Orice angajat, funcþionar sau persoanã autorizatã sã desfãºoare o activitate independentã poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative, stabileºte proiectul de lege privind pensiile facultative, adoptat astãzi de Executiv.
Actul normativ dã posibilitatea cât mai multor persoane sã achiziþioneze un produs de pensie facultativã, necondiþionat de decizia angajatorului, a sindicatelor sau a reprezentanþilor salariaþilor. În acest mod, noul sistem va putea asigura pensii facultative atât în sistem ocupaþional, cât ºi individual.
Proiectul de lege are scopul de a îmbunãtãþi cadrul legislativ ºi administrativ privind schemele de pensii facultative administrate privat ºi a fondurilor obligatorii de pensii administrate privat, în condiþiile unui control public transparent ºi eficient asupra gestionãrii acestora, obiectiv inclus în Programul de Guvernare.
Totodatã, proiectul transpune în legislaþia naþionalã normele europene în domeniu.
Potrivit actului normativ, contribuþiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei de pensii facultative pentru care s-a optat. Contribuþiile se reþin ºi se vireazã de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre participant, odatã cu contribuþiile de asigurãri sociale obligatorii.
Nivelul contribuþiei poate fi de pânã la 15% din venitul lunar impozabil obþinut de persoana care aderã la fondul de pensii.
Contribuþia poate fi împãrþitã între angajat ºi angajator, potrivit contractului colectiv de muncã sau protocolului încheiat cu reprezentanþii angajaþilor.
Proiectul de lege precizeazã cã suma reprezentând contribuþiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibilã, în limita sumei reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro într-un an fiscal.
Aceeaºi facilitate fiscalã se acordã angajatorilor pentru suma reprezentând contribuþiile la fondurile de pensii, la calculul profitului impozabil, în limita sumei reprezentând echivalentul în lei a 200 de euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Dacã un participant înceteazã plata contribuþiei, acesta îºi pãstreazã drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative, cu excepþia situaþiei în care a solicitat transferul cãtre alt fond de pensii facultative.
Activul personal al participantului la fondul de pensii este utilizat numai pentru obþinerea unei pensii facultative.
Dreptul la pensia facultativã se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea urmãtoarelor condiþii cumulative:
- participantul, bãrbat sau femeie, a îndeplinit vârsta de 60 de ani
- au fost plãtite minimum 90 de contribuþii lunare
- activul personal este cel puþin egal cu suma necesarã obþinerii pensiei facultative minime prevãzute prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, emise ulterior intrãrii în vigoare a prezentei legi.
Proiectul de lege precizeazã etapele de autorizare ºi funcþionare, precum ºi mecanismul de administrare a fondurilor de pensii.
Astfel, pot administra fonduri de pensii facultative societãþile de pensii, de administrare a investiþiilor ºi de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Sunt autorizate sã constituie societãþi, în vederea administrãrii de fonduri de pensii private fondatorii care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiþii:
- dispun de resursele financiare necesare
- nu au datorii cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale ºi bugetele fondurilor speciale
- acþionarii ºi membrii propuºi în Consiliul de Administraþie ºi Comitetul de direcþie garanteazã gestiunea corectã ºi prudenþialã a fondului de pensii ºi nu sunt în procedurã de reorganizare judiciarã sau de faliment ºi nu au contribuit direct sau indirect la falimentul unor persoane juridice
- membrii propuºi pentru Consiliul de Administraþie ºi Comitetul de direcþie au pregãtirea ºi experienþa necesare funcþiei
- denumirea societãþii de pensii nu este în mãsurã sã includã în eroare participanþii, potenþialii participanþi sau alte persoane
- fondatorii fac dovada vãrsãrii integrale ºi în formã bãneascã a capitalului social
- se face dovada achitãrii taxei pentru cererea de autorizare de constituire
Capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii este echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane de euro, sumã care nu poate proveni din împrumuturi sau credite ºi nu poate fi grevatã de sarcini.
Pentru administrarea unui fond de pensii, administratorul percepe participanþilor ºi beneficiarilor un comision de administrare.
Schema de pensie facultativã este elaboratã ºi propusã de administrator, însã pentru punerea în aplicare trebuie sã obþinã autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Fondul de pensii facultative va putea primi contribuþii numai dupã autorizarea ºi verificarea îndeplinirii condiþiilor de cãtre CSSPP.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private verificã obligaþia administratorului de investire prudenþialã a activelor fondurilor de pensii, astfel încât fondurile sã fie investite în interesul participanþilor ºi beneficiarilor la fond.
Investiþiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit pânã la momentul plãþii dreptului cuvenit participanþilor ºi beneficiarilor.
Activele fondului nu pot fi investite în:
- active care pot fi înstrãinate prin lege
- antichitãþi, lucrãri de artã, autovehicule, bunuri imobiliare
- acþiuni, obligaþiuni ºi alte valori mobiliare emise de administrator
- alte active stabilite prin normele Comisiei
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii calculeazã ºi publicã lunar rata de rentabilitate minimã a fondurilor, rata de rentabilitate a fiecãrui fond de pensii facultative pentru ultimele 24 de luni. În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative este mai micã decât rata de rentabilitate minimã a tuturor fondurilor, pentru patru trimestre consecutive, Comisia retrage autorizaþia de funcþionare a administratorului respectiv ºi aplicã procedura de administrare specialã.
De asemenea, în situaþia în care numãrul de participanþi la un fond de pensii facultative scade sub limita legalã, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private retrage autorizaþia ºi aplicã supravegherea specialã. Supravegherea specialã are scopul de a aplica mãsuri suplimentare pentru limitarea riscurilor ºi asigurarea redresãrii fondului de pensii, în vederea protejãrii intereselor participanþilor ºi beneficiarilor.
Proiectul de lege stabileºte obligaþii de informare ºi transparenþã pentru administratorii fondurilor.
Administratorul are obligaþia sã transmitã lunar Comisiei un raport privind investiþiile fiecãrui fond de pensii facultative, iar anual un raport prin care sã ofere o imagine corectã a fondurilor de pensii administrate.
Anual, administratorul va publica un raport cu informaþii corecte ºi complete despre activitatea desfãºuratã, raport care va fi pus la dispoziþia fiecãrui participant la fondul de pensii facultative.
Anual, administratorul informeazã pe fiecare participant despre activul personal, respectiv numãrul de unitãþi de fond ºi valoarea acestuia, precum ºi despre situaþia administratorului.
Încãlcarea prevederilor prezentului proiect atrage rãspunderea civilã, contravenþionalã sau penalã, dupã caz. Utilizarea în alte scopuri ºi nevirarea contribuþiilor reþinute de la participanþi constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendã. Aceeaºi sancþiune se aplicã în situaþia utilizãrii de informaþii, documente ºi declaraþii false pentru obþinerea autorizaþiilor prevãzute de lege, administrarea sau modificarea neautorizatã a schemelor facultative de pensii, administrarea unui fond de pensii facultative neautorizat, desfãºurarea de cãtre administrator a altor activitãþi decât cele pentru care a fost autorizat.
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private elaboreazã norme de aplicare a actului normativ.
În termen de trei ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial se adoptã legea specialã privind organizarea ºi funcþionarea sistemului de platã a pensiilor reglementate ºi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Proiectul de lege privind pensiile facultative va fi trimis spre dezbatere ºi adoptare Parlamentului.
Comentarii articol (2)