Cadrul legal
- Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti (Publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 26 din 25.01.2000);
- Legea nr. 356/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti (Publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 425 din 18.06.2002). Dobanda legala in materie comerciala
Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a BNR. Dobanda legala in materie civila
Dobanda legala se stabileste, in materie civila, la nivelul dobanzii de referinta a B.N.R., diminuat cu 20%. Dobanda legala in relatiile de comert exterior
In relatiile de comert exterior sau in alte relatii economice internationale, atunci cand legea romana este aplicabila si cand s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an. Dobanda de referinta a BNR
Nivelul dobanzii de referinta a BNR, in functie de care se stabileste dobanda legala, este:
- cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs; si
- cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Rata dobânzii de referinţă o gasesti unde a indicat mai sus Gabriela
Dobanda legala
blue2v
buna ziua! am de recuperat o suma de bani de la o persoana fizica.procesul e pe rol,problema e ca am gasit mai multe formule de calcul al dobanzii legale si nu ... (vezi toată discuția)
Calcul dobanda legala
manuelle
Buna ziua. Va prezint urmatoarea speta: sunt comerciant, am emis o factura in valoare de 2500 lei scadenta in 28 .11.2009. Plata mi s- facut in 07.07.2008. Cum ... (vezi toată discuția)