Vei fi privit în continuare, chiar dacă stai pe scaun, îți va fi analizată abordarea de la discuțiile unu la unu de după eveniment, vei impresiona sau, dimpotrivă, vei dezamăgi prin atitudinea ta din fața oamenilor ce vor dori să te felicite sau să îți pună întrebări private. Toate aceste lucruri se vor aduna, din păcate, memoriei discursului tău. Iar oamenii vor considera că discursul a fost bun sau rău, după cum suma atitudinilor tale din timpul și de după eveniment a fost pozitivă sau negativă.
Iată, deci, câteva lucruri pe care le-am găsit utile pentru construirea unei experiențe pozitive în creierul ascultătorilor cărora le-am vorbit cu diverse ocazii.
1. După discurs, nu fugi din sală. Nu evita contactul cu cei care te ascultă și nu-i trata de parcă nu-i vezi.
De fapt, asumă-ți rolul de lector la un eveniment dacă ești în stare să îl susții după aceea, în privat, atunci când oamenii te vor întreba diferite lucruri. Am observat că mulți oameni vin la evenimente nu doar pentru discursul general, “oficial” pe care îl țin lectorii în fața lor, ci și pentru oportunitatea de a întreba lectorii lucruri care țin de specificul activității ori vieții lor. Dacă nu reușesc in timpul evenimentului, unii oameni (mai timizi sau mai puțin rapizi decât ceilalți) vor veni să întrebe lucruri în privat.
2. Învață, în schimb, să spui Nu, atunci când cineva îți cere lucruri pe care nu le poți oferi, învață să spui Nu la tot felul de propuneri și sugestii pe care ți le fac oamenii.
Până la urmă, asta nu rănește pe nimeni. Știi, însă, ce rănește oamenii cel mai tare? Faptul că îi ignori după ce termini de vorbit și te comporți de parcă ai fi o zeiță ori un zeu coborât pe pământ, care nu vrea să se amestece cu muritorii.
3. Dacă ai scris o carte pe subiectul despre care vorbești, poți povesti în timpul discursului despre ea și poți oferi, în același timp, după eveniment, mici semne de carte în care se regăsește coperta cărții tale și una sau două păreri ale unor oameni despre cartea pe care ai scris-o.
E bine să știi că, dincolo de vorbit, evenimentul respectiv e o ocazie în care te regăsești față în față cu diverși oameni, potențiali cumpărători ai cărții tale. Amintindu-le despre carte, nu îi forțezi pe oameni să o cumpere și nu pari “comercial”. Dimpotrivă, așa cum mi s-a întâmplat de multe ori, am găsit oameni foarte bucuroși că pot citi o carte care e extensia lucrului despre care vorbeam eu acolo. Pentru ei, a fost ca și cum discursul ar fi trăit mai multă vreme.
4. Dacă ai stabilit cu organizatorii că după discursul tău va trebui să rămâi la locul tău în panelul de vorbitori, nu te ridica să pleci.
E nepoliticos și enervează audiență și organizatorii.
De fapt, gândește-te că, după eveniment, nu doar ascultătorii te evaluează, ci și organizatorii. Și, dacă reușești să bifezi câteva dintre dorințele lor, atunci fii sigur că te vor recomanda și altor organizatori și vor păstra o amintire plăcută a prezenței tale acolo.
Continui să cred că, dincolo de orice, rolul unui lector de eveniment e să-și păstreze spiritul de om obișnuit și să nu îi fie teamă să se “amestece cu poporul”. De fapt, genul ăsta de discuție constantă pe care lectorul o are cu ascultătorii, precum și poziționarea lui ca un om obișnuit, care vine acolo să-și povestească experiența, dar e dispus și să-i asculte pe alții și să învețe, poate, ceva de la ei, vor transforma un lector într-un star al conferințelor și evenimentelor de valoare.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Vorbitul în public. Ghid util pentru ședințe, traininguri și conferințe. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)