Cand vorbim de votare electronica, exista mai multe tehnologii care pot fi folosite, dintre care putem numi masinile electronice de vot, e-votarea, votul de la distanta sau e-numararea, conform informatiilor din manualul "Implementarea si supervizarea tehnologiilor de votare si numarare electronica" (pdf) intocmit de doua organizatii mondiale non-profit.
Fiind un subiect vast, nu vom intra in detalii tehnice. In principal, este vorba de votarea electronica si numararea electronica a voturilor. Acestea pot fi folosite distinct sau impreuna.
Sistemul clasic de vot consta in stampilarea unui buletin de vot si apoi numararea manuala a buletinelor. Atunci cand se apeleaza la votarea sau numararea electronica, unul dintre aceste procese (sau chiar amandoua) este automatizat electronic.
In prezent, printre statele care folosesc votarea electronica -- sau care au testat/testeaza implementarea sistemului -- se numara Austria, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Olanda sau Spania.
Argumente PRO
1. Votarea electronica ar ajuta in mod semnificativ la reducerea costurilor necesare pentru organizarea alegerilor, pentru ca, printre altele, s-ar reduce numarul de sectii de votare si numarul de persoane necesare pentru fiecare sectie. Ca sa va faceti o idee de cati bani se cheltuie pentru alegeri sau referendumuri, iata si doua exemple. Potrivit ziarului Gandul, organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui din anul 2007 a costat in jur de 60 de milioane de lei, in timp ce organizarea celui din 2012 a costat in jur de 95 de milioane de lei.
2. Participarea cetatenilor la vot ar creste in mod semnificativ, deoarece votarea ar fi mai simpla si mai la indemana. In plus, ar creste si accesibilitatea, pentru ca ar putea participa la vot cat mai multe persoane care nu se pot deplasa la urne dintr-un motiv sau altul.
Argumente CONTRA
1. Cand vine vorba de votarea electronica, principala grija este securitatea sistemului in sine. Exista posibilitatea ca unele persoane rau-voitoare sa gaseasca vulnerabilitati in sistem si sa faca in asa fel incat sa deturneze rezultatele alegerilor. Sau, mai rau, poate chiar autoritatile in care avem incredere ar putea proceda in acest fel. Pe langa acest aspect, intotdeauna poate sa intervina si hazardul: virusi, defectiuni, erori etc.
2. O alta problema ar fi dificultatea de a verifica identitatea votantilor sau chiar pastrarea secretului de vot. Fiecare cetatean trebuie sa fie sigur ca nu voteaza altcineva in locul sau si, totodata, ca nimeni nu poate interveni in sistem pentru a afla carui partid si-a dat votul. Cu totii am auzit de unele situatii in care aflarea apartenentei politice a adus probleme persoanei in cauza (fie la serviciu, fie in viata de zi cu zi).
Acestea sunt doar cateva argumente. Sunteti liberi sa aduceti in discutie si altele. Deci, voi ce parere aveti despre votarea electronica?
Comentarii articol (100)