpuse, fiind vizate autorizarea, monitorizarea si inspectia în domeniu. PHARE 2004-2006 va fi implementat în perioada 2005-2009, si va construi capacitatea necesara la nivel regional si local în vederea punerii în aplicare a cerintelor legislatiei de mediu.
Comentarii articol (0)