Bancile au majorat dobanzile la depozitele si creditele noi, atat in lei, cat si in euro, scrie economica.net.
Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru creditele si depozitele noi au crescut, in septembrie 2014 fata de luna anterioara, atat la lei, cat si la euro, cu exceptia celor aferente depozitelor noi in euro, care au scazut, insa nesemnificativ, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pentru depozitele in lei aflate in sold, institutiile de credit au redus dobanzile cu 0,07 puncte procentuale, astfel ca media acestora a ajuns la 2,81% pe an in septembrie 2014 fata de 2,88% pe an in august.
Cum se descurca bancherii fara «bani de la mama», se intreaba capital.ro.
Bancile au ramas fara finantare externa si trebuie sa gaseasca solutii pentru a finanta in continuare economia.
In perioada de cinci ani de la inceputul crizei financiare si pana la jumatatea lui 2014, sumele venite de la grupurile bancare straine catre subsidiarele lor din Romania au scazut cu 9,1 miliarde de euro, de la 22,1 miliarde de euro, la finele lui 2008, la doar 13 miliarde de euro, in iunie 2014. Cu exact aceeasi valoare au crescut insa pasivele atrase de banci de la clientii interni.
Sistemul de rambursare al accizei nu functioneaza, anunta evz.ro.
Sistemul de rambursare a accizei suplimentare nu functioneaza conform regulilor in Romania, iar mentinerea acestui sistem nefunctional are efecte negative pentru transportatorii rutieri, dar si pentru pasageri si statul roman, sustine Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), intr-un comunicat, scrie Agerpres.
“Desi este in vigoare inca din luna iunie 2014, sistemul de rambursare a accizei suplimentare nu functioneaza, dovada fiind faptul ca niciun transportator rutier nu a recuperat nici macar un cent pentru combustibilul alimentat in Romania anul acesta”, se arata in comunicat.
De ce au scazut masiv insolventele in primele 9 luni, mentioneaza romanialibera.ro.
In primele noua luni ale anului, numarul firmelor intrate in insolventa a scazut cu 17,4% fata de aceeasi perioada din 2013. Scaderea a fost si mai accentuata cu incepere din iulie, o data cu intrarea in vigoare a noilor prevederi referitoare la procedurile insolventei.
Numarul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni ale acestui an a scazut cu 17,4%, la circa 16.700, de la peste 20.200 in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Comentarii articol (0)