Serviciul "Spatiul privat virtual", reglementat prin OUG nr. 40/2014 si implementat prin Ordinul MFP nr. 1154/2014, pune la dispozitia persoanelor fizice un spatiu virtual, aflat pe serverele MFP/ANAF, prin intermediul caruia contribuabilii pot comunica catre ANAF acte administrative fiscale. Asa cum este mentionat si in actul normativ, acest serviciu este optional, nu obligatoriu, asa incat contribuabilii pot trimite in continuare acte catre Fisc si prin mijloacele clasice (posta, fax).
Acest serviciu poate fi accesat gratuit, 24 de ore din 24, insa pana la sfarsitului anului 2014 va fi disponibil doar pentru contribuabilii cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov, urmand ca din 2015 sa fie extins si pentru contribuabilii din restul tarii.
Conform Ordinului MFP nr. 1154/2014, pentru a accesa "Spatiul privat virtual" persoanele fizice trebuie sa-si dovedeasca identitatea, avand la dispozitie doua modalitati in acest sens.
Astfel, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere se identifica electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligatiile fiscale pentru care, in relatia cu organul fiscal, se identifica prin codul de inregistrare fiscala, se arata in ordinul citat.
De cealalta parte, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent ori exercita profesii libere, pentru obligatiile fiscale altele decat cele prevazute anterior, precum si celelalte persoane fizice se identifica electronic prin oricare dintre urmatoarele dispozitive:
- certificate digitale calificate;
- credentiale de tip nume/parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.
Despre ambele proceduri de identificare, AvocatNet.ro a scris pe larg AICI si AICI.
Cum va puteti inregistra fara sa va prezentati la un ghiseu al ANAF?
Contribuabilii care opteaza pentru identificarea prin credentiale de tip utilizator/parola, insotite de coduri de autentificare de unica folosinta, trebuie sa parcurga o etapa suplimentara, fata de cei care utilizeaza certificate digitale, pentru a putea sa acceseze noul serviciu. Mai exact, acestia vor trebui sa se inregistreze pe site-ul ANAF, accesand "Inregistrare persoane fizice".
Astfel, la alegerea optiunii "Inregistrare utilizatori", contribuabilii completeaza, intr-o pagina web securizata (https), mai multe campuri cu informatii personale, respectiv numele si prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, seria si numarul actului de identitate, numarul de telefon mobil si adresa de e-mail (nu sunt acceptate adrese de yahoo). In plus, pe langa aceste informatii, trebui introduse si numele de utilizator si o parola.
Practic, prin furnizarea acestor date, contribuabilii completeaza o cerere de inregistrare on-line, astfel ca vor trebui sa aleaga si modalitatea prin care aceasta va fi aprobata: aprobarea la ghiseu, care implica deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate, sau on-line, prin completarea numarului de inregistrare a deciziei emise de ANAF.
ANAF explica, intr-un document publicat recent pe pagina sa de internet, ca pentru aprobarea cererii de inregistrare fara deplasarea la ghiseu, se pot folosi informatii pe care numai Ministerul Finantelor si contribuabilul solicitant le cunosc.
"Numerele de inregistrare ale deciziilor de impunere emise in 2013 sau 2014 si comunicate prin posta reprezinta o astfel de informatie. Prin urmare, pentru aprobarea cererii de inregistrare fara deplasarea la ghiseu, se va opta pentru completarea in campul <<Tip aprobare>> a optiunii <<Verificare numar de inregistrare decizie>> si in campul <<Numar decizie>>, a acestuia", se mentioneaza in documentul citat.
Mai jos gasiti cateva exemple concrete cu locul in care gasiti tiparita informatia necesara:
- Numarul unei decizii de impunere imprimat in partea de sus a documentului - hartie primit de la ANAF si precedat de textul "Nr.inregistrare"
- Numarul unei decizii referitoare la obligatii de plata accesorii indicat in coltul stanga sus pe documentul hartie primit de la ANAF si precedat de textul "Nr."
Atentie! Contribuabilii care pierd decizia de impunere trebuie sa mearga la un ghiseu al ANAF, astfel incat cererea de inregistrare in "Spatiul privat virtual" sa fie aprobata.
Potrivit ANAF, in cazul pierderii deciziei de impunere, deplasarea la ghiseu este necesara pentru corecta identificare a persoanei.
"In scopul prevenirii furtului de identitate, daca nu detineti o decizie primita prin posta de la ANAF relativ recent, in anii 2013 sau 2014, sau nu s-a emis pe numele dumneavoastra o decizie, pentru identificarea corecta a persoanei care solicita acces la SPV, este obligatorie prezentarea la ghiseu cu buletinul sau cardul de identitate si cu numarul cererii de inregistrare", se mentioneaza in documentul publicat pe site-ul Fiscului.
Corectarea seriei actului de identitate introdusa gresit
In situatia in care, la completarea datelor pentru inregistrarea in spatiul public virtual, contribuabilii introduc seria de buletin sau alta informatie ce nu poate fi modificata in meniul "editare profil", acestia va trebui reluata procedura de inregistrare, folosind datele corecte si alt nume de utilizator, atentioneaza ANAF.
Daca exista inregistrari nevalidate (in cazul cand validarea se face la ghiseu), atunci acestea sunt sterse automat dupa 10 zile.
"In acest moment, pentru inregistrare, persoana fizica trebuie sa aiba CNP valid cu domiciliul fiscal in Bucuresti sau Ilfov", se arata in documentul publicat recent pe site-ul ANAF.
