avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanda legala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanda legala

Buna ziua
As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: triton10 , utilizator 09:23, 14 Decembrie 2010
ptr obligatiile comerciale, dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României

ptr obligatiile civile, dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20%. În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.

Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
Potrivit art.4 din ORDONANŢA nr. 9 din 21 ianuarie 2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti:
În relaţiile de comerţ exterior sau în alte relaţii economice internaţionale, atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stipulat plata în monedă străină, dobânda legală este de 6% pe an.
Pentru raporturile civile art. 5 dispune că:
În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală.

SA va uitati si pe disp. art.3 care spune că:
(1)Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
(2)Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianţi cei care fac fapte de comerţ, având comerţul ca o profesiune obişnuită, şi societăţile comerciale.
(3)În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, diminuat cu 20 %.
(4)Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul I al anului în curs, şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda legală cuvenită pe semestrul II al anului în curs.
(5)Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculează ca medie, ponderată cu volumul tranzacţiilor, între dobânda la depozitele atrase de Banca Naţională a României şi vânzările reversibile de titluri de stat efectuate de aceasta în luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
(6)Nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României.

Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
Alin Paidiu, Avocat
Multumesc, nu sunt probleme cu dobanda legala in lei, care este dobanda de referinta comunicata de BNR la inceputul fiecarei luni. Problema e cu dobanda in valuta, pentru obligatiile fara element de extraneitate, intrucat nu suntem in comert exterior sau relatii economice internationale. Pur si simplu obligatiile intre persoane juridice romane au fost stabilite pentru plata in diferite valute. M-am interesat si la BNR privind dobanda legala pentru aceste obligatii si mi s-a spus ca este considerata dobanda legala pentru obligatii in valuta dobanda de referinta stabilita de bancile nationale ale tarilor emitente ale valutelor respective (Banca Centrala Europeana pt. euro sau Banca Nationala a SUA pt. dolari), deci similar cu dobanda legala in lei. Insa daca este asa, aceste informatii ar trebui sa fie disponibile undeva. Stie cineva unde ? (un link mi-ar fi util). Pe site-ul ECB nu am gasit nimic referitor la asta. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala-o.u.g. nr. 9 din 21 ianuarie 2000 rodica_post rodica_post Avand in vedere ca ,multi utilizatori ai acestui site au probleme de natura restantelor salariale ,va ofer cateva prevederi din ORDONANTA Nr. ... (vezi toată discuția)
Nivelul dobanzii legale Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Ma puteti ajuta va rog sa aflu care a fost/este nivelul dobanzii legale pt anul 2007 si 2008. Va multumesc (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)