Mentoring-ul e o experienta mai personala si mai profunda decat interactiunile pe care le am in training sau coaching. Vorbim de intalniri axate pe dezvoltarea unor abilitati, cu timp dedicat unei singure persoane care impartaseste aceleasi pasiuni ca tine.
Cred ca mentoring-ul poate fi un instrument de dezvoltare valoros daca cele doua persoane, mentorul si mentee-ul, sunt compatibile si ambele au obiective clare cu care intra in aceasta relatie si dorinta de implicare.
De ce ai accepta sa fii mentor pentru cineva? Din experienta mea, atunci cand ai cunostinte si rezultate intr-un anumit domeniu, cateva dintre motivele pentru a te implica ar fi ca:
- poti impartasi din experienta ta si poti trece in revista succesele si drumul parcurs pana unde te afli acum;
- intalnesti oameni cu care ai pasiuni sau interese comune;
- poti ajuta la dezvoltarea unei persoane si ii poti influenta viitorul, doar vorbind despre diferitele posibilitati pe care le are;
- ai ocazia sa te dezvolti si tu la randul tau, sa vezi lucrurile si din alta perspectiva si sa te pui la curent cu noutatile din domeniu;
- ii ajuti pe ceilalti sa nu faca aceleasi greseli pe care le-ai facut si tu, accelerandu-le ritmul de invatare;
- construiesti relatii, sansele sa ramaneti in legatura dupa experienta de mentoring fiind mari;
- simti ca dai ceva inapoi, ca ii rasplatesti, intr-un fel, pe cei care te-au ajutat si ti-au fost mentori;
- te energizeaza, curiozitatea, deschiderea si optimismul mentee-ului fiind contagioase;
- te simti bine stiind ca ii poti impartasi din experienta ta.
Le voi fi mereu recunoscatoare celor care mi-au fost mentori de-a lungul timpului. M-au ajutat sa ma dezvolt si m-au inspirat. Si voi face la randul meu asta, in continuare, de cate ori cineva cu dorinta de invatare mi-o va cere.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)