Persoanele care au lucrat atat in Romania, cat si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara. Aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadelor lucrate.
Conform unui material realizat recent de Casa Nationala de Pensii Publice, cei indreptatiti sa primeasca o astfel de pensie trebuie sa se adreseze unei singure institutii.
Aflati de AICI carei institutii se pot adresa cei care au dreptul la pensia comunitara, precum si ce documente trebuie sa depuna pentru a obtine pensia.
Stagiul de cotizare conteaza foarte mult atunci cand o persoana urmeaza sa se pensioneze pentru limita de varsta, anticipat sau anticipat partial. Astfel, perioada in care o persoana lucreaza cu contract individual de munca reprezinta vechime in munca si, automat, stagiu de cotizare pentru pensie.
Practic, de realizarea stagiului de cotizare impus de lege depinde obtinerea pensiei si cuantumul acesteia.
Insa stagiul este calculat diferit daca salariatul a avut intr-o anumita perioada contract individual de munca cu fractiune de norma?
Raspunsul il gasiti in acest articol.
Programul "Prima Masina" urmeaza sa devina functional, in conditiile in care normele de aplicare a programului au fost adoptate recent in sedinta de Guvern. Acest lucru vine dupa ce MFP a publicat pe site-ul sau o noua forma a proiectului de act normativ privind normele de aplicare a programului "Prima Masina".
Mai exact, ministerul a eliminat criteriul categoriilor de varsta in functie de care persoanele fizice puteau fi eligibile pentru finantare prin acest program. Astfel, toti cei care au peste 18 ani ar putea sa acceseze "Prima Masina".
Mai multe informatii AICI.
Cei care cumpara un autovehicul second-hand de pe piata interna, care are data de prima inmatriculare inainte de 1 ianuarie 2007, trebuie sa plateasca timbrul de mediu, se mentioneaza intr-o decizie a Inaltei Curte de Casatie si Justitie, publicata recent in Monitorul Oficial.
Legislatia in vigoare prevede obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile inmatriculate in Romania dupa 1 ianuarie 2007, insa in privinta masinilor second-hand cu prima data de inmatriculare inainte de aceasta data nu exista o interpretare unitara a prevederilor.
Astfel, ICCJ a stabilit ca 1 ianuarie 2007 nu este un reper pentru exceptarea de la plata a timbrului pentru autovehiculele rulate, inmatriculate anterior acestei date.
Puteti afla mai multe detalii AICI.
Valoarea tichetelor de masa si de cresa pentru semestrul II al anului 2014 a fost stabilita prin doua acte normative publicate recent in Monitorul Oficial.
Potrivit documentelor, tichetul de cresa va avea o noua valoare in a doua jumatate a acestui an, in timp ce tichetul de masa se mentine la nivelul actual.
Aflati noile valori din acest articol.
Conform Ordinului MFP nr. 1107/2012, exista categorii de acte administrative fiscale si procedurale, emise de organele fiscale prin intermediul centrului de imprimare masiva, valabile fara semnatura si stampila organului emitent.
Lista acestora acte a fost modificata prin Ordinul MFP nr. 1536/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 843 din 19 noiembrie 2014 si care a intrat in vigoare la data publicarii.
Recentele reglementari introduc noi acte care sunt valabile fara stampila si semnatura.
Cititi in acest articol despre noile acte valabile fara stampila si semnatura emitentului.
Declaratia Instrastat este obligatorie pentru toti operatorii economici intregistrati in scopuri de TVA care realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru fiecare din cele doua fluxuri, introduceri si respectiv expedieri, depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru fiecare an. Pragurile statistice se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri si respectiv expedieri intracomunitare de bunuri.
Pragurile valorice in functie de care se stabilesc contribuabilii obligati sa depuna declaratia statistica Instrastat in anul 2015 au fost stabilite printr-un ordin al Institutului National de Statistica, care a intrat recent in vigoare.
Detalii AICI.
Deputatii au respins recent definitiv, in sedinta din plen, proiectul de lege privind amnistia si gratierea, conform unui comunicat de presa al Camerei Deputatilor.
Propunerea legislativa care stabilea amnistierea unor infractiuni prevazute de Codul Penal, precum si gratierea unor pedepse cu inchisoarea a fost inscrisa initial pe ordinea de zi a sedintelor Camerei Deputatilor in decembrie 2013, dar apoi a fost retrimisa la comisii si lasata in dezbatere. Marti, parlamentarii au inscris din nou proiectul pe ordinea de zi si l-au respins.
Mai multe informatii AICI.
Zilierii sunt persoane fizice care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, in schimbul unei remuneratii, se mentioneaza in Legea nr. 52/2011.
Conform actului normativ, zilierii pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional, sub forma raporturilor de munca, durata fiind de opt ore pe zi.
Angajatorii care lucreaza cu zilieri trebuie sa-i plateasca pe acestia in functie de salariul minim pe economie, dupa ce regulile in domeniu s-au modificat in luna iunie. Pentru remuneratiile acordate zilierilor, angajatorii achita doar anumite taxe.
Aflati din acest articol raspunsul oficial al ANAF in privinta contributiilor sociale pe care le platesc angajatorii care lucreaza cu zilieri.
Comentarii articol (0)