Pentru inchirierea in scop turistic a camerelor din locuintele proprii -- avand o capacitate de cazare intre una si cinci camere --, contribuabilii persoane fizice datoreaza impozit pe venit stabilit ca norma anuala de venit.
Potrivit AJFPJV, norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat se determina de catre directiile generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti. "Directiile generale regionale ale finantelor publice si a municipiului Bucuresti, dupa caz, au obligatia publicarii anuale a normelor anuale de venit, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica", se mentioneaza in documentarul de presa emis de sursa citata.
Nota: Normele de venit pentru persoanele fizice pot fi consultate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la aceasta adresa.
Ce formular se depune la Fisc
Contribuabilii care inchiriaza camere in scop turistic sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent formularul 220 ("Declaratie privind venitul estimat/norma de venit") si sa completeze anexa acestuia ("Fisa capacitatii de cazare") cu informatiile necesare la stabilirea impozitului anual datorat.
Depunerea formularului si a anexei se face pana pe 31 ianuarie -- in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate si in anul precedent -- sau in termen de 15 zile de la inceperea activitatii -- in cazul celor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
"Contribuabilii care depun declaratii de venit estimat in lunile noiembrie si decembrie au obligatia sa depuna formularul 200 pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului", subliniaza reprezentantii AJFPJV.
Atentie! Daca in timpul anului se depaseste capacitatea de cazare de cinci camere, contribuabilii care inchiriaza camere in scop turistic sunt obligati ca, in cel mult 15 zile de la producerea acestui eveniment, sa depuna formularul 220 pentru determinarea venitului in sistem real.
Pana cand se plateste impozitul
Impozitul trebuie virat la bugetul de stat in doua transe, dupa cum puncteaza reprezentantii AJFPJV -- 50% pana la 25 iulie si 50% pana la 25 noiembrie.
"Impozitul anual datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se vireaza la bugetul de stat in doua transe egale: 50% pana la 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv", este precizat in documentarul de presa.
In cazul declaratiilor depuse in noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat este stabilit prin decizie de impunere anuala si este platit in maximum 60 de zile de la momentul primirii acesteia.