SRI, MApN, MAI si alte institutii de stat vor putea verifica informatiile din orice calculator, fara a fi necesar un mandat, potrivit unui proiect de lege adoptat azi prin vot final de parlamentari.
Proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei a fost adoptat de Camera Deputatilor in luna septembrie si de Senat, in calitate de Camera decizionala, in sedinta de vineri.
Mai multe detalii AICI.
La data de 31 decembrie 2014, 3.224 de societati isi pierd calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant, ca urmare a implinirii termenului de trei ani de la data infiintarii acestora, se mentioneaza intr-un comunicat al ONRC, remis recent redactiei.
Astfel, reprezentantii acestor societati trebuie sa faca demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei SRL-D in SRL sau sa opteze pentru alta forma juridica.
Aflati din acest articol lista firmelor care isi pierd calitatea de microintreprindere debutanta si termenul pana la care isi pot schimba denumirea.
Conform OUG nr. 80/2014, care se va aplica din 1 ianuarie 2015, persoanele impozabile pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, pentru stabilirea venitului net anual.
Codul fiscal prevede in prezent ca persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
Detalii AICI.
Deputatii au aprobat recent prin vot final proiectul de lege privind organizarea si functionarea profesiei de bona. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 922 din 18 decembrie 2014 ca Legea nr. 167/2014.
Noile reguli, care se vor aplica din martie 2015, definesc bona ca fiind persoana fizica, cetatean roman sau strain cu domiciliu sau resedinta legala in Romania, calificata sa desfasoare servicii de ingrijire si de supraveghere a copilului.
Exercitarea profesiei se va realiza prin furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica sau prin desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata.
Puteti citi AICI ce conditii trebuei sa indeplineasca persoanele care vor sa lucreze ca bone.
OUG nr. 80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 12 decembrie 2014, a introdus noutati in Codul fiscal, care vor intra in vigoare la 1 februarie 2015.
Conform noile prevederi, Fiscul va anula inregistrarea in scopuri de TVA daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifică intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
Acest lucru nu este cuprins in legislatia in vigoare.
Cititi mai multe informatii AICI.
Orice fapta de a ascunde sau sustrage de la impozitare cu buna stiinta, intentionat, un venit considerat impozabil, fie el si modic, reprezinta evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoarea.
Nu exista nici un plafon legal sub care veniturile sunt considerate neimpozabile, iar ANAF “te lasa in pace”. Exista momentan o “agenda” a ANAF de a targeta cu precadere anumite sectoare de activitate si anumite persoane care realizeaza venituri peste o anumita medie, dar acest lucru nu este definit de o baza legala, nu reprezinta nici o garantie.
Mai multe detalii in acest articol.
Incepand din 1 ianuarie 2015, amenzile pentru contraventiile rutiere vor creste din nou, iar soferii care incalca prevederile Codului rutier vor plati sume cuprinse intre 195 si 1950 de lei.
Insa aceasta va fi abia prima dintre cele doua cresteri prevazute pentru anul 2015. De la 1 ianuarie, un punct-amenda va reprezenta 97,5 lei, iar de la 1 iulie - 105 lei.
Aflati cuantumul amenzilor in 2015 de AICI.
Bancile sunt obligate sa ofere clientilor informatii si sa verifice daca acestia pot sa plateasca imprumutul, inainte de semnarea contractului de credit, dupa cum prevede o directiva europeana.
Indeplinirea acestor obligatii precontractuale trebuie dovedita de banca, si nu de catre client, pentru ca el nu dispune de mijloacele cu care sa demonstreze acest lucru, se mentioneaza intr-o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, publicata joi.
AvocatNet.ro a scris despre acest subiect AICI.
Comentarii articol (0)