“Dam copiilor inghetata daca sunt <<cuminti>>, ciocolata daca pastreaza linistea, stelute aurii daca isi mananca verdeturile, chiar si bani, daca iau note bune la scoala. Ii laudam spunandu-le ce <<baiat cuminte>> sau ce <<fata cuminte>> daca fac ceva ce ne multumeste pe noi. Pentru parintele modern, metodele de disciplinare precum bataia si umilirea sunt invechite. Pedeapsa este de moda veche, in timp ce recompensa este de actualitate. De ce sa folosim batul, cand, mai bine, putem invata copilul folosind un morcov?”, sustine Robin Grille, psiholog australian si autorul cartii “Parenting for a Peacefull World”.
Potrivit acestuia, psihologii din intreaga lume recomanda tratamentele de tipul “schema stelutei” pentru a schimba comportamentul copilului, sustine Robin Grille.
Acest curent apartine unei scoli particulare a psihologiei, behaviorismul, a carei gandire domina frecvent marea parte a curentului psihologic principal si a teoriei educationale, a continuat sursa citata.
Forma moderna de educare a copiilor prin recompense este una buna sau are efecte negative pe termen lung asupra personalitii copiilor?
Argumente PRO
1. Exista anumite activitati pe care copiii le considera plictisitoare. De exemplu, sa faca curat in camera, sa duca gunoiul, sa se spele de dinti inainte de culcare. Pentru a-i determina pe copii sa faca aceste activitati, parintii sunt nevoiti sa gaseasca anumite cai, iar recompensele reprezinta o solutie. Chiar daca nu le face placere sa isi puna jucariile la loc, copiii vor fi determinati sa faca acest lucru daca vor primi ceva in schimb.
2. Utilizand recompensele materiale pentru a-i convinge pe copii sa indeplineasca o anumita sarcina sau sa realizeze o anumita activitate, parintii le vor crea acestora “un program” care va trebui respectat. Chiar daca la prima vedere realizarea unei activitati poate parea o rutina, este posibil ca pe parcursul timpului copilul sa descopere pasiunea de a face acea activitate. Spre exemplu, daca un copil merge la antrenamente de fotbal doar pentru ca parintii il recompenseaza, este posibil ca acesta sa devina pasionat de fotbal in timp. Uneori copiii refuza sa faca anumite lucruri din diverse motive, iar unul dintre acestea poate fi si teama de esec, insa experimentand, ei pot sa-si invinga frica si chiar sa ajunga sa le placa ceea ce fac.
Argumente CONTRA
1. Principalul dezavantaj al recompenselor materiale acordate copiilor il reprezinta faptul ca acestea reduc motivatia interioara. Un copil care face lucruri pentru ca este recompensat va deveni dependent de recompense si nu va mai face acele lucruri din pasiune. Potrivit psihologului australian Robin Grille, recompensele si laudele conditioneaza copiii sa caute aprobare, astfel ca ei sfarsesc facand lucruri pentru a impresiona, in loc sa le faca pentru ei insisi. Dezvoltarea motivatiei intrinseci poate fi blocata, iar copiii devin dependenti de opiniile din afara, considera acesta. Exista multe studii care arata ca recompensele pot spori substantial activitatea, dar sufoca entuziasmul si ucid pasiunea, sustine sursa citata. “Cu cat ne dorim mai mult o recompensa, cu atat mai mult ajungem sa ne displaca ceea ce trebuie sa facem pentru a o obtine. Activitatea care ni se cere sta in calea mult ravnitului premiu”, a continuat Robin Grille.
2. Acordarea de recompense reprezinta si o forma de manipulare, in doua directii. Pe de o parte, se poate spune ca prin recompensarea copiilor, parintii ii manipuleaza pe acestia sa faca ceea ce ei considera ca este bine, fara sa le mai lase dreptul de a alege. Pe de alta parte, atunci cand copiii sunt mituiti cu recompense pentru purtarea “buna”, ei vor invata cum sa manipuleze, la randul lor, parintii, oferind partea care este asteptata de la ei, sustine Robin Grille. Se prind de ce anume trebuie sa faca pentru a primi “bunatatile” si astfel devin supusi, conform psihologului australian, facand orice este nevoie pentru a-i impresiona pe parinti, in timp ce onestitatea lor are de suferit.
Voi folositi recompense pentru a-i educa pe copii? Metoda da rezultate?
Comentarii articol (5)