Potrivit OUG nr. 2/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si alte masuri, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 176 din 13 martie 2015 si care a intrat in vigoare in aceeasi zi, mai multe persoane pot sa acceseze de-acum programul "Prima Casa".
Mai exact, beneficiarul "Prima Casa" care detine o locuinta achizitionata sau construita in cadrul programului poate achizitiona sau construi o noua locuinta tot prin acest program, insa va trebui sa indeplineasca cumulativ patru conditii:
- noua locuinta sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului;
- locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte;
- creditul acordat initial in cadrul programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte in cadrul programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul programului pentru dobandirea sau construirea noului imobil;
- la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul programului persoana fizica declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 mp si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare- cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.
Prevederile care au intrat vineri in vigoare vin in conditiile in care pana acum cel care dorea sa ia credit prin "Prima Casa" trebuia sa declare pe propria raspundere fie ca nu detinea in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care fusese dobandita, fie ca detinea in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 m².
Conform noilor dispozitii, la data lichidarii sau refinantarii creditului acordat initial in cadrul programului se radiaza ipoteca in favoarea statului si a finantatorului, privilegiul finantatorului, precum si interdictiile de instrainare a imobilului achizitionat sau construit initial in cadrul programului.
De asemenea, in baza contractului de garantare aferent celui de-al doilea credit, asupra noii locuinte se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de cinci ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata garantiei.
"Conditia referitoare la rangul dreptului de ipoteca trebuie sa fie indeplinita pana la momentul formularii cererii de plata a noii garantii de catre finantator. In cazul primirii de catre finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a noii garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N., in temeiul contractului de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala conform dispozitiilor Codului civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman", se mentioneaza in documentul citat.
In cazul celor care beneficiaza de un al doilea credit prin "Prima Casa", banca, cu acordul MFP, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului chiar si inainte de expirarea perioadei de cinci ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii sau refinantarii creditului initial.
Totodata, ordonanta de urgenta mai prevede ca in cazul lucrarilor de interes public local efectuate de autoritatile publice locale, Ministerul Finantelor si banca, proportional cu procentul de garantare, pot fi de acord sa fie ridicate ipoteca, interdictia de grevare cu sarcini si interdictia de instrainare a cotei-parti de teren aferente locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, necesara executarii acestor lucrari, chiar si in cazul diminuarii acestor cote-parti. Pentru se aplica o astfel de masura, conditia este ca lucrarile efectuate sa conduca la cresterea valorii locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului.
Inca din luna ianuarie, fostul ministru al finantelor, Darius Valcov, a anuntat ca va fi largit "cadrul de acces" la programul "Prima Casa", masura urmand sa fie analizata la sfarsitul lunii februarie in Guvern.
"Au existat solicitari de la persoane care au achizitionat o «Prima Casa», doresc sa treaca la un apartament, sa spunem, de la o garsoniera, de la un apartament cu doua camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, si atunci nu ar mai fi «Prima Casa».Trebuie sa gasim si pentru dumnealor o solutie, astfel cat mai multe persoane sa poata aplica", a spus in ianuarie Valcov, citat de Mediafax.
El a precizat ca proprietarii de imobile vor putea lua parte la program in conditiile in care vand imobilul detinut.
Modificarea introdusa de OUG nr. 2/2015 vine dupa ce in octombrie anul trecut programul a fost extins si pentru romanii care locuiesc in strainatate si intentioneaza sa-si cumpere o casa.
In privinta acestui aspect, Valcov a adaugat ca, din cate cunoaste, anul trecut, niciun roman rezident in strainatate nu a solicitat cumpararea de locuinte prin acest program, mentioneaza Mediafax.
Va reamintim ca Guvernul a aprobat in ianuarie plafonul garantiilor pentru programul "Prima Casa" 2015 in valoare de 2,5 miliarde de lei.
Comentarii articol (9)