Legea educatiei nationale nr. 1/2011 a fost modificata la finalul anului trecut prin OUG nr. 94/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 968 din 30 decembrie 2014, iar printre noutati se numara introducerea invatamantului dual.
Potrivit noilor dispozitii, invatamantul dual reprezinta o forma de organizare a invatamantului profesional in care sunt combinate pregatirea profesionala facuta de un operator economic cu pregatirea facuta in scoli.
De asemenea, invatamantul dual va fi organizat incepand cu anul scoal 2015-2016 si se va desfasura in baza unui contract de munca, iar responsabilitatea privind organizarea si functionarea va fi impartita intre operatorul economic si scoala, conform actului citat.
Guvernul motiveaza ca este necesara aceasta forma de invatamant "avand in vedere situatia extraordinara creata de solicitarile unor angajatori de a li se asigura forta de munca calificata profesional, printr-un proces la care sa participe activ".
Prevederile actuale nu detaliaza intre ce parti se va incheia contractul de munca, acest aspect urmand sa fie detaliat intr-o metodologie specifica, aprobata de ministrul Educatiei.
In situatia in care documentul va fi incheiat intre elevi si firmele care vor oferi pregatirea profesionala, care va mai fi limita dintre scoala si munca?
Argumente PRO
1. Invatamantul dual reprezinta o posibila solutie pentru revigorarea pietei muncii, in conditiile in care facultatile sunt considerate a fi fabrici de someri. Aceasta forma de invatamant va oferi elevilor atat cunostinte teoretice, cat si aspecte practice, astfel ca pregatirea primita de ei va fi conectata la cerintele pietei muncii. Avand in vedere acest lucru, elevii vor obtine o calificare care ii va ajuta sa se incadreze mai usor pe piata muncii.
2. De asememenea, invatamantul dual reprezinta o forma de sprijin pentru meseriile care sunt pe cale de disparitie, din cauza lipsei de personal calificat. Intr-o prima faza, cei care se vor califica intr-un anumit domeniu ar putea sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, in conditiile in care concurenta pe posturile tehnice este scazuta. In plus, ei ar putea beneficia si de salarii mari, tot ca urmare a lipsei unor oameni pregatiti.
Argumentre CONTRA
1. In situatia in care contractul de munca se va incheia intre tineri si firmele care vor oferi pregatire profesionala, atunci trecerea de la scoala la munca se va produce direct, fara o perioada de tranzitie. Acest lucru este in detrimentul elevilor, care vor avea de indeplinit si anumite obligatii in baza contractului. In schimb, angajatorii vor avea acces la forta de munca ieftina.
2. Prevederile privind invatamantul dual vin dupa ce in 2012 invatamantul profesional a fost reorganizat. In aceste conditii, forma suplimentara de invatamant profesionala va produce confuzie in randul angajatorilor, sustin reprezentantii Camerei de Comert Romano-Germane. Introducand invatamantul dual ca o forma de invatamant profesional care la prima vedere nu se deosebeste foarte mult de cel introdus la inceputul anului 2012, partilor implicate le va fi greu sa deosebeasca cele doua forme de invatamant, sa le inteleaga corect, sa faca diferenta si sa aleaga forma cea mai potrivita, avertizeaza sursele citate.
Voi ce parere aveti despre invatamantul dual?
Comentarii articol (9)