In ultimii 15 ani, regulile diversificarii au trecut prin schimbari majore, bulversand multe mame si iscand discutii la tot pasul. Incepand cu anul 2000, timp de ani de zile, parintii au fost sfatuiti de pediatri sa amane introducerea in alimentatia copilului a alimentelor cu potential alergen, uneori pana dupa varsta de 1 an sau chiar dupa 2-3 ani, in cazul unor anumite tipuri de nuci. De altfel, pe internet se gasesc si acum numeroase tabele care prezinta varsta de la care pot fi introduse in meniul copiilor anumite alimente.
Regulile diversificarii s-au clatinat in 2008
In 2008 insa, Academia Americana de Pediatrie a anuntat ca nu exista suficiente argumente impotriva introducerii alimentelor cu potential alergen in primele luni de diversificare. Mai mult, reprezentantii AAP sustineau ca nu exista dovezi cum ca aceasta amanare ar reduce riscul aparitiei unor alergii alimentare. Totusi, organizatia nu a dat si alte detalii, cum ar fi cele legate de momentul optim pentru introducerea acestui tip de alimente. In plus, nici nu a comentat asupra unei posibile incidente crescute de alergii alimentare in cazul in care copilului i s-ar face cunostinta mai tarziu cu aceste alimente.
Astfel, nu doar printre parinti, ci si printre medici s-a creat o confuzie generala. Nimeni nu stia exact care este varianta pe care ar trebui sa o aplice pentru ca diversificarea sa nu creeze probleme. Unii medici ii sfatuiau in continuare pe parinti sa introduca alimentele cu potential alergen cat mai tarziu in meniul copiilor, considerand ca aceasta varianta este mult mai sigura. Alti medici considerau ca, din contra, in acest caz, riscul ca bebelusul sa dezvolte alergii alimentare este mai mare. Deci, spuneau cei din a doua tabara, bebelusului ar trebui sa i se ofere inca de la inceputul diversificarii orice fruct, leguma, tip de nuci sau seminte, singurele restrictii fiind albusul de ou, sarea, zaharul si mierea.
Cu alte cuvinte, in 2008, regulile diversificarii devenisera vagi, neclare si discutabile, spre disperarea mamelor.
In 2013, AAP a venit cu noi recomandari
In anii ce au urmat, mai multe studii au confirmat ca oferirea intarziata a unor alimente cu potential alergen nu este justificata, deoarece nu protejeaza bebelusul de bolile atopice (astm, rinita alergica, alergii alimentare). Astfel ca, la inceputul anului 2013, Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie (AAAAI) si Academia Americana de Pediatrie au anuntat un nou set de recomandari privind diversificarea. Concret, cele doua organizatii sustineau ca, odata ce copilul a inceput diversificarea cu cateva alimente „sigure” (precum banane, mere, pere, morcovi, orez etc), parintii ii pot oferi si alimente ce prezinta un risc mai mare de alergii, cu mentiunea ca aceste alimente trebuie introduse doar cate unul odata, cu pauza de cel putin 48 de ore intre ele.
De asemenea, reprezentantii AAP au declarat ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine ca restrictiile alimentare ale mamei in timpul sarcinii sau in timpul perioadei de alaptare joaca un rol semnificativ in prevenirea unor boli atopice la copil. Totusi, in cazul bebelusilor alaptati care sufera de dermatita atopica, ar putea exista o legatura cu alimentatia mamei, dar e nevoie de mai multe date in acest sens pentru a stabili ceva clar.
Pe de alta parte, AAP a confirmat inca o data ca alaptarea bebelusilor reduce riscul ca acestia sa dezvolte ulterior diverse boli atopice si ca diversificarea ar trebui inceputa in jurul varstei de 6 luni, si niciodata inainte de 4 luni.
Recomandarile nu se aplica copiilor cu boli atopice
Academia Americana de Pediatrie atrage atentia ca noile recomandari nu sunt valabile pentru copiii care prezinta un risc crescut de alergii alimentare sau care sufera deja de o boala atopica. In cazul lor, diversificarea trebuie facuta cu multa atentie si doar urmand sfatul pediatrului. In schimb, exista dovezi ca alaptarea exclusiva macar in primele patru luni de viata scade incidenta dermatitei atopice si a alergiilor la laptele de vaca in primii doi ani de viata.
Teorii privind cresterea numarului de copii alergici
In prezent, exista medici care citeaza studii potrivit carora introducerea mai devreme a unor alimente cu potential alergen ar preveni de fapt aparitia alergiilor. Teoria este ca, in cazul in care copiii nu sunt expusi suficient de devreme unor anumitor tipuri de alimente, sistemul lor imunitar le va trata ulterior ca substante straine si le va ataca, dand astfel nastere unor alergii. Cu toate acestea, nu exista inca suficient de multe date care sa sustina clar aceasta teorie.
O alta teorie care incearca sa explice numarul tot mai mare de copii cu diverse boli atopice face referire la expunerea tot mai scazuta a bebelusilor la diversi germeni, odata cu cresterea gradului de igiena.
Comentarii articol (0)