Poti fi manager cu experienta sau doar un simplu specialist la inceputul carierei, nimeni nu este ocolit de automatismele rutinei, al falselor probleme si, mai ales, al falselor convingeri. Fiecare dintre noi am avut perioade in care pur si simplu am uitat sa ne punem intrebarile care conteaza sau, daca nu am uitat, nu am avut curajul de a le da un raspuns sau, daca l-am dat, nu am avut suficienta incredere pentru a pune totul in practica.
In fiecare dintre aceste momente avem nevoie de ajutor. Si prima regula a unei cariere de succes (desi cred ea ca se poate aplica si in viata personala) este de a ne da seama cand avem nevoie de ajutor si, mai ales, cine este cel care ne poate ajuta cu adevarat.
Si, de aici, din pacate, intram in hatisul promisiunilor, falselor valori si vorbelor fara acoperire. De indata ce vom incepe sa cautam acest ajutor, vom descoperi detinatori ai solutiilor de imbogatire rapida in trei pasi, intelepti de carton care ne spun ca ne vom putea gasi fericirea daca urmam un program de sase zile sau “experti” care, contra-cost, ne vor revela metodologii de ultima ora descoperite de “savantii americani” prin care se poate creste productivitatea unei firme de trei ori in trei zile. Sunt multe asemenea personaje si sunt vocale, sunt agresive si, mai ales, sunt convingatoare. Asadar, cum sa gasim in lumea manipulatorilor oamenii care ne pot ajuta cu adevarat?
Desi pare descurajator, de fapt lucrurile sunt mai simple decat credeti. Daca aveti nevoie de ajutor, trebuie sa puneti doar intrebarile corecte si sa aveti curajul de a va da raspunsurile potrivite. Si, astfel, veti gasi oamenii potriviti. Sa incercam impreuna. Cand stim daca avem nevoie de un trainer, de un coach, de un consultant sau de un business mentor?
Cand am nevoie de un trainer? Atunci cand imi lipseste o competenta sau o abilitate. Daca ma intreb frecvent “Oare cum se face un raport de evaluare de personal?”, “Oare in ce consta si la ce foloseste un program de inductie?”, “Cum de partenerul meu stie sa angajeze oameni de valoare si eu nu?”, atunci am nevoie de cunostinte, de informatii, de metode, de bune practici in domeniul resurselor umane. Si atunci stiu de ce am nevoie: de un curs de HR. Caut atunci un trainer care ofera aceste cursuri, ma asigur ca are experienta in domeniu (HR), ma asigur ca este un trainer bun si gata! Incep cursurile. Asadar, cu un trainer aflu lucruri noi pe care apoi sa le implementez in munca mea de zi cu zi.
Deci, trainerul ofera experiente punctuale de invatare, pe o anumita tematica, specializare sau competenta.
Cand am nevoie de un consultant? Atunci cand, in firma mea, intr-o anumita zona de activitate ceva nu merge bine, insa nu pot spune clar care este cauza si nici care este solutia. Am nevoie atunci de cineva care sa evalueze corect situatia, sa identifice cauzele si sa imi ofere solutii optime (eventual chiar sa ma ajute sa le implementez). Asadar, daca ma intreb frecvent “De ce agentii mei de vanzari nu sunt eficienti?”, “Cum sa cresc rata de succes a vizitelor la potentiali clienti?” sau “Care ar fi sistemul optim de vanzari pentru afacerea mea?”, atunci am nevoie de consultanta in vanzari. Tot la consultant apelez si in alte arii ale activitatii: managementul calitatii, implementari de sisteme, cresterea productivitatii muncii etc.
Asadar, consultantul ofera evaluare, solutie si suport intr-un anumit segment din business.
Cand am nevoie de un coach? Atunci cand, personal, nu stiu ce sa mai fac. Un coach este cel cu care lucrez individual pentru a-mi defini mai clar obiectivele, capacitatile, dorintele si chiar limitele. Daca ma intreb frecvent “Oare ce imi lipseste de nu pot lua aceasta decizie?”, “De ce ezit atat de mult in a trece la fapte?”, “Oare care sunt obiectivele mele reale?”, atunci am nevoie de un coach. Aici lucrurile sunt mai complexe, pentru ca un coach nu este un simplu consultant obiectiv sau un trainer. Cu un coach trebuie sa poti avea o legatura, sa poti dezvolta o relatie de incredere. Deci, un coach se alege, nu se contracteaza. Astfel, un coach este cel care ma ajuta sa ma dezvolt profesional si personal, sa imi definesc obiectivele si sa ma pot concentra pentru atingerea lor.
Deci, un coach bun ajuta la deblocarea potentialului personal al individului in zona asistata.
Cand am nevoie de un business mentor? Atunci cand simt ca si eu, si afacerea pe care o conduc trecem la un alt nivel, la un nivel pentru care nu am experienta suficienta pentru a-l dezvolta si coordona intr-o maniera profesionista. De un business mentor am nevoie si eu, ca manager, si afacerea pe care o conduc. Un business mentor este cel care a fost deja in etapa in care eu ma aflu (personal, dar si ca business) si care, de la nivelul experientei sale, imi poate orienta mai bine evolutia. Cand am nevoie de un business mentor? Atunci cand imi dau seama ca lucrurile nu mai pot continua ca pana acum, cand am ajuns la un nivel de plafonare (individual, dar si ca business), cand simt nevoia sa urc pe o treapta superioara de dezvoltare. Un business mentor ma ajuta personal, ca manager, pentru ca imi dezvolta capacitati si ma profesionalizeaza, ma pregateste pentru un nou nivel de management. Insa, in acelasi timp, ofera solutii si pentru dezvoltarea businessului meu. Este un coach, dar este si un consultant. Dar mai este ceva: un coleg, un partener si un prieten. Pentru ca un business mentor lucreaza impreuna cu mine, se implica in procesele de transformare din companie, lucreaza cu mine si cu echipa mea zi de zi. Insa a gasi un business mentor potrivit este dificil. Pentru ca, de aceasta data, este nevoie si ca mentorul sa te accepte. De aceasta data este vorba de o relatie reciproca si de o vointa comuna pentru a dezvolta un proiect de business pe termen lung. De aceea, un business mentor nu se contracteaza, ci se convinge.
Deci, mentoratul este o relatie pe termen lung. Inseamna transfer de know-how prin experienta personala si profesionala a mentorului. Inseamna invatare pe cazuistica propriului business intr-o maniera holistica, integrata.
Asadar, te-am lamurit macar putin? Stii acum cand ai nevoie de un trainer, coach, consultant sau de un business mentor? Si, mai ales, ti-ai pus intrebarile care conteaza? Sper ca macar acest articol sa te fi ajutat sa faci acest lucru. Daca nu, continua sa iti pui intrebari. Vor veni si cele corecte la un moment dat. Si vei sti asta atunci cand iti vei da raspunsuri cu zambetul pe buze.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)