Strainii si-au redus cu 10 miliarde de euro expunerea pe bancile din Romania in ultimii 5 ani, scrie economica.net.
Pasivele externe ale bancilor din Romania – datoria catre creditorii straini – au scazut cu 9,6 miliarde de euro fata de nivelul din 2008, la 17,4 miliarde de euro, arata datele BNR, prezentate de viceguvernatorul Florin Georgescu.
Pasivele externe ale bancilor reprezentau 27 de miliarde de euro in toamna anului 2008, cel mai ridicat nivel inregistrat in Romania. Acestea au scazut la 23-24 de miliarde de euro in perioada 2009 – inceputul anului 2011, relativa stabilitate fiind pusa pe seama incheierii acordului de la Viena.
Conflictul din Ucraina pune presiune pe leu si pe preturile la energie si carburanti, titreaza evz.ro.
Pe fondul crizei din Crimeea, moneda nationala s-a depreciat ieri in raport cu principalele valute. Astfel, BNR a afisat un curs de 4,5169 lei/euro, in crestere fata de referinta stabilita vineri, de 4,4995 lei/euro.
"Leul nu a fost afectat in mod deosebit fata de restul valutelor din regiune, nici dobanzile nu s-au modificat. Volumele reduse tranzactionate arata ca investitorii nu vor renunta la plasamentele in lei", apreciaza Narcis Noaghea, dealer BCR.
Fermierii pot depune cereri pentru subventii pe suprafata pana la 15 martie. Sprijinul se acorda pentru proprietarii de terenuri de cel putin un hectar, anunta adevarul.ro.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la centrele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in intervalul 3 martie - 15 mai 2014, o singura cerere de plata, a anuntat luni institutia.
Pentru cererile de plata depuse incepand cu data de 16 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Afacerile in comertul cu amanuntul, in scadere cu 23,8% in ianuarie 2014, mentioneaza capital.ro.
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut ca serie bruta cu 23,8% in luna ianuarie a acestui an fata de luna precedenta, pe fondul reducerii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-28,1%), vanzarilor de produse nealimentare (-22,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-19,1%), potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate marti.
Comentarii articol (0)