Desenele animate reprezinta una dintre optiunile de distractie ale celor mici, insa influenta lor asupra copiilor a fost pusa in ultima perioada sub semnul intrebarii.
De-a lungul timpului, personajelor din Mickey Mouse, Tom si Jerry, Spiderman, Batman, Familia Flinstone si Scooby Doo li s-au alaturat eroi cu puteri supranaturale, care insa nu sunt tocmai potriviti pentru educatia copiilor. Motivul principal il reprezinta faptul ca unele dintre desenele animate recente contin foarte multe scene de violenta si un limbaj neadecvat pentru cei mici.
Conform unui studiu al CNA din 2009, citat de Hotnews, posturile de desene animate difuzeaza mai multa violenta decat restul canalelor de televiziune. Mai exact, canalele de desene animate difuzeaza, in medie, 20 de acte de violenta pe ora de emisie, fata de 14 ore prezente la posturile generaliste si cele informative.
Acest subiect a revenit in atentia publica in aceasta saptamana, cand deputatul PPDD Liliana Ciobanu i-a cerut premierului Victor Ponta, intr-o interpelare, masuri pentru interzicerea desenelor animate care instiga la violenta, aratand ca Lolek si Bolek, Ciocanitoarea Woody, Mihaela sau Balanel si Miaunel au fost inlocuite cu monstri, roboti sau vampiri, informeaza Mediafax.
"Specialistii sustin ca desenele animate nu sunt deloc nevinovate, deoarece au un caracter hipnotic. (...) Desenele animate din prezent au, pe langa violenta imagistica si una de limbaj, intolerabila pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor", a mentionat Liliana Ciobanu, citata de Mediafax.
Avand in vedere aceste aspecte, reprezinta desenele animate un mod de recreere pentru copii sau sunt daunatoare educatiei lor?
Argumente PRO
1. Desenele animate contribuie, in general, la dezvoltarea imaginatiei copiilor. Povestile fantastice capteaza atentia copiilor si le suscita interesul, in sensul ca le creeaza acestora asteptari. Cei mici incep sa anticipeze intamplari din poveste, sa gaseasca solutii la situatiile expuse, iar in acest fel imaginatia lor se dezvolta. Mai mult decat atat, copiii se ataseaza de personaje, ba chiar se identifica cu acestea si incep sa inventeze jocuri in care ei sunt eroii din desene. In acest fel, copiii sunt stimulati de mici sa creeze, sa vina cu idei noi, sa-si lase imaginatia libera.
2. Unele desene animate au rolul de a-i educa pe copii. Mai exact, prin evidentierea calitatilor si a defectelor personajelor, copiii intra in contact cu notiunile de bine si rau. In plus, din scenele in care eroul ii pedepseste pe raufacatori copiii pot afla ce au voie sa faca si ce este interzis si, de asemenea, pot invata ca atunci cand nu respecta regulile pot fi pedepsiti.
Argumente CONTRA
1. Desenele animate contin multe scene de violenta, iar expunerea de la o varsta frageda la astfel de scene poate afecta subconstientul copiilor. Cei mici, nu au capacitate de discernamant, ba mai mult au obiceiul de a imita ceea ce vad, asa incat pot sa-si insuseasca unele dintre obiceiurile personajelor preferate. In plus, in perioada de dezvoltare acestia absorb informatiile din jurul lor, iar mesajele promovate in prezent in desenele animate contin un limbaj neadecvat. Toate acestea pot contribui la dezvoltarea unui comportament agresiv.
2. Prin expunerea repetata la scenele de agresivitate din desenele animate, copiii se pot obisnui cu ele, acestea devenind pentru ei situatii normale. Astfel, cei mici ar putea sa accepte situatiile negative ca fiind unele obisnuite si ulterior le-ar putea promova.
Voi ce parere aveti despre desenele animate la care sunt expusi copiii vostri?
Comentarii articol (7)