Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 925 din 18 decembrie si se aplica de la momentul aparitiei.
Conform acestui act normativ, in anul 2015 bugetarii nu vor putea sa beneficieze de tichete si vouchere de vacanta. Concret, este vorba de personalul din institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice.
In categoria institutiilor publice intra Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, dar si institutiile din subordinea/coordonarea acestora.
Totodata, in categoria institutiilor publice locale intra comunele, orasele, municipiile, sectoarele municipiului Bucuresti, judetele, municipiul Bucuresti, institutiile si serviciile publice din subordinea acestora, care au personalitate juridica, indiferent de modul de finantare a activitatii.
In afara de tichetele si voucherele de vacanta, OUG nr. 83/2014 mai prevede ca bugetarii din institutiile enumerate mai sus nu vor beneficia anul viitor nici de prime de vacanta sau de tichete cadou.
Potrivit motivatiei din cuprinsul ordonantei de urgenta, masurile luate -- printre care se numara si amanarea cu inca un an a acordarii de tichete, vouchere si prime de vacanta -- au scopul de a evita un impact negativ asupra deficitului bugetului general consolidat.
"Neadoptarea acestor masuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 7,9% din produsul intern brut in anul 2015 si de 7,7% din produsul intern brut in anul 2016, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice", scrie in actul normativ care prevede si alte decizii referitoare la salarizarea personalului platit din fonduri publice si la cheltuielile publice.
Tichetele de vacanta, inlocuite cu vouchere de vacanta
Tichetele de vacanta se pot acorda, conform Ordonantei de urgenta nr. 8/2009, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a salariatilor, in cazul angajatorilor cu personal incadrat prin incheierea de contracte individuale de munca.
Insa, in vara acestui an, parlamentarii au modificat prevederile prin Legea nr. 94/2014, inlocuind tichetele cu vouchere de vacanta.
De vouchere poate beneficia personalul incadrat cu contract de munca in institutiile publice, regiile autonome, societatile la care statul este actionar unic/majoritar, societatile si companiile nationale.
Voucherele se pot acorda in cuantum de cel mult sase salarii de baza minime brute, pentru fiecare salariat, in decursul unui an fiscal, costul acestora fiind suportat de angajator, mai stabileste actul normativ citat.
"Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul voucherelor de vacanta se face in unitati turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism", este precizat in OUG nr. 8/2009. Totodata, este inclusa si mentiunea potrivit careia persoanele care beneficiaza de vouchere nu mai au dreptul sa primeasca si prima de vacanta sau bilete de odihna.
Important! Voucherele de vacanta sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a sase salarii de baza minime brute, pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic.
Voucherele se emit online de la 1 ianuarie 2015
O alta noutate introdusa odata cu inlocuirea tichetelor de vacanta este ca voucherele vor fi emise numai in sistem online, dar acest lucru se va intampla de la 1 ianuarie 2015, dupa cum dispune Ordonanta Guvernului nr. 8/2014.
Pana pe 31 decembrie, voucherele sunt emise de unitatile specializate autorizate de Ministerul Finantelor si sunt valabile doar pana la finalul acestui an. In ceea ce priveste tichetele de vacanta emise inainte de 6 iulie, acestea pot fi folosite in perioada de valabilitate inscrisa pe ele.
Emiterea voucherelor se face de catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), acestea fiind valabile doar pana la data de 31 decembrie a anului in care au fost facute.
Pentru a fi considerate valabile, voucherele trebuie sa aiba inscrise urmatoarele mentiuni:
- emitentul si datele sale de identificare;
- valoarea nominala (care poate fi de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei);
- angajatorul si datele sale de identificare;
- numele, prenumele si CNP-ul angajatului care este indreptatit sa foloseasca voucherul;
- spatiul destinat inscrierii perioadei in care a fost folosit si aplicarii stampilei unitatii autorizate de ANT;
- interdictia unitatii autorizate de ANT de a plati diferenta in bani dintre valoarea voucherului si valoarea pachetului de servicii catre persoanele beneficiare;
- perioada de valabilitate.
Atentie! Voucherele de vacanta pot fi folosite doar in unitatile turistice autorizate de ANT.
Ce alte beneficii extrasalariale nu se acorda in 2015
Desi Codul muncii prevede si posibilitatea acordarii unui spor la salariu in cazul muncii suplimentare, bugetarii vor fi compensati in aceasta situatie numai cu timp liber corespunzator.
"In anul 2015, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator", dispune OUG nr. 83/2014.
In acelasi timp, nu vor beneficia nici de tichete de masa salariatii din institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii si a serviciilor de ambulanta judetene, respectiv Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
De asemenea, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul in care sunt finantate, nu vor putea sa acorde premii. Totusi, aici vor fi si anumite exceptii. "In anul 2015, se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale, pentru elevii, studentii, cercetatorii si profesorii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale pe obiecte de invatamant si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia", se mai mentioneaza in OUG nr. 83/2014.