Conform HG nr. 425/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxele si tarifele percepute pentru unele prestari de servicii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 27 mai 2014, au fost eliminate anumite taxe de la nivelul Ministerului pentru Societatea Informationala, Ministerului Sanatatii, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Ministerului Afacerilor Interne.
Concret, este vorba despre urmatoarele taxe:
1. Ministerul Afacerilor Interne
- Taxa de inscriere pentru examenul de admitere la scolile militare de subofiteri si jandarmi - a carei nivel este 120 lei.
2. Ministerul pentru Societatea Informationala
- Tariful de utilizare a procedurii electronice pentru obtinerea de servicii puse la dispozitie de "Sistemul e-guvernare" – a carui nivel este 46 lei/an/utilizator
4. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice
- Tarif de analiza a documentatiei de licentiere/autorizare- al carui nivel este de 64 lei/ dosar
5. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
- Taxa de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca -al carei nivel este de 377 lei/acreditare
De asemenea, si OUG nr. 28/2014 pentru modificarea unor acte normative privind taxele si tarifele nefiscale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 din 26 mai 2014, a eliminat sau a comasat taxe practicate de Registrul Comertului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii, precum si de Ministerul Muncii.
Astfel, in documentul citat se precizeaza ca taxele pentru obtinerea unor informatii si documente de la Registrul Comertului au fost eliminate.
Mai exact, firmele nu mai platesc incepand de luni urmatoarele tarife:
- Tarif pentru indrumarea prealabila in scopul infiintarii unei societati – al carui nivel este 19,8 lei/ora;
- Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) – a carui nivel este 20 lei/fisa sintetica/statistica unicriteriala;
- Tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - a carui nivel este 11 lei/firma.
Pe langa acestea, anumite taxe practicate de Ministerul Afacerilor Interne au fost comasate. Este vorba despre cele pentru eliberarea diferitelor tipuri de pasapoarte. Astfel, cei care vor sa obtina un pasaport electronic, unul simplu temporar sau alt document de trecere a frontierei, un act judiciar sau extrajudiciar si adeverinte vor plati o taxa de 22 lei.
De asemenea, conform OUG nr. 28/2014, au fost eliminate si urmatoarele taxe:
1. Ministerul Sanatatii
- Taxa pentru emitere aviz privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor – a carui nivel este 300 lei/aviz
2. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
- Taxa de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca -al carei nivel este de 377 lei/acreditare
3. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
- Taxa pentru eliberarea licentei de depozit -al carei nivel este de 135 lei/licenta
Totusi, nu doar aceste taxe vor fi eliminate, ci vor fi reduse in total 92 de taxe parafiscale si tarife, dupa cum a anuntat inca de saptamana trecuta Ministerul Finantelor.
Reprezentantii ministerului au explicat ca aplicarea celor doua acte normative va fi coroborata cu alte acte din legislatia secundara, ceea ce va conduce la eliminarea si comasarea a 92 de taxe parafiscale si tarife.
Conform unui comunicat al MFP emis in acea perioada, pentru diferenta de pana la 92 de taxe si tarife care vor fi reduse urmeaza sa fie promovate Ordine de ministru sau decizii ale presedintilor institutiilor, astfel incat pana la data de 1 iulie intregul pachet legislativ sa intre in vigoare.
"Am multumirea ca, in urma colaborarii cu mai multi colegi din Guvern, am reusit astazi sa finalizam prima etapa din procesul de reducere a 92 de taxe si tarife parafiscale. Aceasta masura este benefica, atat pentru contribuabili, care vor petrece mai putin timp la ghiseu si vor plati mai putin, cat si pentru administratie", preciza atunci fostul ministru al Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Impactul bugetar anual estimat al taxelor si tarifelor reduse prin cele doua acte normative aprobate astazi este de 917.908 lei, din care, impactul asupra bugetului general consolidat este de 857.428 lei si 60.480 lei asupra bugetului institutiilor proprii,se mai precizeaza in documentul MFP.
Comentarii articol (1)