Cand vorbim despre copii, riscurile de accidente sunt in crestere. La ei, curiozitatea si dorinta de a explora sunt mai puternice decat instinctul de conservare. Ne luam masuri de precautie, insa nu putem fi niciodata 100% siguri ca am eliminat orice risc. Avem cu totii datoria sa invatam ce putem face in primele clipe in cazul in care copilul ajunge intr-o situatie limita. Sunt acele momente de aur cand, daca stii cum sa actionezi, poti realmente sa ii salvezi viata. In loc sa intri in panica si sa privesti neputincios ce se intampla, ai in minte lectia de prim-ajutor. Iata:
Blocarea cailor aeriene
In cazul copilul se ineaca cu un obiect sau un aliment, manevra Heimlich se poate dovedi salvatoare. Aceasta se adapteaza la varsta copilului. Daca obstructia este severa si copilul nu poate respira, primul lucru este sa suni la 112 iar apoi sa-i acorzi primul ajutor. Daca micutul tuseste, plange dar poate respira, trebuie sa incerci sa deblochezi caile respiratorii. Tine telefonul la indemana si fii pregatita sa apelezi 112 daca nu reusesti!
Pune bebelusul pe antebrat, iar cu celalalt antebrat asaza-l cu fata in jos, cu capul mai jos decat restul trunchiului. Cu degetele aratator si mijlociu ii sprijini pometii obrajilor sau barbia cu palma. Cu podul palmei libere aplica cinci lovituri intre omoplati (lovituri interscapulare).
Compresiuni toracice
Sustii capul copilului si il intorci cu fata in sus sau il prinzi intre antebrate.
Din nou, capul trebuie sa fie mai jos decat restul trunchiului.
Se efectueaza cinci compresiuni toracice externe, scurte si rare. Repeta secventele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice pana cand reusesti eliberarea caii aeriene. Stai cu copilul pana cand soseste ajutor calificat.
Arsuri
Arsurile pot fi de mai mai multe feluri: termice, chimice, solare etc. E usor sa intri in panica atunci cand se intampla asa ceva. Insa cateva reguli de baza pot ajuta la diminuarea efectelor pe care le poate avea o arsura. Din nou, este extrem de important in acest caz sa ajungem cu copilul la medic pentru ca numai acesta poate decide cat de grava este situatia si care sunt remediile potrivite. Ca regula generala, nici o arsura nu se trateaza dupa ureche sau cu leacuri babesti! In cazul arsurilor termice, primul gest este sa tii rana sub jet de apa rece. Cand poarta o haina, nu incerca sa dezlipesti materialul textil de pe arsura! Dupa ce ai tinut arsura sub apa rece, aplica comprese reci, insa nu pune niciodata gheata direct pe piele, ci peste compresa rece.
Hemoragii
La vederea sangelui, multi adulti isi pierd cumpatul. Insa daca stii ce ai de facut, iti va fi mai usor sa te aduni. Cel mai important este sa incerci sa opresti hemoragia. Aplica o compresa sterila sau cat mai curata si pune presiune pe locul vatamat. Daca sangele trece prin pansament, nu il dezlipi ci vino cu altul peste. In cazul unei muscaturi de animal, spala rana cu apa si sapun, aplica o compresa sterila sau cat mai curata si du copilul de urgenta la medic! Hemoragiile nazale nu sunt, de regula, periculoase. Copilul se pune cu capul aplecat in fata, iar cu degetele se preseaza nasul la intalnirea dintre partea osoasa si cea cartilaginoasa a piramidei nazale. Iine apasat usor pana la oprirea hemoragiei.
Intoxicatii
Din pacate, curiozitatea infinita a copiilor ii poate pune in situatii deosebit de periculoase. Medicamente colorate vesel, detergenti frumos mirositori… toate acestea ii pot tenta. Prima regula este sa tii orice substanta periculoasa in locuri inaccesibile pentru copil. Chiar si cei mai maricei, carora li s-a explicat ca nu au voie sa bage in gura respectivele substante pot ceda ispitei. Daca totusi copilul ingereaza ceva periculos, suna de urgenta la 112. Da-i copilului sa bea multa apa – nu lapte sau substante uleioase! – si ia cu tine, la spital, recipientul din care copilul a consumat ceva pentru ca medicul sa se lamureasca mai usor despre ce substanta toxica este vorba.
Trusa de prim-ajutor
Este bine sa o avem toti in casa si in masina, dar si in geanta pe care o luam la noi cand iesim cu copiii chiar si intr-o banala plimbare in parc (cu cateva obiecte de stricta necesitate in caz de nevoie, desigur). Cum este foarte probabil sa nu ai nevoie de ea perioade lungi de timp, verifica din cand in cand termenul de expirare al celor incluse.
Iata ce trebuie sa cuprinda:
- Comprese sterile de tifon sau tampoane de vata setrile;
- Fasa de tifon;
- Bandaje adezive de diferite dimensiuni si forme;
- Bandaj elastic;
- Foarfeca;
- O lotiune dezinfectanta;
- Analgezice (potrivite varstei copilului);
- Antialergice (de exemplu in cazul unei intepaturi de insecta sau in cazul declansarii unei crize de alergie);
- Antiinflamator (pentru loviri sau contuzii).
Lectia de prim ajutor este un program ING Asigurari de Viata si Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu SMURD.
Comentarii articol (2)