De asemenea, Fiscul atentioneaza ca inregistrarea in "Spatiul privat virtual" NU se poate face daca persoana fizica nu detine un numar de telefon mobil din Romania, insa se are in vedere evitarea acestei constrangeri si adaugarea de noi optiuni.
Ce documente sunt disponibile in "Spatiul Privat Virtual"?
In "Spatiul privat virtual" sunt afisate informatii despre obligatii de plata, stabilite de unitatea fiscala sau de alte institutii si transmise la ANAF pentru incasare, se precizeaza in documentul intocmit de ANAF. De exemplu, este vorba declaratii fiscale/decizii de impunere pentru veniturile persoanelor fizice (venit din activitati independente, din cedare folosinta bunuri, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri agricole, venituri din strainatate etc.), decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii, precum si amenzi transmise spre urmarire la unitatea fiscala.
Potrivit ANAF, in prezent, documentele disponibile in "Spatiul privat virtual" sunt:
-
Documente generate automat pentru comunicare prin SPV:
- Decizia de impunere anuala D250 emisa ca urmare a prelucrarii unei declaratii D200 privind veniturile realizate in 2013, daca ea a fost generata dupa data inregistrarii contribuabilului in SPV.
-
Documente generate la cererea persoanei:
- Situatia contributiilor sociale declarate de angajatori in D112 care cuprinde informatiile despre asigurarile sociale declarate de angajatorii persoanei, luna de luna, incepand cu ianuarie 2011;
- Situatia obligatiilor de plata care cuprinde toate obligatiile de plata stabilite de unitatea fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, existente in sistemul informatic al ANAF, in ultima zi a lunii anterioare celei in care s-a formulat cererea. Sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) deja emise.
- Nota de plata a obligatiilor cuprinde documente dedicate platii directe la Trezoreria Statului. Sunt incluse toate obligatiile de plata (obligatiile principale si accesoriile), indiferent de termenul de plata, calculate la nivelul urmatoarei zile de vineri.
ANAF subliniaza ca in "Spatiul privat virtual" NU figureaza impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe mijloace de transport sau alte impozite locale.
Totodata, in documentul intocmit de Fisc se mentioneaza ca prin "Spatiul privat virtual" contribuabilii NU pot face plati, dar informatiile cuprinse in documentele puse la dispozitie prin acest serviciu (de exemplu "Nota de plata a obligatiilor") faciliteaza efectuarea platii prin virament, utilizand ordinul de plata, din contul propriu deschis la o banca din Romania, inclusiv serviciile de plata electronica oferite de aceasta, prin virament, utilizand contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor, prin mandat postal, la subunitatile postale ale Postei Romane.
"Daca optati pentru plata in numerar la Trezoreria Statului folositi <<Nota obligatiilor de plata>>. Tipariti-o si prezentati-o direct la ghiseul indicat al Trezorerie Statului, de luni pana vineri, in cursul saptamanii in care a fost emisa", se precizeaza in documentul citat.
De ce apar diferente in documentele solicitate in aceeasi zi?
Conform ANAF documentele "Situatia obligatiilor de plata" si "Nota de plata a obligatiilor" pot contine informatii diferite, chiar daca sunt solicitate de contribuabili in aceeasi zi.
Mai exact, "Situatia obligatiilor de plata" cuprinde toate obligatiile de plata stabilite de unitatea fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, inregistrate in sistemul informatic al ANAF in ultima zi a lunii anterioare celei in care s-a formulat cererea, atat obligatii principale, cat si obligatii accesorii. Sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) deja emise, se arata in documentul ANAF.
"De exemplu, daca cereti <<Situatia obligatiilor de plata>> miercuri 24 septembrie, aceasta va cuprinde informatii despre obligatiile de plata principale inregistrate in sistemul informatic pana la 31 august, precum si obligatiile de plata accesorii pentru care s-au emis decizii pana la 31 august inclusiv", informeaza ANAF.
"Nota obligatiilor de plata" cuprinde toate obligatiile de plata stabilite de unitatea fiscala sau stabilite de alte institutii si transmise ANAF in vederea incasarii, inregistrate in sistemul informatic al ANAF in ziua de vineri anterioara solicitarii, atat obligatii principale, cat si obligatii accesorii. Conform documentului intocmit de Fisc, sunt incluse obligatiile de plata inregistrate in documente (decizii) deja emise, precum si accesorii calculate pana la urmatoarea zi de vineri inclusiv.
"De exemplu, daca formulati o cerere de <<Nota obligatiilor de plata>> miercuri 24 septembrie, aceasta va cuprinde informatii despre obligatiile de plata principale si accesorii inregistrate in sistemul informatic pana la data de 20 septembrie, precum si accesorii calculate pana la data 26 septembrie inclusiv", anunta ANAF.
Potrivit aceleiasi surse, valorile inscrise in "Situatia obligatiilor de plata" difera de cele din "Nota obligatiilor de plata" in urmatoarele cazuri:
- intre ultima zi a lunii precedente si ziua solicitarii "Notei obligatiilor de plata" au fost inregistrate in sistemul informatic noi obligatii;
- intre ultima zi a lunii precedente si ziua solicitarii "Notei obligatiilor de plata" contribuabilul a achitate din obligatii;
- contribuabilul a platit cu intarziere obligatiile principale si datoreaza obligatii accesorii aferente intarzierii platii, pentru care unitatea fiscala nu emisese o decizie pana la sfarsitul lunii precedente.