ptr obligatiile comerciale, dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României
ptr obligatiile civile, dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%. În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Potrivit art.4 din ORDONANŢA nr. 9 din 21 ianuarie 2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti: În relaţiile de comerţ exterior sau în alte relaţii economice internaţionale, atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stipulat plata în monedă străină, dobânda legală este de 6% pe an.
Pentru raporturile civile art. 5 dispune că: În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală.
SA va uitati si pe disp. art.3 care spune că:
(1)Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
(2)Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
(3)În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20 %.
(4)Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
(5)Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
(6)Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României.
Multumesc, nu sunt probleme cu dobanda legala in lei, care este dobanda de referinta comunicata de BNR la inceputul fiecarei luni. Problema e cu dobanda in valuta, pentru obligatiile fara element de extraneitate, intrucat nu suntem in comert exterior sau relatii economice internationale. Pur si simplu obligatiile intre persoane juridice romane au fost stabilite pentru plata in diferite valute. M-am interesat si la BNR privind dobanda legala pentru aceste obligatii si mi s-a spus ca este considerata dobanda legala pentru obligatii in valuta dobanda de referinta stabilita de bancile nationale ale tarilor emitente ale valutelor respective (Banca Centrala Europeana pt. euro sau Banca Nationala a SUA pt. dolari), deci similar cu dobanda legala in lei. Insa daca este asa, aceste informatii ar trebui sa fie disponibile undeva. Stie cineva unde ? (un link mi-ar fi util). Pe site-ul ECB nu am gasit nimic referitor la asta. Multumesc.