Măsuri de promovare prin Inspectoratele Școlare Județene
Ministerul Educației Naționale prin Ordin de Ministru stabilește un Calendar de admitere în învățământul profesional și dual pentru anul școlar în curs. Un capitol al acestui Ordin este și Informarea și consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare a studiilor în învățământul profesional și dual. Sunt prevăzute activități de informare de către Inspectoratele Județene pentru școlile generale. De asemenea, în perioada februarie-martie este propusă organizarea „Săptămânii meseriilor” de către școlile care oferă calificări în sistem dual împreună cu companiile partenere de practică, pentru a le arăta în viața reală elevilor ce înseamnă meseriile actuale în diverse domenii.
Tot de către Inspectoratele Județene sunt organizate în prima jumătate a lunii mai târgurile ofertelor educaționale, unde elevii se pot informa despre programele tuturor liceelor din județul lor. Și aici, pentru învățământul dual se organizează standuri comune ale liceelor care oferă formare în sistem dual și ale agenților economici care oferă partea practică și care investesc foarte mult în această prezentare și informare a elevilor. O colaborare bună și un parteneriat cu inspectoratele școlare sunt recomandate pentru companii.
Vizite în școli și companii
Pentru că grupul țintă care accesează acest tip de educație se află în mediul rural, o mare parte din activitățile de informare sunt desfășurate în școlile sau zonele rurale unde elevii își au domiciliul, de multe ori la inițiativa companiilor. Acestea, împreună cu reprezentanți ai școlilor merg la clasele a VIII-a si prezintă meseriile, oferta lor pentru învățământul profesional dual și posibilitățile de dezvoltare în formare și carieră după parcurgerea unui asemenea tip de învățământ. Tot în cadrul acestor acțiuni reprezentanții companiilor și ai școlilor participă la ședințele cu părinții, discută cu profesorii din școala generală în scopul de a-i informa despre beneficiile acestui sistem de educație.
De asemenea, companiile organizează evenimente de tip „Ziua Porților Deschise” unde copiii și părinții interesați pot vedea ce înseamnă o meserie, pot cunoaște atelierele și condițiile în care elevii vor efectua practica și totodată cultura companiei. Companiile participă și la activități mai largi de promovare a învățământului profesional dual, cum ar fi o Caravană a Meseriilor. Pentru o astfel de acțiune, companiile își unesc forțele și merg din oraș în oraș, unde prin demonstrații practice cu tehnică actuală informează elevii despre meseriile viitorului și cum pot lua startul în una din aceste meserii.
Promovarea în media
Companiile care se implică în proiecte de învățământ profesional folosesc pentru informarea elevilor și platformele media, realizează material audio-video atractiv și pe înțelesul elevilor, realizează materiale informative care să îi ajute pe elevi să ia decizia potrivită. Pot opta și pentru măsuri suplimentare cum ar fi articole în ziare și broșuri, spoturi radio sau video. Recomandabil este însă ca toate măsurile de promovare să fie făcute continuu și să înceapă cu mult înainte de clasa a VIII- a, să existe o consiliere permanentă a elevilor, iar abilitățile lor să le fie recunoscute, astfel încât ei să își poată alege tipul de formare potrivită. Perioada de informare a elevilor de clasa a VIII-a se încheie aproximativ la sfârșitul lunii mai. În luna iunie are loc testarea națională, după care repartizarea computerizată pe locurile de la liceu.
Înscrierea și admiterea în învățământul profesional dual
Elevii care își doresc însă să urmeze învățământul profesional dual se vor înscrie direct la școala care oferă specialitatea dorită de ei. Elevul trebuie să îndeplinească cerințele minime stabilite de către școală împreună cu compania/companiile de practică, dintre care cele mai importante sunt: să fie absolvent de opt clase și să dețină foaia matricolă, copii după diversele acte personale și pentru unele meserii un atestat medical. Companiile au și posibilitatea de a prelucra împreună cu școala o procedură de admitere, de exemplu un mic test de matematică, un interviu de cunoaștere, mici activități de testare a îndemânării etc., pe care le pot parcurge cu elevii înainte de a îi accepta în aceste clase. După ce elevii sunt acceptați la aceste clase de dual vor semna un contract tripartit cu compania de practică și școala, prin care se stipulează toate drepturile și obligațiile fiecărei părți.
Vom detalia aceste aspecte ale contractului într-un articol ulterior. Eforturile de informare, atragere și selecție a elevilor sunt intensive atât din partea școlilor cât și a companiilor implicate, însă aceasta este o șansă de a-și găsi și crește viitorii profesioniști.
Articol realizat de AHK România, parte a unei serii de articole ce vor dezvolta în detaliu subiecte despre învățământul dual.
Comentarii articol (0)