Anul 2014 este ultimul in care angajatorii trebuie sa mai declare in formularele anuale 205, cele care au inlocuit fisele fiscale, impozitele retinute pentru fiecare beneficiar de venit.
De anul viitor, aceste informatii vor fi raportate doar in declaratia unica, astfel ca angajatorii vor depune cu un formular mai putin la Fisc.
Mai exact, noile reglementari introduse de ANAF prin Ordinul comun al Ministerului de Finante, Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii, nr. 1977/2757/1580/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 57 din 23 ianuarie 2014, stabilesc ca impozitul calculat si retinut, pe fiecare beneficiar de venit se face in declaratia fiscala unica.
Mai multe detalii AICI.
Operatiunile de incasari si plati ale unei persoane fizice autorizate se deruleaza printr-un cont bancar. In practica insa, lucrurile nu sunt clare, daca acest cont trebuie deschis pe PFA si dedicat strict activitatilor desfasurate sau daca poate fi utilizat unul personal.
Legea nu prevede obligatia existentei unui cont bancar pe PFA, a declarat pentru AvocatNet.ro Gabriela Noemi Popescu, Senior HR and Social Security, Tax Consultant, in cadrul PKF Finconta. Aceasta a adaugat ca, in doctrina, exista diverse opinii cu privire la obligativitatea detinerii de catre PFA a unui cont bancar dedicat activitatilor profesionale, insa opiniile care sustin existenta unui astfel de cont nu au la baza o prevedere legala.
Aflati mai multe informatii despre acest subiect AICI.
O persoana poate fi nevoita sa plateasca pensia de intretinere doar daca dispune de mijloacele necesare pentru a o face, iar acest lucru intervine atunci cand nu este respectata obligatia de intretinere intre rude, conform legii. Cei care refuza sa achite pensia de intretinere pot chiar sa ajunga la inchisoare.
Obligatia de intretinere exista, in principal, intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori si intre fostii soti, dupa cum stabileste Codul civil. Daca o persoana nu-si indeplineste aceasta obligatie, ea poate fi nevoita sa plateasca o pensie de intretinere.
De obicei, obligatia de intretinere se face in natura, prin asigurarea celor necesare vietii de zi cu zi si, daca e cazul, prin plata cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala. In cazul nerespectarii obligatiei, instanta de tutela dispune ca aceasta sa fie facuta prin plata in bani a unei pensii de intretinere. Potrivit Codului civil, pensia poate fi ori o suma fixa, ori o cota procentuala din venitul net lunar al celui care o datoreaza.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
Persoanele fizice romane care obtin venituri din strainatate in baza unui contract individual de munca trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii declarative si in Romania.
De exemplu, o persoana fizica rezidenta pe teritoriul roman este obligata sa isi declare in Romania veniturile obtinute, indiferent de forma obtinerii acestora (sub forma de salarii, drepturi de autor, venituri din freelancing etc) si indiferent din ce tara provin acestea. Daca o persoana fizica este rezidenta pe teritoriul Romaniei, se considera din punct de vedere fiscal ca acesta obtine veniturile in Romania.
Puteti citi mai multe in acest articol.
Legea pensiilor ar putea fi modificata din nou, dupa ce Senatul a adoptat recent o propunere legislativa in acest sens. Schimbarile pregatite in Parlament se refera la reducerea varstei de pensionare in anumite situatii.
Concret, proiectul de act normativ prevede ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca mai putin de sase ani vor beneficia de reducerea varstei de pensionare.
Aflati de AICI ce cuprind reglementarile adoptate de senatori.
Salariul de baza minim brut pe tara ar putea fi majorat in 2015, dupa cum se precizeaza intr-un proiect de hotarare, publicat recent pe site-ul Ministerului Muncii.
Conform documentului, din 1 ianuarie 2015 salariul minim va creste de la 900 lei la 975 lei, iar din 1 iulie 2015 va ajunge la 1050 de lei. Acest lucru a fost anuntat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, inca din luna octombrie.
Din acest articol puteti afla ce taxe vor plati angajatorii pentru un salariu de 975 lei.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal.
Documentul contine cele mai recente modificari prevazute in Legea nr. 123/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 687, din 19 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 22 septembrie.
Actul normativ prevede reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori, masura care se aplica incepand cu veniturile aferente lunii octombrie.
Puteti descarca varianta actualizata a Codului fiscal de AICI.
Munca nedeclarata sau "munca la negru" poate imbraca mai multe forme, de la neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba, folosirea in mod ilegal a zilierilor sau ucenicilor, la munca pe conventia de 3 ore pe zi, care, in realitate, se desfasoara in intervalul de 8-12 ore pe zi.
Indiferent de forma in care se manifesta, munca la negru poate fi denuntata, iar identitatea celor care sesizeaza astfel de fapte nu este facuta publica.
Puteti afla din acest articol cum sa denuntati cazurile privind munca la negru.
Potrivit Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, toti proprietarii sunt obligati sa plateasca in fiecare luna, in avans sau pe baza facturilor de la furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei. In aceste cheltuieli sunt incluse si cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Fiecare asociatie trebuie sa tina evidenta fondurilor sale, iar acestea sunt: fondul de reparatii, fondul de rulment, fondul special si fondul de penalizari, dupa cum se arata in normele pentru aplicarea Legii 230/2007.
In anumite situatii, sumele platite pentru fondul de rulment pot fi restituite proprietarului.
Aflati mai multe despre acest subiect AICI.
Comentarii articol (0)