Salariul minim brut pe tara va creste de la inceputul anului viitor la 975 de lei, de la 900 de lei, cat este in prezent, urmand ca din 1 iulie 2015 sa ajunga la 1.050 de lei.
Firmele vor trebui sa suporte costuri mai mari decat cele actuale, pentru a putea acorda majorarea adoptata recent de Guvern.
Angajatorii care acorda un salariu mai mic decat cel minim risca o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei.
Aflati din acest articol cat ii va costa pe angajatori majorarea salariului minim.
Regulile contabile se vor schimba din 1 ianuarie 2015, modificarile fiind cuprinse intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.
Noile dispozitii prevad ca persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale etc) vor fi obligate sa conduca evidenta contabila in baza contabilitatii in partida simpla, la fel ca si pana acum.
Totusi, aceste persoane vor putea opta pentru utilizarea contabilitatii in partida dubla (cand reglementarile fiscale permit), lucru care nu este prevazut in legislatia in vigoare.
Cititi AICI si despre celelalte noutati introduse in Legea contabilitatii.
Formularele care se depuneau de obicei pana in data de 25 a lunii trebuie transmise la Fisc pana pe 22 decembrie, a anuntat recent Ministerul Finantelor.
Practic termenul a fost prelungit, in conditiile in care in calendarul de pe site-ul ANAF data era stabilita pentru 19 decembrie.
Aflati din acest articol ce obligatii fiscale au termenul pe 22 decembrie.
Firmele care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, adica cele care au conform normelor europene o cifra de afaceri de 700.000 de euro, vor utiliza din 1 ianuarie 2015 sistemul european de raportare financiara simplificat.
Masura este cuprinsa intr-un proiect de act normativ aprobat recent de Guvern.
Practic, operatorii economici din Romania care se vor incadra in categoria microintreprinderilor, potrivit normelor europene, vor beneficia de sistemul european de raportare financiara simplificat specific microintreprinderilor.
Mai multe informatii AICI.
"Prima Masina" poate luat startul, in conditiile in care normele de aplicare a programului au fost publicate recent in Monitorul Oficial.
Conform documentului, toate persoanele care au peste 18 ani vor putea sa acceseze "Prima Masina".
Programul va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei, se mentioneaza in recentele dispozitii.
Detalii AICI.
Persoanele fizice care nu isi mai pot achita datoriile catre creditori ar putea sa solicite declararea insolventei, se mentioneaza intr-un proiect de lege care a fost adoptat tacit de Senat.
Mai exact, acestea vor putea apela la procedura de insolventa numai in anumite situatii.
Mai departe, proiectul de lege urmeaza sa fie inregistrat la Camera Deputatilor si supus votului final al deputatilor.
Cititi mai multe AICI.
Plafonul de la care firmele sunt obligate sa plateasca TVA a fost majorat in 2012 de la 35.000 de euro la 65.000 de euro, se mentioneaza intr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene.
Practic, firmele care au o cifra de afaceri sub 65.000 de euro pot aplica scutirea de TVA, insa acest plafon este valabil doar pana la 31 decembrie 2014.
Desi pana la sfarsitul anului mai sunt doua saptamani, Ministerul Finantelor nu a clarificat inca ce se va intampla din 1 ianuarie 2015.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect in AICI.
Anumiti contribuabili care se inregistreaza in scopuri de TVA ar putea fi supusi verificarilor Fiscului. Masura este cuprinsa intr-un proiect de act normativ care urmeaza sa modifice Codul fiscal.
Mai exact, toate persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA de catre organele fiscale si care solicita reinregistrarea in scopuri de TVA urmeaza sa fie verificate de catre Fisc, se mentioneza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Detalii AICI.
Oricine poate alege sa fie reprezentat in instanta de persoane care nu sunt avocati, insa numai in anumite conditii stabilite prin lege. Totusi, cei care apeleaza la aceasta varianta trebuie sa fie constienti ca isi asuma anumite riscuri.
Codul de procedura civila stabileste ca persoanele fizice pot alege sa fie reprezentate ori de catre un avocat, ori de catre un alt mandatar. Iar acest lucru poate fi facut in fata primei instante, la apel, dar si la recurs.
Mai multe informatii AICI.
Comentarii articol (1)