Dacă te poate speria ceva cu adevărat atunci când vorbeșți în public, atunci probabil te gândești la evenimentele cu sute de oameni. Ideea că asupra ta sunt ațintiți sute de ochi e deseori paralizantă. Unii oameni n-ar putea suporta această ipostază nici stând acolo, pe scenă, fără să facă nimic, cu atât mai mult atunci când trebuie să-și exprime idei inteligente.
De aceea, vorbitul în public în fața a sute de persoane nu se face dintr-o dată. Dacă primul tău discurs se va petrece așa, atunci ai început greșit. Sigur, ai toate șansele să-ți iasă, să reușești totul perfect, dar asta nu înseamnă decât că ai avut noroc. Vorbitul în fața multor oameni e complicat nu pentru că trebuie să emiți niște idei cu voce tare, ci pentru că trebuie să fii atent, în același timp, la mai multe aspecte importante.
În articolul de astăzi o să încerc să enumăr lucrurile către care încerc să mă focalizez atunci când vorbesc unei audiențe mari, pentru a mă asigura că discursul meu e unul care are succes.
Ascultă-ți corpul
Știu, poate să pară ciudat că încep cu asta, dar începutul e întotdeauna despre tine. Îți povesteam în trecut despre faptul că folosesc muzica înainte să întru în scenă, că încerc să mă energizez într-un fel adaptat discursului pe care tocmai încerc să îl țin. Îți reamintesc asta pentru că, o să vezi, așa începe totul.
În momentul în care eșți aproape să intri pe scenă, o să-ți simți inima în gât, pulsând ca și cum ar vrea să sară afară din corp. Urechile îți vor țiui, îți vei simți mâinile tremurând și stomacul puțin strâns. E normal să te simți așa. Gândește-te că toate lucrurile pe care le simți sunt doar energia pe care ai acumulat-o în tine în ultimele ore. Ai nevoie de toată această energie, pentru că în timpul discursului va trebui să o transferi unui număr mare de oameni.
Vorbește pentru oamenii din fața ta
Puțini lectori se adresează cu adevărat oamenilor din fața lor. De frică, de emoție, de îngâmfare sau din alte motive, lectorii aleg, adesea, să se adreseze unor siluete necunoscute, aflate undeva deasupra sălii, în locuri nedefinite.
Dacă vrei să ai succes cu discursul tău, construiește-l asemeni unui dialog între tine și cei cărora le vorbeșți. Adresează-te lor așa cum ai vorbi cu cineva la o ședință mai mică. Construiește pornind de la oamenii din primele rânduri și atinge apoi din ce în ce mai mulți oameni cu conversația ta. Privește-i în ochi, arată-i cu mâinile, modulează-ti vocea. Fă-i pe acei oameni să creadă că ești un alt participant la discuție, unul obișnuit, un om ca și ei care participă la o conversație interesantă.
Și așa ajungem la un alt punct ignorat deseori de vorbitorii de la evenimente.
Prezintă-te ca un om obișnuit, nu ca un as al materiei venit acolo să-i învețe carte pe ceilalți
Mulți oameni cad în capcana asta. Mulți au impresia că rolul lor e să se prezinte mari, tari și deștepți, că oamenii care-i privesc au nevoie de asta pentru a le cumpără ulterior serviciile, pentru a le citi cărțile ori folosi produsele. În realitate, puțini oameni rezonează cu niște îngâmfați. Puțini oameni se regăsesc în discursul plin de ifose al unui tip care-și dă aere de unic specialist într-un domeniu.
Dacă vrei să transmiți, cu adevărat, ceva oamenilor din fața ta, fii unul dintre ei. Lasă-i să te accepte acolo, în mintea și sufletul lor, ca pe un om care nu vrea să le vândă nimic. O să te ajute mult abordarea asta. Dacă ești umil, jovial și sincer, îți vor accepta chiar și greșelile de exprimare, poate greșelile de gândire. Și o vor face având în minte ideea că tocmai au întâlnit un om extraordinar, care merită aprecierea lor. Prezintă-te ca un om obișnuit și o să vezi că îți vor accepta toate defectele, gândindu-se că ești, până la urmă, un om.
Spune-le povești
Sigur ai, în prezentarea ta, momente în care un concept, o teorie, s-ar putea împleti foarte bine cu poveștile citite de tine în diverse cărți. Frânturi din cărțile copilăriei, idei interesante din cărțile de pe noptieră, lucruri care-ți pun mintea la încercare. Toate acestea, combinate într-un fel plăcut, pot să-i dea impresia ascultătorului că a venit la un spectacol, nu la un discurs.
Înainte de marile discursuri, îți vei simți inima în gât. Aerul se va împuțina și parcă va fugi de tine, încercând să îți arate un lucru pe care nu îl văzusei până atunci. Marile discursuri sunt asemeni escaladării marilor vârfuri de munte. Acolo, în aerul acela rarefiat, sub presiunea acelor pericole extraordinare, se nasc marii exploratori. Oameni care, în viitor, vor cuceri locuri în care niciun picior de om n-a mai călcat până atunci.
Ce zici, ești unul dintre ei?
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Vorbitul în public. Ghid util pentru ședințe, traininguri și conferințe. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (1)