Ai trecut si tu prin aceasta situatie? Atunci e timpul sa faci ceva, mai ales ca glosofobia nu este ceva incurabil. Aceasta se poate trata prin pregatire si exercitii constante, eforturi pe care ar fi bine sa le depui mai ales daca jobul tau presupune sustinerea constanta de discursuri. Pune in aplicare sfaturile noastre utile care te vor ajuta sa-ti depasesti retinerile.
Sfaturi pentru timizi si introvertiti
1. Pentru a depasi frica de a vorbi in public trebuie sa te pregatesti temeinic
Se intampla sa nu fii un orator innascut si nici sa-ti vina o sumedenie de idei pe masura ce esti in plin discurs? Sau poate ca esti la primele discursuri si simti un trac fantastic la gandul ca vei vorbi in fata publicului? Un pas foarte important este sa-ti pregatesti speech-ul cat mai bine. Fa acest lucru cu cel putin o saptamana inainte, ca sa sa fii sigura ca te vei descurca asa cum trebuie, si alcatuieste-ti textul urmand un fir logic al ideilor. Totodata, este foarte util sa stabilesti dinainte cateva exemple si istorisiri care te vor ajuta sa-ti sustii parerile, exersand cu voce tare pana simti ca esti stapana pe discurs. Poti chiar sa te inregistrezi in situatia in care ai pregatit un speech foarte important. Nu strica sa faci o proba acasa, pentru a diminua pe cat posibil principalul motiv al fricii resimtite, acela ca nu stii cum te prezinti de fapt in fata oamenilor.
2. Gandeste-te la ce vrea publicul sa auda
Un public plictisit se va manifesta pe masura plictiselii, ceea ce s-ar putea sa iti provoace emotii si mai mari. Pentru a preveni acest moment neplacut gandeste-te atunci cand iti compui discursul la informatiile pe care oamenii aflati in fata ta si-ar dori sa le auda: stiri, detalii din culise sau solutii la problemele lor. Ofera-le ce-si doresc!
3. Invata din experienta altor speakeri
Esti in fata primului discurs in public sau, desi nu esti o novice in acest domeniu, nu ai mai vorbit de ceva vreme? Antreneaza-te prin urmarirea unor clipuri cu cei de la TED. Pe langa faptul ca sunt interesante si pline de informatii, te ajuta sa te si imaginezi in locul lor si sa retraiesti momentul in care toata lumea te priveste.
4. Discursul poate fi un rol
Pana la urma, vorbitul in public este un spectacol artistic, iar asta poate fi un avantaj, chiar daca nu esti actrita. La fel cum petrecerile costumate sunt un succes pentru ca oamenii se simt eliberati cand interactioneaza din spatele unei masti, imagineaza-ti actul de a vorbi in public ca pe un rol si uita de inhibitii. Situatia seamana cu cea in care bei un pahar de vin rosu. Dar nu te apuca sa te folosesti de beneficiile vinului inaintea unui discurs!
5. Iesi in fata cu punctele tale forte
Ai un simt al umorului innascut, care ti-a adus de multi ani de zile numai aprecieri? Atunci foloseste-l! Dimpotriva, daca nu esti foarte haioasa, sa nu faci glume in momentele cheie. Poti spune o poveste interesanta, in schimb, pe care o stii doar tu si care este legata de subiectul intrevederii.
6. Inspecteaza camera unde vei vorbi
Un alt sfat util este acela de a vedea inainte, in masura posibilitatii, locul unde urmeaza sa vorbesti. Nu strica sa exersezi acolo textul pregatit si sa te asezi in locul de unde il vei prezenta. Mai poti face un exercitiu de imaginatie si sa vizualizezi sala plina, iar lumea cu ochii pe tine. Ideea este pusa adesea in practica chiar si de muzicieni inaintea concertelor si te ajuta sa diminuezi frica pe care o resimti inainte de a vorbi in public.
Comentarii articol (3)