Aceasta zi are o semnificatie deosebita pentru romani, deoarece, acum mai bine de 150 de ani, pe 24 ianuarie 1859 avea loc unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, la cativa ani dupa “Mica Unire”, pe aceeasi data, Bucurestiul era proclamat drept capitala a tarii.
In data de 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane de la 1859, aceasta fiind considerata primul pas semnificativ pe calea infaptuirii statului national unitar roman, potrivit Wikipedia.
"Mica Unire", asa cum mai este cunoscut acest eveniment istoric, a reprezentat unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
Unirea a fost un proces complex, bazat in principal pe apropierea puternica dintre cele doua state pe plan economic si cultural.
Recent, parlamentarii au stabilit prin lege ca 24 ianuarie este zi de sarbatoare nationala si, cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice centrale si locale au posibilitatea sa organizeze (sau sa sprijine logistic si material) manifestari cultural-artistice.
Cu toate ca domnia lui Cuza a durat doar sapte ani, aceasta perioada a fost una de dezvoltare semnificativa. Printre altele, a fost creat primul Parlament unic al Romaniei, primul Guvern unitar, a fost adoptata prima Constitutie romaneasca si a fost facuta reforma agrara.
Afla din pagina urmatoare despre un alt eveniment istoric petrecut de-a lungul timpului.
La doar cativa ani dupa Unirea Principatelor Romane, in 24 ianuarie 1862, Bucurestiul a devenit capitala tarii.
Pe 22 ianuarie a fost format primul Guvern unic al Principatelor Unite, condus la acel moment de Barbu Catargiu, pe 24 ianuarie si-a deschis lucrarile Parlamentul unic, iar orasul Bucuresti a fost proclamat drept capitala a noului stat.
In prezent, Bucurestiul este nu doar capitala si cel mai mare oras al Romaniei, ci si centrul cultural, industrial si financiar al tarii.
In anul 2012 s-au implinit 150 de ani de la momentul in care Bucurestiul a devenit capitala Romaniei.
Citeste in pagina urmatoare despre un alt eveniment istoric important.
Comisia Natiunilor Unite pentru Energie Atomica a fost infiintata in data de 24 ianuarie 1946, prin intermediul primei Rezolutii a Adunarii Generale ONU, aceasta fiind insarcinata cu rezolvarea problemelor ridicate de descoperirea energiei atomice.
Adunarea Generala ONU a solicitat comisiei sa faca propuneri concrete: pentru a extinde, intre toate natiunile, schimbul de informatii stiintifice de baza in scopuri pasnice, pentru a controla energia atomica in asa fel incat aceasta sa fie folosita doar in scopuri pasnice, pentru a elimina din armamentele nationale armele atomice, precum si pentru a lua masuri de protectie eficiente, prin inspectii si alte mijloace, pentru a proteja statele de pericolele incalcarilor si sustragerilor.
Afla din pagina urmatoare ce persoane importante s-au nascut pe 24 ianuarie.
S-au nascut intr-o zi de 24 ianuarie:
-
1889: Victor Eftimiu, scriitor roman
-
1905: Grigore Vasiliu Birlic, actor roman
-
1921: Nicolae Spirescu, pictor roman
-
1928: Desmond Morris, zoolog, etolog si pictor englez
-
1945: Silviu Angelescu, critic literar si prozator
-
1986: Mischa Barton, actrita engleza
Afla din pagina urmatoare ce personalitati celebre au murit pe 24 ianuarie.
Au murit intr-o zi de 24 ianuarie:
-
41: Caligula, imparat roman
-
1905: Nicolae Ionescu, publicist si om politic
-
1920: Amedeo Modigliani, pictor si sculptor italian
-
1965: Winston Churchill, colonel si politician englez
-
2013: Dan Mihaescu, umorist, scenarist si regizor roman
Comentarii articol (1)